Invitat în emisiunea „Dezbaterile Rl”, moderatฤ de Sabina Fati, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, a propus câteva soluลฃii pentru eficientizarea procedurilor parlamentare. Una dintre acestea ar fi, în opinia sa, aplicarea unor proceduri mai stricte privind absenteismul, cum ar fi de pildฤ „extinderea unei proceduri, pe care nu o inventฤm ลi nu o aduce din strฤinฤtate, de la nivelul consilierilor locali la cel al parlamentarilor, pentru acest lucru fiind necesarฤ modificarea Constituลฃiei, ลi anume: dacฤ lipseลti la trei ลedinลฃe consecutive, îลฃi pierzi mandatul.„
În opinia expertului în politici publice, dacฤ aceastฤ regulฤ s-ar aplica „îลi pierdea de zece ori pânฤ acum Crin Antonescu mandatul ลi pentru urmฤtoarele zece mandate la câte absenลฃe are”.
Cu toate acestea, Adrian Moraru a subliniat ลi faptul cฤ nu este suficientฤ numai prezenลฃa parlamentarilor în sala de ลedinลฃe, ci ar trebui ca ลi calitatea contribuลฃiei sau a intervenลฃiilor pe care aceลtia le au în comisii sฤ creascฤ.
Votul la douฤ mâni, rezolvat cu procurorul sau cu aparat de vot cu amprentฤ
Recent, Institutul pentru Politici Publice a prezentat, potrivit directorului sฤu adjunct, o listฤ de ลapte cazuri separate de voturi multiple, în unele cazuri fiind implicaลฃi mai mulลฃi parlamentari o datฤ. Adrian Moraru a spus cฤ existฤ „o serie de cazuri, printre care ลi cel al lui Victor Ponta care a fost chemat la consultฤri la Cotroceni ลi era la televizor ลi fฤcea declaratii la intrare la Cotroceni ลi chiar în acea secundฤ cartela domnului Ponta vota în Parlament”. Însฤ, în afara de acest caz, care pare, la prima vedere mai complicat, existฤ situaลฃii de vot la douฤ mâini mult mai evidente.
„Am avut un vot la primul caz, în care era vorba de un parlamentar PNL ลi unul PSD, pe care l-am sesizat, în care, deลi înregistrฤrile erau evidente, într-o ลedinลฃฤ secretฤ a Comisiei Juridice s-a stabilit sฤ nu fie sancลฃionati. Biroul Permanent este cel care iniลฃiazฤ si propune eventuala sancลฃiune, de exemplu, interdicลฃia de a participa trei zile la plen, iar votul îl da plenul, dar pentru acest lucru este nevoie de un raport de la Comsia Juridicฤ. În acest caz, cel muลamalizat, Biroul Permanent ลi-a însuลit poziลฃia Comisiei Juridice ลi nu i-au sancลฃionat deลi înregistrฤrile erau evidente, ba mai mult cel de la PNL a ลi recunoscut în presฤ cฤ a votat pentru un coleg”, a explicat Adrian Moraru.
Medodele prin care votul la douฤ mâini ar putea fi eliminat ar fi, susลฃine directorul IPP, prezenลฃa unui procuror în sala de ลedinลฃe. „Probabil singura metodฤ care s-ar putea pune în aplicare este fie cu martori, fie cu procurori care sฤ-i prindฤ în fapt. Iar dacฤ la meciurile de mare risc avem un procuror pe stadion ลi dacฤ acesta este preลฃul pentru a nu se mai vota la douฤ mâni, de ce sฤ nu facem acelaลi lucru ลi la meciul Putere-Opozitie din Camera Deputaลฃilor„, a spus Adrian Moraru. „Un procuror la sedinลฃฤ care constatฤ singur (n.r. votul la douฤ mâini), poate sฤ înceapฤ direct urmฤrirea penalฤ”, a mai explicat el.
Cu toate acestea o metodฤ mai simplฤ pe care IPP a propus-o încฤ de acum câลฃiva ani este înlocuirea „infamelor cartelele de vot cu pupitre de vot cu recunoaลterea amprentei”. Adrian Moraru susลฃine cฤ deลi „acest sistem nu mai este nicฤieri în lume” dar evitฤ „intrarea în penal ลi face lucrurile mai simple. ลi aลa nu vei mai putea sฤ mai faci acest lucru pentru alt coleg”. În plus, potrivit spuselor directorului adjunct al IPP aceste noi pupitre „ar ridica costul sitemului de vot pe care îl avem acum cu maximum 20-30 la sutฤ. Tehnologia existฤ, nu este nici un fel de problemฤ. Dispare ลi problema cu cartela care poate fi uitatฤ pentru parlamentarii care vin din teritoriu. Degetele nu le uiลฃi niciodatฤ acasฤ”.
Adrian Moraru a precizat însฤ cฤ parlamentarii nu sunt încântaลฃi de o astfel de modificare, mai ales cฤ în acele condiลฃii „nu vor mai avea cvorum”.