17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăLifestyleFoodO sighișoreancă, prima femeie din România ce va lua parte la Clipper...

O sighișoreancă, prima femeie din România ce va lua parte la Clipper Round the World Race

 

Sighișoreanca Luminița Holban este prima româncă acceptată în cursa de yachting ”Clipper Round the World Race”, una dintre cele mai prestigioase competiții nautice din lume. Ea va porni pe data de 30 august, alături de alți 240 de pasionați ai acestui sport, care vor înfrunta marea și furtunile. Cele 12 ambarcațiuni pornesc în aventură din Marea Britanie și încep cu traversarea Oceanului Atlantic.

Inițiată de Robin Knox-Johnston, primul om care a navigat nonstop solo în jurul lumii în 1968, competiția Clipper Round the World (www.clipperroundtheworld.com) este cea mai lungă cursă transoceanică, însumând 64.000 de kilometri, și singura deschisă navigatorilor amatori. Are loc o dată la doi ani, spun organizatorii. Ediția din 2015-16 va fi aniversară, pentru că este cea de-a zecea circumnavigație, iar organizatorii și participanții vor sărbători 20 de ani de la lansarea acestei competiții nautice. ”Viziunea competiției Clipper este de a oferi tuturor – indiferent de vârstă, educație, naționalitate sau situație economică – oportunitatea de a naviga pe marile oceane ale lumii”, spun organizatorii.

Cine este românca ce va pleca cu yachtul în jurul globului pământesc

Originară din Sighișoara, director al Asociației Educațional-Ecologice Ecotransilvania, Luminița Holban este, la 39 de ani, primul român care a fost acceptat să ia parte la această prestigioasă cursă nautică. La data de 30 august vor pleca să cucerească mai întâi Oceanul Atlantic 12 ambarcațiuni cu pânze, fiecare cu un echipaj de 20 de marinari amatori.

”Vom naviga nonstop, zi și noapte, timp de săptămâni la rând. Membrii echipajului trebuie să se adapteze la o existență «oblică», ambarcațiunea fiind permanent aplecată la 30-40 grade. Vom fi epuizați, uzi până la piele, vom suferi de rău de mare, vom înfrunta căldura și frigul. Dar la sfârșit sper că voi putea privi înapoi la această încercare dificilă și o voi vedea ca pe o experiență extraordinară”, afirmă sighișoreanca Luminița Holban. ”Visul meu este de a străbate măcar o jumătate din glob până la Antipozi, în Australia”, adaugă aceasta.

Prin participarea la cursa Clipper Round the World, Luminița Holban speră, de asemenea, să schimbe un pic percepția internațională asupra României și să atragă atenția asupra valorilor unice ale peisajului și naturii din țara noastră. Tânăra din Sighișoara încearcă și să mobilizeze companiile românești care ar putea susține participarea ei la această competiție. ”Implicarea în acest eveniment poate reprezenta o oportunitate deosebită pentru mediul de afaceri românesc de a fi vizibil la nivel mondial prin posibilitatea sponsorizării. Cursa care face înconjurul lumii este un eveniment foarte important în lumea yachtingului, iar faptul că este o ediție aniversară crește considerabil vizibilitatea acestuia”, mai spune Luminița Holban.

Cele mai citite

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...
Ultima oră
Pe aceeași temă