11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodPovestea lui Ruv, câinele polițist ucis în misiune de un contrabandist de...

Povestea lui Ruv, câinele polițist ucis în misiune de un contrabandist de țigări. Formarea unui câine specializat în „Intervenție-Patrulare“ înseamnă un an de antrenamente în situații cât mai dificile

Un câine poli­ţist, aflat în misiune alături de poliţiştii de frontieră de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Rădăuţi-Prut, a fost accidentat mortal de şoferul unui autotu­rism de teren care nu a oprit la semnalele po­­­lițiștilor deoa­rece avea maşina plină cu ţigări de contrabandă.

Se întâmpla în seara de 20 octombrie, în jurul orei 23.00. Două echipaje formate din poliţişti de frontieră, înso­țiți de câinele de serviciu Ruv, se aflau în misiune pentru combate­rea contrabandei cu țigări. La un moment dat, au observat două autoturisme de teren, care se deplasau pe câmp, venind dinspre granița cu Repu­blica Moldova. Po­liţiştii le-au fă­­cut semn să opreas­­că. Șo­ferul primului autoturism, un Mitsubishi Pajero Sport, a oprit în dreptul primului echipaj al Poliției de Frontieră, însă şoferul celui de-al doilea a virat brusc, încercând să acroşeze cu autoturismul cel

de-al doilea echipaj, for­mat din doi poliţişti, însoţiţi de câinele Ruv. Poliţiştii au reuşit să sară din faţa autoturismului, însă câinele a fost accidentat mortal. Maşina şi-a conti­nuat deplasarea în viteză, conducătorul auto încercând să se sustragă controlului. A fost identificat șoferul primului autovehicul, iar cel de-al doilea autoturism, în care erau peste 20.000 de pachete de țigări, a fost găsit abandonat.

Cercetările au fost continuate pentru identificarea tuturor celor implicați în acest caz de contrabandă și continuarea anchetei.  Aici se încheie știrea de presă. O știre tristă, pentru că polițiștii de frontieră botoșăneni l-au pierdut pe Ruv, câinele polițist, care le era deopotrivă partener în misiuni și prieten.

Ce înseamnă un câine polițist

Dincolo de știre, este o po­veste de viață. Câinele polițist Ruv împlinise 3 ani pe 16 august. Potrivit subcomisarului de poliție Minodora Răcnea, în februarie 2014, agentul-șef adjunct de po­liție Constantin Chihaea, de la SPF Rădăuți Prut, s-a deplasat la Centrul Chinologic Sibiu pentru a prelua un câine de serviciu, Ruv, care pe atunci avea 6 luni.

Potrivit agentului, de la bun început între el și Ruv s-a creat o legătură specială, cățelușul apropiindu-se fără nicio reținere de mâna întinsă a polițistului. Ruv a fost adus la SPF Rădăuți-Prut și timp de șase luni a urmat perioada de atașament, în care între câine și conductorul acestuia se formează o relație strânsă, ajungând să se cunoască și să învețe împreună cum să devină cu adevărat par­te­neri.

Până în august 2014, agentul Constantin Chihaea a lucrat cu Ruv zi de zi, reușind să îl formeze ca „polițist“. Cu abilități extraordinare de a simți pericolul, Ruv a reușit să se facă plăcut tuturor polițiștilor de la SPF Rădăuți-Prut. Apoi, a urmat etapa desăvârșirii pre­gătirii lui Ruv în calita­tea sa de câine polițist.

În august 2014, agentul-șef Chihaea și Ruv au mers la Centrul Chinologic din Sibiu pentru cursul de formare și perfecționare. Până în noiembrie 2014, au efectuat zilnic antrenamente și exerciții, astfel încât la finalul cursului Ruv a devenit câine polițist specializat în patrulare și intervenție.

Un „polițist“ cu fler

Din noiembrie 2014, agentul-șef adjunct Constatin Chihaea și „polițistul“ Ruv și-au desfășurat activitatea la SPF Rădăuți-Prut. Extrem de abil, Ruv i-a ajutat pe polițiștii de frontieră la depistarea multor activități infracționale, în special de contrabandă.

„Executam o misiune de supraveghere într-o zonă a râului Prut pe linia combaterii contrabandei cu țigări. Ruv a simțit ceva și s-a îndreptat spre un loc situat în altă zonă. Am decis să ne bazăm pe instinctul câinelui și l-am urmat. Câinele ne-a condus la circa 250 de metri de locul unde ne aflam și unde am observat doi cetățeni care cărau în spate colete voluminoase cu țigări. Am intervenit și i-am prins. Erau aproximativ 3.500 de pachete de țigări. Cu ajutorul câinelui am reușit să prindem contrabandiștii. Era a doua oară când mă bazam pe instinctul lui Ruv și nu am dat greș“, spune agentul-șef Constantin Chihaea.

„Ruv, partenerul meu, prietenul meu“

Astăzi conductorul își aduce aminte cu tristețe de legătura cu totul specială care se crease între el și Ruv, atât de puternică încât câinele îi simțea prezența de la mare distanță. Câinii polițiști din cadrul Poliției de Frontieră sunt găzduiți în padocuri speciale, în care sunt hrăniți, îngrijiți, antrenați. Când agentul-șef Chihaea venea la serviciu și se apropia de sediul SPF Rădăuți-Prut, Ruv îi simțea prezența, își salu­ta prie­tenul.

„De câte ori ajungeam la câteva sute de metri de sector, Ruv începea să se agite în padoc, să latre. Colegii mei știau, după comportamentul câinelui, că sunt în apropiere și tre­buie să ajung la serviciu. Între noi s-a creat o le­gă­tură ca aceea dintre doi par­teneri umani. Câinele mă asculta, era me­reu atent la comenzi. Îmi amintesc că într-o zi eram supărat, iar Ruv a venit și și-a lăsat botul pe piciorul meu. Am simțit că ar vrea să mă consoleze. Un câine nu trebuie să îți vorbească, îl înțelegi din comportament. Ruv era partenerul meu, prietenul meu“, spune Constantin Chihaea.    

Între noi s-a creat o legătură ca aceea dintre doi parteneri umani. Câinele mă asculta, era mereu atent la comenzi. Îmi amintesc că într-o zi eram supărat, iar Ruv a venit și și-a lăsat botul pe piciorul meu. Am simțit că ar vrea să mă consoleze. “

Evacuați din padocuri ca „obiecte de inventar“

Cu siguranță că avem multe de învățat și în ceea ce privește statutul câinilor de serviciu. Pe portalurile de achiziții publice apar deseori anunțuri prin care Inspectorate de Poliție sau Jandarmerie anunță că își scot la vânzare, uneori prin licitație cu strigare, câinii de serviciu. Așa impune legea! Iată cum suna un anunț postat acum patru ani de IPJ Galați: „În conformitate cu Instrucţiunea MAI nr. 167 din 30 iulie 2009, privind scoaterea din funcţiune, valorificarea şi casarea bunurilor în unităţile MAI, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi transmite fără plată către persoane juridice/fizice un câine de serviciu rasa ciobănesc german, mascul, vârsta 12 ani“.

Este vorba de câinii de serviciu care au împlinit o anume vârstă şi, ca şi colegii lor cu epoleţi, au dreptul la ieşirea la pensie. Dacă în instituţiile de ordine publică din alte ţări câinii poliţişti au parte de o pensionare fără griji, asigurată financiar de stat, fără să fie nevoie de scoaterea la licitaţie a lor ca „obiecte de inventar“, în cazul unui câine poliţist de la noi vârsta pensionării înseamnă evacuarea de la padocul statului şi să îşi găsească rapid alt stăpân.

Altfel, moare de foame, ca orice alt pensionar. De obicei, nu prea se găsesc amatori care să preia un câine senior și îi iau acasă conductorii care au lucrat cu ei. Evident că nu ar trebui să se întâmple așa, pentru că s-au aflat în serviciul public, și-au adus contribuția la păstrarea ordinii publice.

Altă viaţă pentru „pensionarul“ englez

Spre exemplu, în Anglia, câinii ies la pensie la vârsta de 7-8 ani, când se consideră că nu mai sunt apţi pentru a participa la misiuni. Statul asigură fondurile pentru întreţinerea lor, altfel spus, le plăteşte o pensie. Câinii polițiști pensionari sunt găzduiţi la un adăpost din Cam­bridgeshire.   

„Legiunea Canină“

Câinii Poliţiei şi Jandarmeriei sunt pregătiţi la singura şcoală de stat de dresaj canin, Centrul Chinologic de la Sibiu. Câinii care au împlinit vârsta de 6 luni intră în perioada de predresaj, în care asimilează deprinderi de căutare şi de aportare a obiectelor, iar prin exerciţiile pe care le desfăşoară sunt obişnuiţi cu comenzi de disciplinare şi sunt antrenaţi să nu reacţioneze la stimuli puternici.

După vârsta de un an, câinii participă la primul lor curs de specializare la Centrul Chinologic din Sibiu. Pentru a fi admişi la curs, ei trebuie să treacă de testele specifice şi să îndeplinească normele impuse. La finalul cursu­lui sunt calificaţi în Spe­cia­litatea „Intervenţie-Patrulare“.

După alte cursuri, câinii pot fi specializaţi şi pentru alte misiuni, de găsire de droguri, armament, muniţie sau infractori, cât și de salvare a unor victime dintre dărâmături. Câinii participă la antrenamente complexe, în condiţii cât mai dificile, fiind antrenaţi chiar şi cu elicopterul, pentru a se obişnui să acţioneze în misiuni diverse, atât de salvare, cât şi pentru a ajuta în anchete.

Câinii poliţişti din România sunt consideraţi printre cei mai buni din Europa, fiind solicitaţi în misiuni din Spania, Grecia, Austria, dar şi în Maroc, unde au depistat traficanţi de arme şi droguri.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă