15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăLifestyleFoodSinuciderea asistata, controversa nr. 1 in Elvetia

Sinuciderea asistata, controversa nr. 1 in Elvetia

Divizat asupra delicatei chestiuni a sinuciderii asistate, dar constient ca actuala zona gri nu este satisfacatoare, Consiliul Federal din Elvetia a hotarat saptamana trecuta sa lanseze o consultare, scrie ziarul elvetian Le Temps, citat de Agerpres. Printre variantele studiate, se profileaza doua optiuni: adoptarea de restrictii legislative si interzicerea pur si simplu a asociatiilor de asistare a sinuciderii, precum ""Exit"" si ""Dignitas"". In acest context, Exit a reactionat marti, 23 iunie.

Asociatia se teme ca restrictiile legislative sau interdictiile prevazute de Consiliul Federal vor da nastere la evolutii necontrolate. Ea ameninta deja cu un referendum.

"Nu ne-am opus unei mai bune incadrari legale, dar restrictionarea activitatilor noastre sau interzicerea lor ar avea consecinte nefaste. Acest lucru nu ar face decat sa mareasca suferintele umane!", afirma presedintele Exit, Hans Wehrli. Jerome Sobel, presedintele filialei Exit din Romandia, adauga: "Daca se vrea supravegherea contabilitatii sau o mai buna incadrare sau formare a personalului calificat, este acceptabil. Dar daca Consiliul Federal vrea sa ne interzica, vom organiza un referendum!"

Restrictionarea asistarii sinuciderii doar la bolnavii al caror sfarsit este iminent si stabilit clar ar reduce de fapt cu aproape o treime persoanele care apeleaza azi la Exit. Persoanele tetraplegice, care sufera de scleroza in placi, de boli nevralgice degenerescente sau chiar de Alzheimer, si care doresc sa moara, risca in aceasta situatie sa-si provoace singure moartea, cu un risc ridicat de ratare, insista Hans Wehrli.

Interzicerea totala a organizatiilor ar putea sa-i faca pe medicii insuficient formati sau pe rudele bolnavilor sa practice ilegal eutanasia, ceea ce ar putea produce efecte nedorite, subliniaza Exit. Daca natrium pentobarbitalul, care nu se da decat pe reteta, este prost administrat sau dozat cum nu trebuie, acest lucru ar putea provoca stari de voma, o agonie lenta sau stare de coma.

In aceasta dezbatere etica foarte sensibila, Jacques de Haller, presedintele FMH, asociatia centrala a medicilor, s-a declarat clar impotriva interzicerii lui Exit si Dignitas in ziarul SonntagsZeitung. Principalul sau argument este ca medicii nu au misiunea sa asiste sinuciderea. Totusi, asa se intampla in Olanda. "Un studiu a relevat insa ca au fost complicatii in 23% din cazuri", a replicat Hans Wehrli. "La noi, datorita experientei noastre si unei formari corespunzatoare, aproape niciodata nu s-au inregistrat complicatii", a mai spus el.

La finalul procedurii de consultare – care de altfel nu a fost inca lansata -, Consiliul Federal ar putea stabili, de asemenea, unele termene, pentru a permite bolnavilor sa se razgandeasca. Dar Exit se declara si impotriva acestui scenariu din cauza anumitor "urgente". Stabilirea unor termene ar insemna, de exemplu, sa lasi un bolnav care sufera de cancer la plamani sa se sufoce, precizeaza Walter Fesenbeckh, pastor si asistent la sinucidere.

Potrivit unui sondaj recent al revistei L"Hebdo, 75% din populatie este multumita de practica actuala. Unele practici controversate ale clinicii Dignitas, precum practicarea "turismului mortii" si folosirea baloanelor cu heliu, au provocat ingrijorarea Consiliului Federal. De altfel, Dignitas trebuie sa-si schimbe periodic locul de desfasurare a activitatii sale din cauza vecinilor, care sunt putin incantati sa vada in fiecare zi persoane intrand intr-o casa si iesind cateva ore mai tarziu in sicriu.

Exit are de suferit din cauza proastei reputatii a lui?, se intreaba ziarul. "Nu vreau sa critic Dignitas. Ceea ce este mai ales scandalos in acest "turism al mortii", este faptul ca strainii sunt obligati sa se expatrieze la Zurich ca sa poata muri demn, din cauza legislatiilor defectuoase din propriile lor tari", spune Sobel. El considera, de asemenea, ca ar fi mai bine sa nu fie pedepsita eutanasia activa directa in Elvetia.

Spre deosebire de Dignitas, Exit nu-i ajuta pe strainii care nu sunt rezidenti in Elvetia. Asistarea la sinucidere este, de altfel, gratuita. Cei 70.000 de membri platesc in schimb o cotizatie anuala de 45 de franci. Potrivit unor informatii, Dignitas, care are doar 5.000 de membri, ar practica preturi destul de ridicate. Recent, presedintele acestei asociatii, Ludwig Minelli, a facut sa se vorbeasca mult despre el dupa ce a afirmat ca vrea sa se ocupe si de oamenii sanatosi.

Pe plan federal, tema eutanasiei si a sinuciderii asistate este un subiect epuizat. Subiectul este dezbatut fara incetare, dar fara a se gasi solutii. Asa se explica un anumit vid juridic legat de aceasta problema. In 2000, Consiliul Federal a preferat statu quo-ul desi trebuia sa rezolve situatia pe baza unui raport comandat de Ruth Metzler. Expertii chiar recomandau in acel raport nepedepsirea eutanasiei active directe. In 2006, Consiliul Federal a renuntat inca o data sa dea o lege, in pofida votarii de catre parlament a unei motiuni care il obliga la acest lucru. Aceeasi situatie si in iulie 2008.

In prezent, trei consilieri federali ar considera necesara interzicerea pur si simplu a organizatiilor Exit si Dignitas. Consiliul federal va fi oare capabil sa ia o decizie care sa puna capat situatiei actuale fara a crea alte probleme? Este o chestiune delicata, conchide ziarul, potrivit Agerpres.

Cei doi soti care au ales sinuciderea asistata
Unul din cazurile care a starnit cele mai multe controverse este cel al milionarului britanic Peter Duff  si al sotiei sale, Penelope, ambii bolnavi de cancer in faza terminala si care au ales moartea prin sinucidere asistata, in februarie 2009, la clinica elvetiana Dignitas. Peter avea 80 de ani, iar Penelope 70.

Penelope se lupta cu o forma rara de cancer a sistemului digestiv de mai bine de zece ani, in timp ce sotul sau suferea de cancer la colon, care se extinsese si la nivelul ficatului. parea ca evolueaza bine, dar a suferit o recidiva severa. Sotul sau, un om de afaceri pensionat, a ingrijit-o pe sotia sa pana in momentul in care el insusi a fost diagnosticat cu cancer la colon, care s-a extins la nivelul ficatului. "Peter si Penny Duff au murit impreuna si impacati la Zurich, dupa o lunga lupta cu cancerul in faza terminala", a declarat Helena Conibear, fiica lor de 42 de ani, dupa decesul parintilor ei.
Mai mult decat atat, ea a precizat ca decizia parintilor sai nu reflecta grija uimitoare si plina de umilinta pe care au primit-o de la doctori si asistente, lucru pentru care si ei si familia au fost profund recunoscatori.

Sinuciderea asistata a cuplului Duff s-a petrecut la doar o saptamana dupa ce o alta britanica, Debbie Purdy, care suferea de scleroza multipla, a cedat lupta cu viata, tot printr-un suicid asistat. Ea a sperat ca va obtine garantia ca sotul sau nu va fi acuzat de moartea ei, daca acesta o va insoti la clinica Dignitas. Insa trei judecatori ai Curtii de Apel au decis ca numai Parlamentul poate hotari daca sa existe sau nu o schimbare a legii impotriva suicidului asistat, care se pedepseste cu pana la 14 ani de inchisoare in Marea Britanie.

Denisa Maruntoiu
Denisa Maruntoiuhttp://denisa-maruntoiu
Denisa Maruntoiu, coordonator editorial New Media
Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă