1.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeLifestyleFoodMisteriosul moştenitor din Coreea de Nord

Misteriosul moştenitor din Coreea de Nord

În octombrie 2010, la cea de a 65 aniversare a Partidului Muncitorilor – prima în ultimii 30 de ani – , despoticul dictator Kim Jong-il s-a afişat alături de tânărul şi misteriosul său fiu, Kim Jong-un.

Potrivit oficialităţilor Sud Coreene, Jong-un – care are 27 sau 28 de ani, fizionomie rubensiană şi privire blândă -, îl va urma la conducere pe Jong-il. Dar cine este Kim Jong-un şi cum va conduce el o ţară cu regim militar, 24 de milioane de supuşi şi posesoare a unui arsenal nuclear deloc neglijabil? Va fi la fel de ostil şi ermetic precum tatăl şi bunicul său, sau educaţia primită în Elveţia şi primitivismul ultimului bastion stalinist îl vor determina să schimbe definitiv macazul?

Spre deosebire de Kim Jong-il, promovat de marele Kim Il-sung timp de 14 ani, Kim Jong-un are dezavantajul de a fi necunoscut până şi nord coreenilor. Într-un articol publicat anul trecut de BBC, se spune că misterul din jurul lui Kim Jong-un este atât de mare, încât nici data naşterii sale nu e lămurită. Fostul bucătar al familiei, japonezul Keni Fujimoto, povesteşte că tânărul moştenitor s-a născut pe 8 ianuarie 1983, dar alţii vorbesc despre anul 1984, potrivit The New York Times.

Asemeni celor doi fraţi mai mari, Kim Jong-un a studiat la vârsta adolescenţei în Elveţia, la Şcoala Internaţională din Berna, unde a învăţat franceza şi germana. Zilnic era adus de o maşină a ambasadei Nord Coreene, deşi aceasta se situa foarte aproape de şcoală. Jong-un a luat lecţii de schi şi de călărie, iar pe terenul de baschet era împăciuitor şi ambiţios. Marco Imhof, un fost coleg de clasă, a declarat postului Al jazeera că Jong-un se prezanta cu pseudonimul “Pak Un” şi în cea mai mare parte a timpului era tăcut şi timid.

Nu este o întâmplare că cei trei fii ai lui Kim Jong-il au studiat în Elveţia. Potrivit BBC, Elveţia a avut o relaţie surprinzător de strânsă cu Coreea de Nord. În timpul foametei din anii ’90, Elveţia a acordat ajutoare substanţiale şi expertiză agricolă Coreei de Nord, iar în 2003 ministrul de externe Elveţian a fost primul oficial străin care a trecut graniţa dintre cele două Corei.

Există însă analişti care pun sub semnul întrebării stagiul educaţional din Elveţia făcut de Jong-un. În schimb, aceştia susţin că tânărul “prinţ”, încă de pe atunci favoritul tatălui său, a studiat la Universitatea Militară Kim Il-sung, între anii 2002 şi 2007. Oricare ar fi adevărul, Jong-il şi fraţii săi s-au bucurat din plin de avantajele unui trai privilegiat. Mama lui Jong-un, a treia nevastă (sau amantă) a lui Kim Jong-il, o cântăreaţă de operă pe care o chema Ko Young-hee, şi-a promovat fiul în ochii soţului şi l-a plimbat în nenumărate excursii în Europa şi Japonia, folosindu-se de un paşaport fals.

Deşi este privit ca un tânăr carismatic, cu certe calităţi de lider, Kim Jong-un este departe de imaginea conducătorului iubit a tatălui său, şi foarte departe de cea a unui semizeu, pe care încă o are bunicul Kim Il-sung. După atacul cerebral suferit de Kim Jong-il în august 2008, lui Jong-un a început să i se pregătească terenul. Cei doi au început să viziteze fabrici şi uzine împreună, artiştii regimului i-au compus poeme şi cântece şi prin oraşe au apărut panouri cu viitorul lider. Generalii apropiaţi lui Kim Jong-il şi Jang Song-taek, fratele pe jumătate al dictatorului, au început să fie mutaţi în posturi cheie în stat. Însuşi Kim Jong-un a fost promovat la rang de Daejang al armatei în septembrie 2010, echivalentul unui general cu patru stele.

Tutuşi, un episod plin de speranţă pentru poporul nord coreean a fost surprins tot de bucătarul japonez Fujimoto, care povesteşte în memoriile sale, citat de New York Times, o scenă existenţială plină de substanţă care trasează vag ceva din caracterul domnul Kim, pe atunci la vârsta majoratului. Cei doi fumau relaxaţi în maşină, iar la un moment dat Kim i-a spus japonezului „Noi suntem aici, jucăm baschet, călărim cai, ne plimbăm cu Jet Ski-ul, ne distrăm împreună. Dar cum rămâne cu viaţa oamenilor de rând?”

 

Cele mai citite

Echipele Norvegiei și Spaniei au început cu victorii categorice Campionatul Mondial de handbal feminin

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă