19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodTop 10 poveşti despre Facebook

Top 10 poveşti despre Facebook

Site-ul care a mâncat Internetul

 

Facebook devine din ce în ce mai popular: reţeaua de socializare online a început anul 2009 cu 150 de milioane de membri şi număra 200 de milioane în aprilie, apoi în septembrie a adunat 300 de milioane de utilizatori, adică o rată medie de 550000 de înscrieri pe zi. Împreună cu această creştere au apărut şi alte numere: 71% dintre utilizatorii actuali ai Facebook locuiesc în afara Statelor Unite şi mulţi dintre ei sunt mai în vârstă decât targetul iniţial, reprezentat de studenţi. Chiar mai surprinzător decât popularitatea exponenţială a Facebook a fost anunţul că, pentru prima dată, compania producea bani.  Nu-i rău, pentru un tânăr de 25 de ani care a renunţat la facultate, , potrivit revistei Time.

FarmVille

Cine şi-ar fi închipuit că aratul şi cultivatul pământului ar putea da dependenţă? Când Facebook a creat FarmVille, în iunie 2009, jocul cu ferma virtuală a fost doar unul dintre miile de astfel de aplicaţii. Până în octombrie, s-au înscris 62 de milioane de oameni, făcând din Farmville cel mai popular joc de pe Facebook, devansând chiar şi Scrabulous, care crease o adevărată isterie în 2008.

Eşecul fuziunii cu Twitter

Mark Zuckerberg, fondatorul şi preşedintele executiv al Facebook, a avut un an destul de bun în 2009. Compania sa a crescut peste aşteptări şi a produs o mulţime de bani. Totuşi, nu putea să depăşească un singur lucru: Twitterul. La sfârşitul anului 2008, Facebook a abordat site-ul pentru o potenţială fuziune.

Zuckerberg a oferit companiei Twitter acţiuni în valoare de 500 de milioane de dolari, dar în martie 2009, Facebook a confirmat zvonurile potrivit cărora reţeaua de microblogging a refuzat oferta, pentru că nimeni nu era sigur cât valorau de fapt acţiunile Facebook.

Cu toate că profitul net al Facebook a fost estimat de analişti la 15 miliarde de dolari, este o companie privată, iar preţurile acţiunilor nu sunt uşor de urmărit. Nimeni nu ştie valoarea reală a milioanelor de cereri de prietenie, iar Twitter nu a fost dispus să afle asta pe propria piele.

Cine râde la urmă râde mai bine

Facebook are un umor usturător. După ce site-ul de tehnologie TechCrunch a luat în nenumărate rânduri peste picior gigantul Facebook, platforma de socializare a răspuns prin includerea unei opţiuni pe pagina reporterilor cu “Trimite prin fax această poză”.

Când jurnalistul Jason Kincaid a trimis un mail companiei pentru a întreba despre ridicola opţiune, un membru al echipei de relaţii publice de la Facebook a răspuns “V-am trimis deja un fax despre asta. Nu l-aţi primit?” Facebook a pretins că a lucrat la această opţiune încă din 1992.

Kincaid a scris imediat despre noua posibilitate de trimitere a fotografiilor prin fax. “Poate că îmi scapă ceva, dar nu înţeleg de ce Facebook ar face asta”, a scris el pe TechCrunch. A subliniat că pozele trimise prin fax sunt de o calitate foarte proastă şi că mailul funcţionează mai bine, concluzionând că noua opţiune este “o idee prostească”. Facebook a recunoscut în final că a fost o glumă pe seama lui Kincaid, iar TechCrunch a publicat o erată. Se pare că a existat şi un pariu între angajaţii Facebook cu privire la timpul care îi va lua cuiva de la TechCrunch să scrie despre asta.

Reinventarea drepturilor

Dacă postezi o fotografie pe Facebook, compania are voie să o folosească pentru scopuri promoţionale (în limita setărilor personale de siguranţă). Odată ce ţi-ai şters contul, postările devin din nou exclusiv ale tale.

Cel puţin aşa stăteau lucrurile până la sfârşitul anului trecut, când Facebook şi-a schimbat secţiunea de “Termeni şi condiţii” şi şi-a asumat dreptul de folosire a conţinutului unui profil şi după ştergerea sau dezactivarea lui.

Evident, utilizatorii au fost scandalizaţi. Aproape 45000 de membri s-au înscris pe diferite grupuri de protest faţă de noile reguli şi furia internauţilor a funcţionat. Facebook şi-a cerut scuze şi a revenit la vechile reguli. Poţi sa îţi ţii din nou doar pentru tine pozele jenante.

Citeşte cartea, vizionează filmul

În iulie 2009 s-a lansat cartea lui Ben Mezrich, “Miliardari din întâmplare”, despre fondarea Facebook. Autorul a fost criticat în nenumărate rânduri pentru utilizarea tehnicilor de ficţiune în cărţi promovate ca fiind poveşti adevărate.

De această dată însă, Mezrich nu a pretins că spune adevărul. De fapt, nici nu a vorbit vreodată cu creatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care a refuzat să participe la acest proiect. Eşecurile literare ale Mezrich nu i-au oprit pe producătorii de la Hollywood să cumpere drepturile de ecranizare pentru carte. Prin urmare, pregătiţi-vă să urmăriţi Facebook-filmul, cel mai probabil cu Justin Timberlake în rolul principal.

Michael Jackson vs. Barack Obama

Când Michael Jackson a murit, America şi-a ieşit din minţi. Persoane care nu mai ascultaseră muzica regelui pop de ani buni au început să înveţe mişcările cântăreţului şi să îşi aducă aminte de prima oară când au auzit melodiile lui. Jackson-mania s-a răspândit şi pe Facebook, unde pagina starului a sărit de la 800 000 de fani la mai mult de şapte milioane, în mai puţin de două săptămâni, eclipsând pagina lui Barack Obama (6 milioane de fani) şi devenind cea mai populară pagină a unei celebrităţi.

Pagina lui Jackson câştiga un nou membru odată la 20 de secunde, uneori chiar mai repede. Şi să nu cumva să credeţi că isteria s-a mai domolit, pentru că, până în decembrie 2009, 10,3 mlilioane de utilizatori Facebook au devenit fani Michael Jacson.

Scandalul sânilor

Facebook deţine drepturi totale asupra conţinuturilor postate de useri, atât timp cât contul există, şi moderează albumele foto personale pentru orice conţinut obscen. Când vine vorba de nuditatea feminină, diferenţa dintre sexy şi vulgar pare să se limiteze la prezenţa sânilor dezgoliţi.

Diferenţa este uneori confuză: Facebook aprobă tacit pozele femeilor îmbrăcate sumar, dar şterge fotografii cu mame care alăptează. Războiul sânilor de pe Facebook a izbucnit în mai 2009, când site-ul a şters o fotografie a unei femei britanice de 45 de ani după mastectomie (îndepărtarea sânului).

Sharon Adams a postat poza ca un semnal de alarmă cu privire la cancerul mamar şi, după cum a explicat, pentru a le spune femeilor: “Nu vă simţiţi ruşinate din cauza unei mastectomii”. Indignarea publică şi protestele au condus compania la un compromis: fotografiile au fost puse la loc şi Facebook şi-a cerut scuze.

Unfriend (verb)

Termenul reprezintă demersul de a şterge pe cineva din lista de prieteni de pe Facebook sau de pe altă reţea socială şi a fost listat în noul Dicţionar American Oxford, pe 17 noiembrie anul trecut.

Adăugat în dicţionar, împreună cu ale nume inspirate de reţele de socializare, precum hashtag (un termen de pe Twitter) şi sexting (trimiterea SMS-urilor explicite din punct de vedere sexual), “unfriend” a fost numit şi Cuvântul Anului de către Oxford.

Cum să te furişezi în Casa Albă

Una este să strici o petrecere şi să postezi fotografii pe Facebook şi alta să intri neinvitat la un dineu oficial de la Casa Albă şi apoi să publici poze cu tine strângându-i mâna preşedintelui.

Exact asta au făcut Michaele şi Tareeq Salahi, când s-au furişat la gala de pe 24 noiembrie de anul trecut de la Casa Albă, organizată în cinstea primului ministru Manmohan Singh. Cei doi nu au reuşit să dea explicaţii plauzibile pentru gestul lor, ceea ce a dus la concluzia că a fost doar o modalitate de a se face cunoscuţi.

Fotografii: www.mathieuthouvenin.com, www.farmvillefreak.com, www.benmezrich.com

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă