18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodSecretele castelelor din Podgoria Aradului

Secretele castelelor din Podgoria Aradului

Castelele ar putea să îşi regăsească splendoarea de odinioară cu ajutorul banilor europeni.

Podgoria Aradului nu este cunoscută numai pentru vestitele sale vinuri, Cadarca de Miniş şi Mustoasa de Măderat, ci şi prin castelele sale, extrem de căutate. Astfel, Castelul Bohuş de la Şiria adăposteşte Muzeul scriitorului Ioan Slavici şi al compozitorului Emil Monţia, iar castelul Schulkowschi, din Pâncota, a devenit sediul Primăriei. În castelul de la Şiria a fost semnată capitularea armatei revoluţionare maghiare în faţa armatelor imperiale austriece şi ruseşti, în anul 1849.

Castelul Bohuş, locul capitulării armatei lui Kossuth

La poalele dealului Şiriei, sub vii, se află castelul Bohuş. Acesta adăposteşte Muzeul şi casa memorială a scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria, dar şi a compozitorului Emil Monţia, care chiar dacă s-a născut la Şicula, cea mai mare parte a vieţii sale a trăit-o la Şiria. Clădirea este un castel construit în stil baroc târziu în 1838, care a aparţinut familiei nobiliare Bohus. În această clădire a fost sem­nată, în august 1849, capitu­larea armatei revoluţionare ma­ghia­re în faţa armatelor imperiale austriece şi ruseşti. În apropiere se află monumentul Antoniei Bohuş, care a devenit cunoscută datorită susţinerii revoluţiona­rilor închişi după anul 1849, printre care se afla şi bănăţea­nul Eftimie Murgu.

În Muzeul de la Şiria, turiştii pot vedea fotocopia extrasului de naştere al scriitorului Ioan Slavici, fotocopii după actele de şcoală, diplomele obţinute la absolvirea cursurilor liceale, la Arad şi Timişoara, fotografii din perioada studiilor la Viena, manuale şcolare, reviste în care acesta a scris şi multe obiecte personale ale scriitorului.

În expoziţia dedicată lui Emil Monţia pot fi admirate pianul şi violoncelul compozitorului, culegeri de folclor şi diferite ediţii ale principalelor sale lucrări, mobilier etc.

Primăria din castel

La Pâncota, Primăria funcţio­nează în clădirea unui fost castel. Turiştii remarcă acoperişul realizat din solzi de ţiglă smălţuită în diferite culori, care prin felul cum sunt aşe­zaţi formează motive geometrice multicolore. Însă intere­santă este istoria castelului devenit Primărie. În secolul al XIX-lea, acesta era considerat drept cel mai reprezentativ edificiu în stil baroc din zonă.

Casa Imperială von Habsburg şi-a vândut din proprietăţi, iar domeniul Pâncota, care a cuprins mai multe localităţi, a fost cumpărat în anul 1822 de către baronul Jozef Dietrich. Acesta, un nobil neamţ, a construit ­chiar în centrul locali­tăţii un castel. Piatra din temelie a fost adusă, spune legenda, din ruinele mănăstirii benedictine, situată în apropiere. Construcţia a fost finalizată în anul 1840, iar castelul de la Pâncota a devenit cel mai frumos din comitatul Aradului. Avea două corpuri ­secundare, legate între ele ­printr-un corp principal. Atracţia castelului a fost, încă de atunci, acoperişul, păs­trat în proporţie însemnată până în prezent. În faţa clădirii, a fost creat un parc deosebit, cu plante aduse din diverse ţări, inclusiv din afara Imperiului. Baronul a efectuat o vizită în SUA şi s-a întors în 1835 cu patru arbori Sequoia, pe care i-a sădit pe domeniul său de la Măderat.

În Castelul de la Pâncota a concertat marele muzician Franz Liszt şi a degustat vinuri celebrul scriitor maghiar Jokai Mor. După moartea baro­nului Dietrich, castelul a rămas fiicei sale, căsătorită cu prinţul polonez Schulkowschi. Soţia prinţului a murit la scurt timp şi el s-a recăsătorit cu o actriţă de la Budapesta. În castel au început petrecerile, iar prinţul a fost nevoit să-şi vândă o parte din moşie pentru a le finanţa. Un document scris în limba ma­ghiară povesteşte despre prinţul Schulkowschi, care a dat în patima băuturii şi a jocurilor de noroc. „S-a îmbol­nă­vit şi a fost internat în diverse spitale din Arad, Budapesta sau Viena. Dator la cămă­tari, el şi-a pierdut aproape toată averea. Actriţa, soţia prinţului, a renunţat în anul 1920 la castel în contul datoriilor. Acesta a fost preluat – cu ceea ce a mai rămas din moşia de la Pâncota – de negustori evrei care le-au administrat printr-o societate anonimă”, glăsuiesc arhivele. După al doilea război mondial, castelul a fost naţiona­lizat şi a intrat în proprietatea statului. A fost renovat în 1967-1968 şi a devenit sediul Primăriei Pâncota, destina­ţie pe care o are şi în prezent. Nu se ştie care va fi ­soarta viitoare a Castelului, ­deoarece a fost revendicat.

Cursuri în castelul contelui

Nu doar Castelul de la Pâncota şi cel de la Şiria sunt singurele din Podgoria Aradului. Într-un alt castel a fost înfiinţată, în anul 1881, la Miniş, prima şcoală de viticultură din această parte a Transilvaniei. Clădirea şcolii s-a aflat într-un castel medieval construit în anul 1749 de către contele Anton Grassalkovits, care a fost şi prima persoană care a exportat vinul de Miniş.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă