12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăLifestyleFoodNew York Times, piratat cu metodele armatei chineze

New York Times, piratat cu metodele armatei chineze

 Publicaţia New York Times a declarat joi că sistemul său informatic a fost atacat în mod constant în ultimele patru luni de hackeri chinezi,  după publicarea unui articol referitor la miliardele de dolari ascunse ale premierului chinez, Wen Jiabao.

Articolul din New York Times privind miliardele adunate de familia premierului chinez de atunci, Wen Jiabao, aflat în funcţie din 2003, a iritat China care a considerat că i se pătează reputaţia. Când ataci Imperiul de Mijloc, Imperiul contra-atacă. 

Articolul nu a rămas fără consecinţe şi cotidianul american (fondat în 1951) a devenit ţinta atacurilor informatice ale piraţilor chinezi. Specialiştii în securitate cibernetică angajaţi de Times au adunat probe potrivit cărora hackeri chinezi, utilizând metode pe care unii consultanţi le-au asociat cu armata Chinei în trecut, au pene­trat reţelele Times. 

Experţii precizează că „dacă examinezi aceste atacuri separat, poţi spune că este vorba de armata chineză“. Ministerul chinez de Externe a respins acuzaţiile ziarului. Interogat de ziar, guvernul chinez a negat vehement orice implicare în aceste atacuri, afirmând că acest tip de procedură este ilegal în China. Beijingul este în mod frecvent acuzat că recurge la spionajul informatic sau că girează atacuri de acest tip. Alte media, ca Reuters, administraţii, între care servicii americane, Pentagonul sau NASA au fost în ultimii ani, victimele atacurilor similare provenite din China.

În căutarea „surselor”

Piraţii s-au introdus în site-urile mailurilor şefului biroului din Shanghai, David Barboza, care a scris articolele privind familia  lui Wen, şi al lui Jim Yardley, şeful biroului New York Times pentru Asia de Sud-Est şi India, care fusese anterior şef de birou la Beijing.

Ziarul precizează că responsabilii securităţii care au fost angajaţi „nu au descoperit probe că piraţii au avut acces la e-mailurile sau dosarele sensibile legate de articolele privind premierul Wen Jiabao”.

Experţii cibernetici angajaţi de ziar au respins atacurile care vizau introducerea în sistemul informatic şi recuperarea parolelor angajaţilor publicaţiei. „Ar fi putut face ravagii în sistemele noastre“, precizează res­ponsabilul comunicaţiilor ziarului new-yorkez, Mark Frons, subliniind că hackerii au căutat numele persoanelor care au furnizat informaţiile lui Barboza.

În 2012, Bloomberg News dezvăluia atacurile hackerilor chinezi după ce publicase la 29 iunie, un articol privind averea acumulată de apropiaţii lui Xi Jinping, vicepreşedinte al Chinei şi secretar general al Partidului comunist chinez, care în martie 2013 va prelua conducerea ţării.

Atacurile asupra NYT au diverse elemente care acreditează teza unui pirataj venit din China – conexiunile utilizate de piraţi par a veni din China continentală, după o deturnare printr-o universitate americană, şi calculatorul-spion folosit a mai fost semnalat la precedentele intruziuni informatice suspectate că provin din China. Cronologia atacurilor, care debutează cotidian la ora 8.00 a Beijingului, relevă şi ea că este vorba de un atac ce provine din China.

Raport

China reprezintă „cea mai mare ameninţare în spaţiul cibernetic“, afirmă un raport al Congresului american, Statele Unite relevând că după giganţii Huawei şi ZTE, temerile privesc hackerii chinezi.

Imperiul de Mijloc „ameninţă capacitatea de acţiune a armatei  americane” în special prin „persistenţa” şi „sofisticarea” atacurilor cibernetice. Potrivit unui studiu, citat de Bloomberg în noiembrie, circa 15% din traficul web mondial reprezintă atacuri cibernetice de tot felul. Nu există dubii privind autorii –  China este principalul lansator de atacuri cibernetice la ni­vel mondial şi „actorul cel mai ameninţător al cyberspaţiului“. Mai rău, Beijingul şi-a profesionalizat sistemul, în special cu miliţia sa de hackeri ataşaţi armatei. Statele Unite au afirmat deja că giganţii chinezi ai  telecomunicaţiilor, Huawei şi ZTF reprezintă „o ameninţare“, menţionată şi în Franţa în raportul senatorului Jean-Marie Bockel.

Desigur, China nu este singura ţară care alimentează atacurile cibernetice, după cum arată revista americană Wired, care menţionează că cybercrima rusă reprezintă o adevărată economie subterană. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă