17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăLifestyleFoodPrimul monument istoric premiat de UE

Primul monument istoric premiat de UE

Proiectul de restaurare a Bisericii din Deal – Sighisoara a obtinut Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniu – “Premiul Europa Nostra”, fiind astfel primul monument istoric din Romania care beneficiaza de o asemenea importanta distinctie. Cu acest prilej, Ministerul Culturii si Cultelor a organizat duminica o conferinta de presa, la care au participat dl Sergiu Nistor, comisar pentru “Sibiu – capitala culturala europeana 2007”, dl Christoph Machat, reprezentant ICOMOS Germania si supervizor al proiectului, dl Sandor Benczedi, sef proiect complex. Spectaculoasa restaurare a Bisericii din Deal – Sighisoara este rezultatul unei colaborari internationale intre specialistii din Romania, Germania si Ungaria in perioada 1992-2003. Costurile au fost suportate de catre Messerschmitt Association din Munchen si Ministerul Culturii si Cultelor din Romania. Situata intr-un cadru remarcabil, in varful unui deal, Biserica Evanghelica din Deal, inchinata Sf. Nicolae, domina Cetatea Sighisoarei, fiind cel mai important monument de arhitectura religioasa din zona, a treia ca marime dintre bisericile importante ale Transilvaniei. Construita in sec. XII si refacuta aproape in intregime in sec. XIV-XV, Biserica din Deal a devenit azi, prin eforturile specialistilor din trei tari europene, Romania, Germania si Ungaria, un muzeu viu ce adaposteste obiecte religioase recuperate din bisericile evanghelice transilvanene.
Astfel, Biserica din Deal a dobandit o noua viata si o noua istorie prin functionalitatea ei de Muzeu al Artei Saxone si Centru Cultural Romano-Saxon, elemente care vor contribui decisiv la revitalizarea Centrului istoric Sighisoara. Pentru restaurarea ei exemplara si consolidarea structurala a bisericii degradate si abandonate, cat si pentru adaptarea ei la noua functiune de muzeu si centru cultural, echipa care a realizat reabilitarea Bisericii din Deal a primit in anul 2004 unul dintre cele 5 mari premii, in valoare de 10.000 de euro, la categoria Patrimoniu Arhitectural, acordate de European Union Prize for Cultural Heritaje, prin Programul Comisiei Europene. Pe 4 septembrie 2005, festivitatea inaugurarii unei placi comemorative in interiorul bisericii va incheia practic munca de restaurare inceputa acum 13 ani.

Santier-pilot pentru restaurarea romaneasca

Istoricul de arta dr. Christoph Machat, coordonatorul programului de restaurare, a emigrat in Germania in 1973, dar de-a lungul anilor gindul i-a stat la valorile de patrimoniu din localitatile transilvane, ramase in paragina dupa emigratia masiva a sasilor, mai ales in timpul regimului comunist. E unul din nemtii care nu s-au intors in Romania sa arate ce bine o duce in Germania, ci sa lucreze in timpul sau liber si pe banii sai pentru salvarea monumentelor istorice din Transilvania. In viziunea sa, Biserica din Deal e singurul lacas de cult din Transilvania care include toate fazele evolutiei arhitecturii europene: la inceputul sec. XIII s-au construit rotonda si turnul de aparare (de locuire) de sub turnul bisericii actuale; la sfarsitul sec. XIII s-au construit bazilica romanica cu absida semicirculara si cor, cat si turnul vestic; la sfarsitul sec. XIV a fost demolat corul romanic si inlocuit cu corul gotic si absida cu inchidere poligonala; intre 1429 si 1488 s-a demolat nava bazilicii romanice si s-a costruit nava gotica (tip hala cu trei nave); in a cincea perioada, la inceputul sec. XVI, s-au construit porticurile gotice tarzii si s-a supraetajat sacristia. A avut loc, asadar, o trecere de la stilul romanic la cel gotic, considerat mai potrivit pentru aspiratiile catolicismului la universalitate. Dupa incendiul din 1704, s-au refacut acoperisul si turnul-clopotnita, iar dupa cutremurul din 1838, s-au inlocuit in intregime boltile cazute ale corului cu imitatii de lemn si boltile halei cu bolti de caramida. Restaurarile din 1934 au scos la iveala fresce acoperite cu var, datind din 1776.
Intentia istoricului de arta dr. Christoph Machat a fost sa initieze un santier-pilot, ca model de restaurare pentru toate siturile arhitectonice din Romania. Viziunea specialistului s-a materializat abia cu sprijinul Fundatiei Messerschmitt din Munchen, care a finantat pro iectul cu 2,5 milioane de euro, dar si cu aportul de 1,5 milioane de euro al Ministerului Culturii si Cultelor, suma fabuloasa pentru bugetul nostru cultural, obtinuta datorita deschiderii europene a fostului ministru al Culturii Ion Caramitru.

Oras exemplar pentru cultura central-europeana

Conceptia de baza a interventiei de reabilitare a fost – in viziunea dlui Sandor Benczedi, sef proiect complex de restaurare – sa se conserve materia originala, autentica, in cazul componentelor artistice, deosebit de valoroase, si sa se consolideze structura istorica a monumentului prin aplicarea unor solutii tehnice nondistructive si reversibile. Inspirandu-se din deviza “Poporul care nu-si respecta trecutul nu-si merita viitorul”, dl Benczedi a lucrat cu migala, astfel incat contributia restauratorilor sa redea frumusetea initiala a monumentului fara sa se vada insa mana lucratorului. Pentru aceasta s-au avut in vedere cateva criterii clare: salvarea monumentului, abandonat la inceputul anilor '80, si redarea bisericii restaurate comunitatii; crearea unui spatiu polivalent compatibil cu functionalitatea initiala de lacas de cult: sala de concerte de orga, conferinte, simpozionae etc; amenajarea unui muzeu viu pentru protejarea obiectelor de arta si mobilier bisericesc, provenite din bise-ricile parasite de comunitatile sasesti din localitatile din jur; scolarizarea meseriasilor locali pentru interventii pe monumente istorice prin insusirea meseriilor traditionale si cunoasterea tehnicilor moderne de restaurare. S-a reusit astfel ca intregul colectiv de specialisti din Romania, Ungaria, Germania (dar si Italia si Slovacia), care a participat la cercetarea, proiectarea si executia reabilitarii monumentului istoric, sa realizeze o restaurare exemplara, la nivelul standardelor internationale.
Prin aceasta restaurare performanta, Centrul istoric al Sighisoarei s-a revitalizat spectaculos, intrand intr-o noua etapa istorica a existentei sale, ca martor viu pentru acest tip de cultura ce-si are originea in centrul si estul Europei, fiind cu siguranta cel mai reprezentativ sit urban medieval din Transilvania. Premiul organizatiei “Europa Nostra” recunoaste inalta calitate profesionala in domeniul restaurarii patrimoniului cultural a tuturor celor care s-au dedicat de-a lungul anilor restaurarii Bisericii din Deal -Sighisoara cu devotament exemplar.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă