Forumul site-ului computer games si clubul motociclistilor din Romania au dezbateri serioase pe aceasta tema. Campionul este forum.computergames.ro, cu 332 de pagini (!!!) consacrate temei. Blogul colectiv "Rezistenta urbana" a consacrat si el o serie de articole acestui subiect – chit ca subiectul iese complet din profilul blogului (inrudit cu cocalari.ro sau gigel.org).
Ca si manelele, shaorma este pe punctul de a deveni, se pare, parte din brandul nostru de tara. Ideea de "fast-food national" a ajuns sa se confunde cu shaorma – cel putin in Bucuresti. In ce priveste shaormeriile, cateva au creat legende in jurul lor – "shaormeria din Dristor", Dristor Kebab, prin cozile incredibile si personajele selecte care coboara din masini de lux pentru a se aseza cuminti la rand, "Genin-ul din Floreasca" prin sosul sau secret, "100% arabesc", iar fast-food-ul Maverick prin "pekinezul" sau, cea mai mare shaorma din oras. Orice bucurestean sub 30 de ani stie macar una din legendele astea; shaorma e parte dintr-o identitate nationala mai noua.
Shaorma Genin (Calea Floreasca 17)
1. Dupa ce si-a schimbat locatia de cateva ori, Genin s-a intors in Floreasca. Deocamdata, doar cu shaorma la farfurie, dar proprietarii promit ca in trei luni vor da drumul si aparatelor de shaorma sandwich, cea care a consacrat Genin. Ca orice shaorma adevarata, shaorma de la Genin e facuta sa omoare ficatul – asadar e suculenta si grasa, inecata in trei feluri de maioneza – simpla, cu usturoi si cu curry. Chiar si varza e in maioneza, ca la sosul coleslaw. Condimentele sunt originale, aduse din Turcia, iar "sosul secret" face marca Genin (gust intens de usturoi, cu tuse de curry). Doua sortimente – cea "romanizata", de pui, sau cea "arabeasca", din amestec de berbec si vita. Bun si raportul calitate pret – 10 lei cea mica, 12 lei cea mare sau 15 lei la farfurie. Ca sa taie greata, la sfarsit luati un Ayran (un fel de iaurt cu menta arabesc).
Shaorma Kebab/ Shaorma Dristor (intersectia Mihai Bravu cu Dudesti)
2. Shaormeria din Dristor este una din legendele Bucurestiului – cu atat mai ezoterica si mai ampla cu cat trebuie sa te deplasezi la fata locului ca sa gusti minunea (poate fi totusi comandata pe quicky.ro, firma de delivery pentru restaurante-emblema). Marca Dristor o reprezinta patrunjelul, ardeiul iute si sumacul, adaugate in reteta standard. Are trei versiuni – pui (14 lei), vita (15 lei) sau amestec (15 lei). Program nonstop.
Shaorma Gyros (Mihai Eminescu 85)
3. Pentru cei care s-au plictisit de clasica shaorma, optiunea e shaorma-gyros, "greceasca" de pe Mihai Eminescu: pita (un fel de lipie, mai groasa decat cea de shaorma) e preparata pe loc, iar gustul e mai fresh decat cel al shaormei arabesti, nu cade asa greu – in loc de maioneza, are un fel de tzatziki, iar carnea e mai condimentata. Mai contine rosii, cartofi prajiti si ceapa rosie. Preturi foarte bune – 10 lei pentru cea mare, 8 lei cea mica.
Killer Chicken (B-dul Magheru, in fata magazinului Eva)
4. Dugheana paraginita in care e amplasata nu inspira deloc incredere, iar caldura dinauntru si mai putin. Doua posibilitati – fie e foarte buna, fie mi se pare asa fiindca de fiecare data cand am consumat-o s-a intamplat noaptea, dupa cateva beri. Reteta cinstita – cu carne de pui, maioneza si castraveti din belsug. Carnea e condimentata puternic si foarte bine ca e asa. Pret universal, 12 lei. Program "nonstop", cum scrie pe spatele dughenei.
La Matache (Haralambie Botescu 2)
5. Carnea de pui e intotdeauna crocanta si condimentata, perfect preparata. Cartofii nu sunt insa intotdeauna la inaltime. Cea de vita nu e de recomandat (de altfel, nici pe site-ul localului nu mai e). Preturi mari – shaorma mare (650 g) 13,5 lei, shaorma mica 11 lei (450 g) – sau 17 lei la farfurie. Se poate comanda online pe lamatache.ro. Program nonstop.
Maverick (Drumul Taberei 18, Complex Orizont)
6. Si-a facut faima prin supershaorma de un 1,5 kg, supranumita "pekinezul de Maverick" din cauza dimensiunilor care o apropie de cele ale unui (pui de) caine de apartament. Insa si preturile sunt pe masura: pekinezul costa 33 de lei, shaorma mare (1010 g) 20 lei, cea medie (805 g) 16 lei, iar cea mica (600 g) 14 lei. Gustul e cam standard, mai spre fast-food – minus castravetii, cu gust de butoi. Are si o divizie proprie de livrare la domiciliu, pe shaorma.ro. Program nonstop.
Emmi Fast Food (soseaua Iancului 7)
7. Localizata pe locul fostei Shorma King. Are ambitia sa concureze Genin, prin imaginea de "autentic arabesc", sustinuta printr-un bucatar "de la Turcia", un sos secret etc. Au un PR foarte bun (patronul turc te intampina la intrare, ti se dau servetele parfumate umede sa te stergi) – insa shaorma e doar bunicica. Mult mai bune sunt celelalte mancaruri (vinete umplute, kadin budu etc.).
Shaorma Kogalniceanu (Piata Mihai Kogalniceanu)
8. Blogul "Rezistenta urbana" puncteaza foarte bine aceasta locatie – amendandu-i insa inconstanta – "poti sa mananci azi o shaorma superba, iar peste doua saptamani sa fie groaznica". Daca nu toata lumea se declara multumita de gust (ok, dar destul de banal), continutul e insa foarte generos, cu maxim de carne. Ca si Killer Chicken, ar pierde puncte daca igiena ar fi un criteriu. Din fericire (ca si la restaurantele chinezesti), nu e. Preturile sunt medii spre mari, nu stiu ultima lor actualizare.
Chicken Staff (vizavi de hotel Marriott)
9. Daca ar exista o varietate de shaorma numita corporate, aici s-ar vinde. Locul insusi are un aer de fast-food mai de fite. Inovatia bucatarului la shaorma o constituie mararul, care ii da un gust de chiftele – si continutul "low fat", sarac in grasime. Rezistenta urbana spune ca shaorma e cea mai nefericita optiune de pe un meniu altminteri onorabil, profilat exclusiv pe pui. Clubul Motociclistilor nu e de aceeasi parere.
Dines (Foisor/Regina Maria)
10. In iarna, credeam ca la Dines se mananca una din cele mai bune shaorme – concurand oricand cu cea din Dristor. De curand, am luat una de vita cu berbec. Pret gonflat (15 lei) si reteta de vara, cu legume nemurate. "Crastaveti", "salata", un minunat ketch-up s-au potrivit ca nuca in perete cu carnea de berbec. Reteta de vara e teapa, poate sa compromita o shaormerie. Ceea ce a si facut. Raman salatele (boeuf si vinete) ca sa spele rusinea.