19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFood#REZIST. Povestea „tânărului frumos și liber“ de 81 de ani. Clujeanul Constantin...

#REZIST. Povestea „tânărului frumos și liber“ de 81 de ani. Clujeanul Constantin Rus nu a ratat nici unul dintre protestele contra Ordonanței 13. În anii ’90, a ieșit în stradă alături de Ion Rațiu și Doinea Cornea

Sportivul senior nu a lipsit nici o zi la protestele de la Cluj şi declară că luptă pentru statul de drept și democrație încă din 1990, când ieșea alături de Ion Rațiu și de Doina Cornea.

Canalele media care s-au poziţionat împotriva protestelor faţă de Ordonanţa 13 privind dezincriminarea abuzului în serviciu au folosit pentru caracterizarea celor care au ieşit în stradă elemente din arsenalul anilor 1990, când cei care protestau împotriva lui Ion Iliescu erau numiţi „golani” sau „huligani”. Acum, acest termen a fost înlocuit cu sintagma „tinerii frumoși și liberi”, rostită cu aroganță.

Unul dintre acești tineri frumoși și liberi este sportivul clujean Constantin Rusu, la 81 de ani, care participă în fiecare seară la protestele organizate în Piața Unirii din oraş. Constantin Rusu are o formă sportivă mai bună decât a unora dintre protestatarii mai tineri cu câteva decenii decât el pentru că este în continuare un sportiv în activitate.






Clujeanul participă în continuare la competițiile națio-nale, europene și mondiale de orientare turistică. Constantin Rusu a adunat un sac de medalii, multe dintre ele obținute în competițiile rezervate seniorilor. Sportivul senior este un obișnuit al protestelor din Cluj din anii 1990, când, în calitate de militant PNȚCD și pentru restaurarea monarhiei, ieșea alături de Ion Rațiu și de Doina Cornea în Piața Unirii pentru a cere respectarea statului de drept și instaurarea unei democrații veritabile în România. 

Anii au trecut, dar Constantin Rusu și-a păstrat idealurile și forța de a lupta pentru ele. Acesta spune că iese seară de seară la protestele de la Cluj pentru că și-a dat seama că „țara nu se îndreaptă pe un drum bun, corect în ceea ce privește o democrație adevărată, nu falsă, cum o vor pesediștii de acum. Și ies pentru că văd foarte mulți tineri în Piață. Ei sunt viitorul țării. Nu aș vrea să mai pățească ceea ce am pățit noi, ca după 30 de ani să se simtă și ei cu viața trecută și dusă de pomană, pentru că nu au realizat ceea ce ei deja știu din afară. Au fost în Europa, au văzut ce e democrația adevărată, democrația occidentală. Și eu vreau să îi ajut!”, a precizat Constantin Rusu.

Sportiv de cursă lungă

Protestatarul de 81 de ani de la Cluj nu este de acord cu lozinca „Uniți salvăm toată România”. Constantin Rusu, împreună cu tinerii de la Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, strigă ”Monarhia salvează România”. Până acum, un singur tânăr din cei 60.000 care au ieșit la un moment dat pe străzile Clujului s-a arătat deranjat de aceste scandări și de faptul că monarhiștii clujeni au mers la marșuri cu steaguri cu însemnele regale ale României. „Categoric, restaurarea monarhiei ar fi o soluție pentru prevenirea unor astfel de abuzuri și pentru consolidarea statului de drept. Într-o monarhie nu ar putea fi posibilă adoptarea unei reglementări precum Ordonanța 13. Dacă monarhia și-ar putea reveni așa cum cred eu, cu un președinte al Consiliului de Miniștri precum Cioloș, România ar putea fi salvată”, a declarat Constantin Rusu.

Pe lângă proteste, pentru a-și păstra mintea limpede și trupul în putere, Constantin Rusu participă în fiecare zi la antrenamente menite să îi permită să concureze și în acest an la competiții sportive. „La toate mitingurile tineretului am participat. Ca să mă mențin în formă, fac mișcare. Și azi am făcut sport vreo 30-40 de minute. Am plecat de unde stau, de la capătul liniei de autobuz 32, prin Andrei Mureșanu, până pe Calea Turzii și înapoi”, a declarat Constantin Rusu. 

Sportivul senior nu a făcut doar orientare turistică. Până în anii 1990, el a fost și arbitru de fotbal. A renunțat însă la această pasiune a sa pentru că nu suporta corupția din fotbal. Mai exact, după căderea comunismului, la conducerea Asociației Județene de Fotbal au fost reinstalate niște personaje care fuseseră excluse din activitatea sportivă pentru că luaseră mită. 

Constantin Rusu și-a dat demisia în semn de protest și s-a apucat de atletism și de orientare sportivă, sporturi care i-au adus satisfacții mai mari. A participat la mai multe competiții europene și internaționale de orientare sportivă, precum și la mai multe competiții de tip maraton. O satisfacție deosebită i-a adus-o anul trecut participarea la Maratonul Regal organizat de 10 mai la Sinaia, unde a fost decanul de vârstă al participanților.   

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă