27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăLifestyleFoodUragan devastator peste „economia din umbră“

Uragan devastator peste „economia din umbră“

Singapore, Insulele Virgine, Cayman, Cook – aceste patru paradisuri fiscale anglofone sunt în ochiul ciclonului, pentru că au înmatriculat munţi fiscali offshore, operaţiuni foarte complexe de care au profitat contribuabili britanici, după cum a anunţat ministrul de Finanţe, George Osborne. Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din clubul G7 al ţărilor bogate, reuniţi în weekend la Hartwell House, s-au declarat „absolut determinaţi să progreseze“ în lupta contra evaziunii fiscale şi au subliniat „importanţa acţiunii colective“.

Marea Britanie a pus evaziunea fiscală pe agenda summitului G8 de luna viitoare, când premierul David Cameron va fi gazda liderilor naţiunilor cele mai puternice din lume, inclusiv Vladimir Putin. Cameron a anunţat intenţia de a discuta despre o iniţiativă luată de
OECD de a reforma regulile fiscale care în prezent permit societăţilor multinaţionale să deplaseze profiturile de miliarde de lire sterline spre jurisdicţii cu impozitare scăzută. Presiunea a crescut recent, după anunţarea de către Marea Britanie, SUA şi Australia a lansării unei vaste anchete internaţionale după primirea a mii de fişiere informatice privind conturi secrete în paradisuri fiscale. Joi, 9 mai, la o lună după dezvăluirile anchetei Offshore Leaks, cele trei ţări au anunţat că au obţinut date comparabile cu cele obţinute de consorţiul american de investigaţii, ICIJ, care a fost la originea afacerii Offshore Leaks. Datele privesc crearea de societăţi offshore de către întreprinderi şi de persoane particulare în insulele Caiman, insulele Virgine britanice, insulele Cook şi Singapore. Potrivit ICIJ, ar putea fi vorba despre aceleaşi fişiere, deşi datele intrate în mâinile celor trei state par mult mai voluminoase. Niciodată statele nu au avut acces la informaţii de o asemenea amploare.

Complicităţi

Cercul magic al „economiei din umbră“ (shadow banking) este mai îngrijorător după ce câmpul de investigaţie s-a extins la 200 de birouri de avocaţi, cabinete contabile, consultanţi şi alţi consilieri fiscali acuzaţi de complicitate. Specializaţi în repe-rarea lacunelor legislaţiilor, aceşti experţi studiază „cu lupa“ hăţişurile reglementărilor fiscale cele mai complexe pentru a găsi falii şi se precipită în aceste breşe. Graţie abilităţilor lor, foarte bine plătite când este vorba de operaţiuni complexe ce implică mai multe ţări, aceşti cavaleri ai disimulării duc la plata unor impozite mai mici pentru clienţii lor bogaţi. Faţă de aceşti specialişti, ale căror operaţiuni sunt înconjurate de cel mai mare secret, contra-puterile care sunt administraţia fiscală şi guvernul au fost multă vreme indulgente. „Voinţa politică a lipsit din cauza unei prea mari apropieri între guvernanţi şi City“, arată John Christensen, director al reţelei de transparenţă fiscală Tax Justice Network. Contribuţiile mediilor financiare la seifurile marilor partide – conservator, laburist şi liberal-democrat – au făcut ca Londra să închidă ochii.

Mai mult, când ridica degetul în zona sa de influenţă şi simţea banii negri, Foreign Office era acuzat de autorităţile locale de neocolonialism. Dar criza economică a schimbat datele şi, în această perioadă de austeritate care reduce intrările fiscale, Trezoreria britanică trebuie să crească reţetele de impozitare pentru a nu adânci deficitul bugetar deja abisal. Potrivit ministrului de Finanţe, George Osborne, în cursul exerciţiului fiscal 2010-2011, evaziunea fiscală este estimată la 14 miliarde lire sterline (circa 17 miliarde euro).Pentru a încerca recuperarea unei părţi, efectivele fiscului au fost întărite şi Londra va constrânge opt zone offshore plasate sub suveranitate britanică să furnizeze automat celor mai mari cinci state din UE informaţii privind conturile bancare.

Forum mondial

Viitoarele săptămâni vor fi determinante pentru lupta contra evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale internaţionale. SUA, Marea Britanie şi Australia se pregătesc să anunţe că vor pune la dispoziţia statelor care doresc, voluminoasele dosare secrete privind crearea societăţilor offshore în paradisuri fiscale, dosare asupra cărora se anchetează. Anunţul va fi făcut la Forumul mondial al administraţiilor fiscale ce se va reuni la Moscova joi, 16 şi vineri, 17 mai. Un eveniment foarte aşteptat pe fondul dezvăluirilor şi anchetelor asupra banalizării creării de societăţi în centrele financiare offshore, cu precădere în insulele Caiman şi Virgine. La Forumul mondial participă direcţiile generale de impozite din 40 de state sau vor fi reprezentate de OECD sau G20. Printre marile subiecte aflate pe ordinea de zi figurează întărirea cooperării internaţionale în materie de luptă contra fraudei fiscale offshore şi susţinerea schimbului automat de date bancare între ţări, ceea ce va permite oricărui stat să fie informat când unul din cetăţenii săi deschide un cont în străinătate sau crează o societate offshore.

Banda „celor patru“

Westminster denunţă rolul celor „Big Four“ – cele mai mari patru cabinete de audit din lume, ce utilizează informaţii fiscale primite de la fisc – pentru a-şi ajuta clienţii din Marea Britanie să practice evaziunea fiscală. Acuzaţiile comisiei de conturi publice de la Westminster contra jocului dublu practicat de Big Four – KPMG, Deloitte, Ernst&Young şi PricewaterhouseCoopers – discreditează din nou profesiunea însărcinată să stabilească veridicitatea bilanţurilor. „Consiliind guvernul asupra schimbării legislaţiei, ele (cele patru firme) obţin o cunoaştere precisă a legilor fiscale britanice şi pot identifica rapid fisurile“ arată raportul parlamentar britanic. „Banda celor patru“ dă două lovituri dintr-o dată. Pe de o parte, lucrând alături de fisc pentru reformarea codului impozitelor şi a normelor contabile, birourile contabile încasează onorarii substanţiale. Pe de asltă parte, ele revând informaţiile obţinute clienţilor lor, multinaţionale sau particulari bogaţi, pentru a-i ajuta să ocolească regulile.

Cayman, sanctuarul banilor

Insulele Caiman, teritoriu britanic de 260 kmp cu interminabile plaje spălate de ape limpezi reprezintă o atracţie pentru amatorii de scufundări, dornici să exploreze abisurile marelui ocean. Dincolo de imaginea mirifică, Insulele Cayman reprezintă unul dintre cele mai mari centre financiare offshore de pe planetă. Nu departe de celebra plajă Seven Mile este ascunsă a cincea piaţă financiară din lume, după New York, Londra, Tokio şi Hong Kong – George Town, capitala acestui sanctuar al banilor „hoinari“, care găzduieşte cele mai prestigioase sigle bancare şi mai multe mii de contabili, de avocaţi şi finanţişti specializaţi în cele mai sofisticate scheme financiare. Sute de companii de asigurare stabilite de multinaţionale, societăţi-ecran cu zecile de mii şi hedge funds (fonduri speculative) sunt înmatriculate în insula crocodililor descoperită de Cristofor Columb. Ape transparente şi fonduri opace. Profitând de avantaje fiscale masive, sectorul financiar – datorită căruia venitul pe cap de locuitor este cel mai mare din regiunea Caraibelor – reprezintă jumătate din PIB. Însă, era valizelor cu bani cash care erau aduşi pentru a fi depuşi aici, s-a încheiat, declară un reprezentant al acestei pieţe financiare, susţinând că teritoriul „nu mai are de a face cu patrimonii private ce doreau să scape de autorităţi, ci cu societăţi multinaţionale care au nevoie de o jurisdicţie neutră în plan fiscal“. Profesioniştii plasamentelor extrateritoriale, ca şi clienţii lor, pot trage profit în totală impunitate de dezinteresul puterii tutelare, ca şi de corupţia elitelor locale sau de absenţa unei autorităţi de reglementare demnă de acest nume pentru a-şi prospera afacerile în linişte. Specialiştii, în număr insuficient, sunt incapabili să depisteze banii tulburi în mijlocul masei de capital ce tranzitează zilnic. În acest capăt de pământ a investit Jean-Jacques Augier, trezorierul campaniei lui François Hollande în 2012. Documente Offshore Leaks analizate de Le Monde dezvăluie că este acţionar în două societăţi offshore prin intermediul holdingului său financiar Eurane.

La ce folosesc Insulele Cayman? Pe aici trec capitalurile ce aprovizionează cu lichidităţi marile centre financiare mondiale. Banii colectaţi la George Town nu sunt ţinuţi în seifurile instituţiilor financiare, ci sunt transferaţi în bănci din City, Wall Street, Singapore sau Paris. Evaziunea fiscală, desemnată pudic prin expresia „optimizare fiscală“, în profitul multinaţionalelor şi a marilor averi private, este un alt motiv de a exista al acestui colţ de paradis. Pentru facilitarea operaţiunilor de alchimie contabilă, băncile, cabinetele de avocaţi sau ofiţerii de conturi alcătuiesc entităţi ad-hoc numite „special purpose vehicule“, sau SPV. Între altele, Insulele Cayman sunt un reper al hedge funds din luma întreagă, peste o treime dintre ele fiind înmatriculate în Insulele Cayman. Aceste fonduri, taxate foarte puţin, se bucură de totală libertate, dar este vorba doar de firme-fantomă găzduite de un birou de avocaţi sau de experţi contabili. Sediul şi sălile pieţelor se află la Londra, New York sau Singapore.

Altă specialitate locală este crearea de trusturi ce permit unui deţinător de bunuri să le încredinţeze unui terţ, în profitul beneficiarilor. Aceste structuri total opace de prezervare a patrimoniului, proprii ţărilor anglo-saxone, permit ocolirea fiscului în măsura în care beneficiarul ultim nu este cunoscut. O lume mică, un adevărat paradis. Fiscal.

 

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

O persoană a fost găsită moartă, în urma unui incendiu în sectorul 2. FOTO

UPDATE: Incendiul produs la două case din Sectorul 2 al Capitalei a fost localizat, iar pompierii lucrează la decopertare în vederea lichidării focarelor rămase,...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă