22.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodREPORTAJ. A รฎnceput sฤƒ deseneze cu 104 ani รฎn urmฤƒ: Remarcabilul destin...

REPORTAJ. A รฎnceput sฤƒ deseneze cu 104 ani รฎn urmฤƒ: Remarcabilul destin al pictoriลฃei Medi Dinu

Privind-o, am senzaลฃia cฤƒ e un om care a vrut sฤƒ iasฤƒ din timpul sฤƒu. Cu ultimele-i puteri, dar ลŸi cu o voinลฃฤƒ de nezdruncinat, ลŸi-a pus în gând sฤƒ ne facฤƒ o vizitฤƒ. AลŸa am ocazia sฤƒ o cunosc pe Margareta Wechsler Dinu. La prima vedere, cel mai bulversant aspect al acestei femei este vârsta, 107 ani. Dar nu este nici pe departe aลŸa.

Mฤƒ uit la tablourile pe care le-a realizat. ลži îmi dau seama cฤƒ sunt acolo oameni ลŸi locuri care nu mai existฤƒ azi. Dar pe care Medi le-a vฤƒzut cu ochii pictorului. Uite, de pildฤƒ, „Portret de femeie din Balcic”, din 1939, apoi o imagine ลŸi mai veche, din Grecia, „Acrotiri”, din 1937. Dar putem sฤƒ coborâm ลŸi mai mult pe scara istoriei, pânฤƒ în 1933, de când dateazฤƒ „Portretul domniลŸoarei Adelstein”. Sunt apoi o serie de peisaje de pe tot cuprinsul României, din anii `60, `70, `80. Stau puลฃin de vorbฤƒ cu autoarea tablourilor ลŸi o întreb cum cฤƒlฤƒtorea prin ลฃarฤƒ, pentru cฤƒ aud despre cele mai neaลŸteptate locuri, Mangalia, ViลŸeul de Sus, Jurilovca, Medgidia, Sinaia, Cozieni, Brezoi, Priboaia, Vฤƒratic, Vatra Moldoviลฃei, Siret, Piatra Neamลฃ, IaลŸi, Fฤƒlticeni, Izvorul MureลŸului, Sibiu, Deva, Abrud, Câmpeni, Valea Vinului, Telega, TârgoviลŸte, Constanลฃa, HârลŸova, Mฤƒcin, Rucฤƒr, Tulcea. Poate cฤƒ vi se pare lungฤƒ aceastฤƒ listฤƒ. ลži încฤƒ nu e completฤƒ, pentru cฤƒ a fost în mult mai multe locuri. Am vrut sฤƒ dau numele acestor localitฤƒลฃi, ca mฤƒcar citind sฤƒ simลฃiลฃi anvergura efortului interlocutoarei mele. Din ce înลฃeleg, cum îmi povesteลŸte, pleca la drum cu rucsacul în spinare, mergea pe jos distanลฃe mari, ba mai apela ลŸi la câte o maลŸinฤƒ, dacฤƒ se oprea cineva s-o ia. O ascult ลŸi simt senzaลฃia aceea de libertate, a cฤƒlฤƒtorului, care are deasupra cerul ลŸi sub picioare asfaltul, pietriลŸul sau noroiul. Ultimele sale tablouri dateazฤƒ de la mijlocul anilor `80. Dupฤƒ aceea, uitarea s-a aลŸternut peste acest artist. Parcฤƒ îลŸi terminase, totuลŸi înainte de vreme, destinul. ลži, chiar dacฤƒ a continuat sฤƒ trฤƒiascฤƒ, nu mai exista absolut deloc pentru timpurile actuale.

O altfel de arheologie

Am ocazia sฤƒ vฤƒ prezint un alt personaj, pe Luiza Barcan, critic de artฤƒ. Ea este cea care, alฤƒturi de Alexandru Nancu, demareazฤƒ în anul 2002 un amplu proiect al Fundaลฃiei HAR. Este o altfel de arheologie, dacฤƒ putem spune aลŸa. Pentru cฤƒ nu se scot la lumina zilei, din strฤƒfundurile pฤƒmântului, monede sau vase din lut ori statuete. Sunt dezgropate din vฤƒgฤƒuni ลŸi mai întunecoase, de data asta ale uitฤƒrii, suflete, oameni. Este vorba despre artiลŸti plastici formaลฃi în perioada interbelicฤƒ. Pe care, aลŸa cum îmi spune Luiza, i-a gฤƒsit în cele mai neaลŸteptate locuri. NeaลŸteptate, aลŸ completa eu, în sensul de marginale. „Cu toลฃii uitaลฃi ลŸi ignoraลฃi, atât în vremea comunismului, cât ลŸi dupฤƒ 1990”, zice noua mea cunoลŸtinลฃฤƒ. Nenumฤƒratele drumuri prin ลฃarฤƒ dau roade, pentru cฤƒ sunt redescoperiลฃi nu mai puลฃin de 40 de pictori, de la Eva Cerbu ลŸi Traian Brฤƒdean, Lili Pancu, Sabina Negulescu, Nuni Dona, Coca Metianu, pânฤƒ la Aurel Cojan ลŸi Sultana Maitec. Numai câteva exemple. Existฤƒ douฤƒ elemente comune la aceลŸti oameni. Cu toลฃii sunt nฤƒscuลฃi înainte de 1930. Un fapt ลŸi mai important este cฤƒ s-au format ca artiลŸti la ลŸcoala unor nemuritori ai artei româneลŸti, precum Camil Ressu, Jean Steriadi, Nicolae Tonitza, Nicolae Dฤƒrฤƒscu, Alexandru Ciucurencu. Dar, ลฃine sฤƒ precizeze Luiza Barcan, cea mai mare surprizฤƒ o are în 2003, când aflฤƒ despre Margareta Weschler Dinu. Preลฃioasa informaลฃie vine chiar de la eleva ei, artistul plastic Maria Constantin. „A fost o întâlnire providenลฃialฤƒ pentru mine. Un moment de graลฃie. Suntem martorii unui miracol. Medi este un adevฤƒrat tezaur uman viu”, o vฤƒd pe Luiza Barcan cu cât de multฤƒ însufleลฃire vorbeลŸte. Aflu în discuลฃia de acum, în ceea ce o priveลŸte pe Maria Constantin, cฤƒ adesea, în anii `80, o însoลฃea pe Medi în cฤƒlฤƒtoriile sale prin ลฃarฤƒ, în cฤƒutarea acelor peisaje care sฤƒ fie transpuse pe pânzฤƒ.

„Dacฤƒ nu mฤƒ lฤƒsaลฃi sฤƒ merg, sฤƒ dispฤƒreลฃi din faลฃa mea”

ลži iatฤƒ-mฤƒ acum, la început de primฤƒvarฤƒ, în anul 2016, în momentul când eu însumi am ocazia s-o cunosc pe Medi Dinu, în Centrul Cultural „Casa Artelor” din Sectorul 3, unde se desfฤƒลŸoarฤƒ o expoziลฃie care cuprinde tablouri ลŸi desene realizate de personajul nostru în diverse perioade ale vieลฃii sale artistice. Apฤƒruse la un moment dat zvonul cฤƒ Margareta nu va participa la vernisaj, din cauza unui nefericit accident, în urma cฤƒruia avea o durere mare la piciorul drept. Se împiedicase în pragul unei uลŸi. La vârsta asta, din câte mi se spune, Medi e încฤƒ foarte activฤƒ. Merge peste tot. E ลŸi normal, mฤƒ gândesc, amintindu-mi de ceea ce ลŸtiu deja, cฤƒlฤƒtoriile ei de-o viaลฃฤƒ. Atunci când s-a pus problema dacฤƒ sฤƒ vinฤƒ sau nu la vernisaj, având în vedere circumstanลฃele, Medi, îmi spun apropiaลฃii ei, a reacลฃionat vehement. Adicฤƒ ceva de genul, „dacฤƒ nu mฤƒ lฤƒsaลฃi sฤƒ merg, sฤƒ dispฤƒreลฃi din faลฃa mea”. ลži uite aลŸa, în scaunul cu rotile, adusฤƒ cu maลŸina, pictoriลฃa nฤƒscutฤƒ în 1909 intrฤƒ pe uลŸa principalฤƒ a sฤƒlii în care tablourile ei sunt expuse. Pare uลŸor afundatฤƒ în gânduri, dar în momentul în care mฤƒ apropii ลŸi-i pun câteva întrebฤƒri, îลŸi concentreazฤƒ atenลฃia asupra mea ลŸi dialogul se leagฤƒ fฤƒrฤƒ nici cea mai micฤƒ dificultate. AลŸa îmi spune cฤƒ a vฤƒzut lumina zilei în judeลฃul Vâlcea, în oraลŸul Brezoi, ลŸi cฤƒ acasฤƒ pฤƒrinลฃii o alintau Medi. CiteลŸte ziare ลŸi reviste, cฤƒrลฃi. Cititul a fost o altฤƒ mare pasiune a sa. Aflu de la nepoata ei, Katy Zaharieva, venitฤƒ tocmai din Bulgaria pentru acest eveniment, cฤƒ mฤƒtuลŸa este genul de om care ลŸtie sฤƒ spunฤƒ, rฤƒspicat, “da” sau „nu”. Katy evocฤƒ anii cât a stat în casa bunicii, “cei mai frumoลŸi” din viaลฃa ei. „Atunci m-am format ca om”, adaugฤƒ ea. Unii spun cฤƒ longevitatea depinde de cum ai ลŸtiut sฤƒ te fereลŸti de boli, alลฃii cautฤƒ explicaลฃii în legฤƒturฤƒ cu hrana sau cu felul în care gestionezi problemele pe care le ai, adicฤƒ sฤƒ nu te laลŸi prizonierul stresului. Medi are însฤƒ o cu totul altฤƒ explicaลฃie. „Eu nu am urât pe nimeni. Pentru mine, secretul fericirii înseamnฤƒ sฤƒ te uiลฃi cu atenลฃie la ce a creat Dumnezeu, la naturฤƒ, la oameni”.

Belle Arte, Matematicฤƒ, Filozofie

A fost odatฤƒ ca niciodatฤƒ o fetiลฃฤƒ din Brezoi care, la trei ani, stฤƒtea pe malul Lotrului ลŸi prindea peลŸtii cu privirea, apoi îi aลŸeza cu grijฤƒ pe hârtia ei, cu ajutorul creionului. Margareta spune cฤƒ de la trei ani a început sฤƒ deseneze, iar mai târziu primeลŸte îndemnul de la profesorul Costin Petrescu de a-ลŸi urma talentul. Dar vedeลฃi cฤƒ viaลฃa este cu mult mai complicatฤƒ. ลži pasiunea, în cazul acestei femei, îลŸi cautฤƒ drumuri total diferite, pendulând între Artele Frumoase, Arhitecturฤƒ, Matematicฤƒ ลŸi Filozofie. Toate acestea i-au dat ocazia sฤƒ cunoascฤƒ oameni despre care noi, azi, citim doar în cฤƒrลฃi. Ea a fost acolo, în faลฃa lui Jean Steriadi ลŸi Francisc Rainer, la ลžcoala de Belle Arte din BucureลŸti, absolvitฤƒ în 1932. ลži nu în orice condiลฃii, pentru cฤƒ Jean Steriadi o numeลŸte pe Margareta cea mai talentatฤƒ elevฤƒ a clasei lui. Dar nu numai arta inundฤƒ sufletul tinerei, pentru cฤƒ arhitectura, la rându-i, este un alt magnet spre care tinde, astfel cฤƒ urmeazฤƒ cursurile Facultฤƒลฃii de Matematicฤƒ, unde profesor îl are pe matematicianul Ion Barbilian sau Ion Barbu, poate aลŸa vฤƒ sunฤƒ mai cunoscut, ca poet. NeliniลŸtea existenลฃialฤƒ o trimite, în acelaลŸi timp, spre Facultatea de Filozofie, de data asta în faลฃa expunerilor susลฃinute de Dimitrie Gusti ลŸi Nae Ionescu.

Pictor clasic, poet avangardist

Nu mai e demult o noutate cฤƒ doi oameni cu viziuni diferite pot fi atraลŸi iremediabil unul spre celฤƒlalt. La fel se întâmplฤƒ ลŸi cu Medi, îndrฤƒgostitฤƒ de un poet avangardist, Stephan Roll, pe numele sฤƒu adevฤƒrat Gheorghe Dinu. Soลฃia lui a fost întotdeauna, cum o caracterizeazฤƒ criticul de artฤƒ Luiza Barcan, un spirit clasic. E drept, „cu tendinลฃe moderne accentuate. Unii spun cฤƒ, mฤƒritatฤƒ cu un poet avangardist, ar fi trebuit ca ea însฤƒลŸi sฤƒ fie avangardistฤƒ. Dar nu a fost deloc aลŸa”. Rฤƒmân în zona criticului de artฤƒ, pentru cฤƒ aลŸtept o caracterizare mai amplฤƒ asupra operei pe care o lasฤƒ în urma sa Margareta Dinu. Este vorba despre mii de lucrฤƒri. “O remarcabilฤƒ desenatoare. Are un simลฃ al detaliului foarte puternic. A pictat în ulei, în prima parte a vieลฃii, apoi în acuarelฤƒ. Foarte mult a pictat în Delta Dunฤƒrii ลŸi la malul Mฤƒrii”. E ลŸi aici o poveste. Marea fiind prezentฤƒ în tablourile sale încฤƒ din anii petrecuลฃi în Balcic. O lume pe care Medi a iubit-o foarte mult. Deloc întâmplฤƒtor, dupฤƒ Al Doilea Rฤƒzboi Mondial, când Balciciul nu mai e al nostru, Margareta vrea sฤƒ fie cât mai aproape de zona aceea ลŸi respirฤƒ mult timp aerul Mangaliei.

Arta nu are moarte. Nici artiลŸtii

Viaลฃa poate sฤƒ ofere multe surprize oamenilor, asta e clar, numai dacฤƒ vezi destinul Margaretei Dinu. Prima ei expoziลฃie de picturฤƒ are loc în 1932. Urmeazฤƒ alte evenimente de acest fel, pânฤƒ în 1954. Dupฤƒ aceea, tฤƒcere. Nu vrea sฤƒ intre în amฤƒnunte legate de perioada respectivฤƒ. Era suficient statutul de om simplu, plecat la pas prin România. Pentru ca mult timp dupฤƒ debutul din 1932 sฤƒ fie redescoperitฤƒ ลŸi, în 2003, deci dupฤƒ 71 de ani, sฤƒ urmeze, am putea spune, un al doilea debut, în faลฃa unei noi generaลฃii care îi apreciazฤƒ talentul. De atunci, tablourile sale fost expuse în diverse locuri din BucureลŸti, Constanลฃa, Râmnicu Vâlcea, dar ลŸi în oraลŸul ei natal, Brezoi, al cฤƒrui cetฤƒลฃean de onoare devine în 2013. Alฤƒturi de ea, ลŸi ceilalลฃi oameni ai culorilor interbelice, aduลŸi în atenลฃia secolului XXI de Fundaลฃia HAR, formând generaลฃia „seniorilor picturii româneลŸti contemporane”, stau faลฃฤƒ în faลฃฤƒ cu actualitatea, de peste zece ani încoace, în expoziลฃii din Capitalฤƒ ลŸi din ลฃarฤƒ. Dovedind nu numai cฤƒ arta nu are moarte. Dar nici artiลŸtii!

Cele mai citite

DIICOT a reศ›inut mai mulศ›i bฤƒrbaศ›i care au introdus รฎn ศ›arฤƒ droguri prin intermediul unor firme de curierat

Trei bฤƒrbaศ›i cu vรขrste รฎntre 33 ศ™i 37 de ani sunt subiectul unei anchete desfฤƒศ™urate de procurorii DIICOT Cฤƒlฤƒraศ™i, fiind cercetaศ›i pentru infracศ›iuni legate...

Szczesny dezvฤƒluie salariul de la Barcelona! โ€žCรขศ™tig mai puศ›in decรขt voi toศ›iโ€

Wojciech Szczesny, noul portar al Barcelonei, a dezvฤƒluit cฤƒ salariul sฤƒu pentru perioada petrecutฤƒ la club este semnificativ mai mic decรขt cel obiศ™nuit pentru...

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ