37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodSabina Fati. În jurul Mării Negre: Un american la Herson: comandant al...

Sabina Fati. În jurul Mării Negre: Un american la Herson: comandant al flotei de la Marea Neagră (15)

„Am fost ultima dată în Crimea de 1 Mai, la unchiul meu care e profesor într-un sat”, îmi povestește Iuri Sanin, inginer maritim, care e din apropierea Hersonului și a venit până aici doar fiindcă anual își prelungește avizul de muncă. „Unchiul meu nu vrea să se întoarcă în Ucraina, pentru că salariul lui a crescut. E adevărat că au fost unele probleme de aprovizionare cu energia astă-iarnă, dar totul s-a rezolvat”, îmi explică Iuri, care crede că totul „e o problemă politică” și că nimic bun nu se întâmplă fiindcă „cei care trebuie să facă ceva, doar vorbesc și iar vorbesc”.

„Am rămas fără Crimea din cauză că la Kiev unii cred că e bine să fim în UE, dar ce se va întâmpla cu prețurile din agricultură, dacă vom intra și noi? Ce se va întâmpla cu producția noastră? Vom face mai puțin grâu, mai puțini cartofi, mai puține mere? Doar ca să ne încadrăm în ceea ce vor ei la Bruxelles? Ce facem, fugim de un dictator și ajungem sub o dictatură a pieței?”

Iuri a terminat facultatea la Herson în urmă cu aproape zece ani și îi place aici. Orașul se află pe malul Niprului înainte de vărsarea fluviului în Marea Neagră. Pentru a pune mâna pe această poziție importantă, oamenii Împărătesei Ecaterina au purtat mai multe bătălii.

Citește continuarea textului pe blogul Sabinei Fati, de pe Europa Liberă. 

 

Mykolaiv=Nikolaev: orașul unde Barbie și-a cumpărat țigări pe banii mei (12)

Nikolaev: între Bug și Marea Neagră „te simți mai aproape de Rusia decât de Europa” (13)

Nikolaev și Herson: Orașele mireselor: de ce vin americanii după fete până la Marea Neagră? (14)

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă