19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăLifestyleFoodLaptele romanesc: o afacere facuta praf

Laptele romanesc: o afacere facuta praf

» In plina criza economica, tot mai multi producatori autohtoni de lapte sunt hotarati sa renunte la afacerea lor pentru ca pretul primit de la marii procesatori este prea mic.

» Unii, in semn de protest, prefera chiar sa arunce laptele decat sa-l vanda la un pret "batjocoritor" pentru munca lor si vad ca singura solutie pentru iesirea din impas ca statul sa stabileasca un pret de referinta pentru litrul de lapte.

Andrei Marcel este unul dintre producatorii autohtoni care s-au confruntat cu problemele de pe piata laptelui din Romania. El conduce Federatia Nationala a Crescatorilor de Ovine si este membru in Asociatia Crescatorilor de Bovine din Romania. Andrei Marcel apreciaza ca domneste haosul pe piata laptelui de la noi si considera ca statul este singurul responsabil pentru aceasta. In vremurile astea, producatorul a ajuns chiar sa fie destul de sceptic si fata de avantajele demersului asociativ in care a crezut initial. "Suntem la mana procesatorilor, care au profitat de faptul ca nu am fost asociati. Vara asta, spre exemplu, procesatorii au facut presiuni asupra taranilor sa vanda litrul de lapte cu 0,40-0,50 de lei. si taranul a cedat, caci laptele e un produs perisabil si ce se gandeste el… ca se strica pana la o oferta mai buna", spune Andrei Marcel.

"Am aruncat laptele la canal decat sa accept un pret batjocoritor"
Producatorul sustine ca a avut si o perioada buna in care simtea ca nu muncea degeaba pentru ca obtinea un pret convenabil pe litrul de lapte. Acum insa situatia sa arata cu totul altfel. "Am avut contract cu Danone o perioada, imi dadea 90 de bani pe litru, dar din luna mai a acestui an Danone s-a retras din zona Ardealului. Apoi am colaborat cu un alt procesator, dar nu am fost multumit. Imi oferea 0,70 de lei pe litru, nu se respecta ca pretul sa fie in functie de nivelul de grasime din lapte si nici nu imi dadea banii la timp. Asa ca am renuntat si in ultimele luni am preferat sa arunc laptele la canal. Asta, in conditiile in care nu am credite, caci daca aveam, nu imi permiteam sa renunt la a-l comercializa", explica producatorul pagubit. Un alt motiv de nemultumire este faptul ca procesatorii recurg la importuri de lapte din mai multe tari europene.

 

"Ar fi nevoie sa se faca analiza laptelui care vine din strainatate, pentru ca se va constata ca e mult mai slab decat cel autohton. Nu mai e o noutate ca sunt procesatori autohtoni care importa lapte din Ungaria, Polonia, Bulgaria sau Olanda si scriu pe ambalaj «lapte produs in Romania». Ei opteaza pentru solutia asta pentru ca acolo e mai ieftin, si asta, pentru ca producatorii primesc accize reduse la motorina, la furaje si au dreptul la credite cu dobanzi foarte avantajoase si in conditiile astea isi permit sa il vanda ieftin", conchide Andrei Marcel. El mai spune ca va mai incerca doar in decursul acestui an cu acest tip de business si daca nu se va schimba nimic pe piata, va renunta.

1.000 de vaci "disparute" intr-un an
si intre Sighisoara si Sibiu, tot mai multi proprietari decid sa renunte la animale din cauza pretului scazut al laptelui. Intr-un singur an, din statistici au disparut 1.000 de vaci, numarul lor scazand la 5.000. In regiunea Sighisoarei exista un intermediar care vinde laptele mai departe catre Danone. Pretul care se ofera in zona este de 60 de bani. Din acestia, 20 de bani sunt returnati sub forma de produse lactate.
La Agnita, oras aflat la 60 de kilometri de Sibiu, exista doua puncte de colectare. Majoritatea proprietarilor celor 150 de vaci incearca sa vanda laptele in vecini, la prieteni, unde obtin 2,5 lei pe litru. Ce le ramane il vand catre Prodlacta la pretul de 0,65 de lei, adica de patru ori mai putin decat li se ofera pe "piata libera" a orasului. "Este foarte putin cat ni se ofera, dar pe langa pensia noastra fiecare ban conteaza. De aia merita sa strabat tot orasul pana la punctul de colectare", ne-a declarat un localnic. De altfel, in regiune 80% din animale sunt detinute de mici proprietari care nu au mai mult de trei animale.

De patru ori mai ieftin decat pe piata libera
Nicolae Stanga are o ferma langa Agnita, unde creste 400 de vaci pe care le hraneste cu furajele si porumbul de pe 250 de hectare. Problema lui nu este pretul pe care i-l ofera Prodlacta Brasov – unul considerat multumitor – 1,2 lei pe litru, ci faptul ca firma are restante catre el din luna mai. "Trebuie sa recuperez un miliard sapte sute de la pro-cesatorul meu, fapt care imi blocheaza campania de toamna, cand trebuie sa recoltez porumbul, sa seman pentru anul viitor. Din considerentele astea, am redus productia de la 3.700 de litri la putin peste 1.000 pe zi. Eu consum motorina in valoare de 5 milioane de lei pe zi, asa ca i-am rugat sa imi dea macar o parte din bani. Anul acesta, am luat un credit subventionat de 3 miliarde, am consumat jumatate si la restul am renuntat." Nici statul nu il ajuta prea mult. "La pretul la care eu vand sunt pe zero, iar profitul il reprezinta suma de 0,3 lei/litru care reprezinta subventia. Numai ca exista trei luni intarzieri la plata subventiei", explica Stanga.

"Procesatorii sunt mai uniti ca noi"
Statul inchide ochii importurilor, favorizandu-le in detrimentul producatorilor autohtoni. "Laptele care dincolo nu poate fi introdus pe piata il aduc in tara ca fiind de buna calitate. Atunci cand s-au facut comisii comune de verificare a laptelui din import, 80 – 90% nu a corespuns. Cand controalele au fost facute numai de catre autoritatile noastre 80% a corespuns", mai spune producatorul. Stanga spune ca in 2000 atunci cand a cumparat ferma aceasta era in paragina. Nu si-a amortizat investitia pana acum si asta nu s-ar intampla nici macar daca ar vinde toate animalele. "Sunt dezamagit, desi cuvantul corect este scarbit".
Discutia revine mereu in jurul pretului care, crede producatorul, ar trebui sa fie de 2 lei pe litru. "Procesatorii sunt mai uniti ca noi, au desfasurat afaceri afara, au experienta si stiu cum sa ne abordeze. Fiecare procesator vrea ca marfa lui sa fie pe rafturi la inaltimea de 1,4 – 1,7 metri, iar vanzatorul – hypermarketurile – exploateaza asta. Sunt fortati sa plateasca mai mult, in conditiile in care vor sa isi pastreze profitul mare cu care s-au obisnuit. Eu nu acuz procesatorii si vanzatorii ca vin sa faca profituri mari din laptele autohton, ci autoritatile ca nu sunt in stare sa ii oblige sa joace corect. Ar trebui sa existe un pret minim garantat de stat al carui pret sa fie la un leu pe litru".

"Fara un pret de referinta, va persista haosul pe piata"
si Gheorghe Neata este unul dintre producatorii care se plang de dezechilibrele de pe piata laptelui, in special de pretul foarte mic pe care procesatorul il ofera producatorilor. "Am discutat de mai multe ori cu procesatorii, in calitate de presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Romania. stiti cum justifica ei pretul pe care il dau pe litru producatorului? Ei bine, sustin ca ei ar fi dispusi sa dea si 2 RON pe litru de lapte, dar in cazul asta preturile la derivate va creste proportional – ma refer la branzeturi-si nu va fi putere de cumparare pentru ele", spune Gheorghe Neata. Din punctul sau de vedere, solutia ar fi ca statul sa stabileasca un pret de cost real – de referinta – si sa permita un adaos de 5-10% pentru producator, ca sa poata sa castige si el si, la fel, 5-10% pentru procesator.

 

Neata considera ca e bataie de joc sa dai unui taran 0,30 – 0,40 de lei pe litru, asa cum s-a intamplat anul acesta, in conditiile in care pretul de cost real in Romania pe litru de lapte este de 0,65 – 0,75 de lei. "Micii producatori sunt cei mai dezavantajati pentru ca producatorul nu sta prea mult pe ganduri cu ei. Le propune un pret, daca nu accepta, isi vad de treaba. Cu cei mai mari sunt dispusi sa negocieze pentru ca daca astia se unesc la un moment dat si refuza sa le mai dea lapte, chiar pot duce la un blocaj", explica Neata.

Lapte de 50 de bani
In apropiere de Orastie, Mircea creste 20 de vaci. Albalact ii achizitioneaza cei 200 de litri cu 0,80 de lei. "Nu exista nicio negociere, iar pretul este foarte mic. Eu obtin pe profit doar pentru ca lucrez singur, fac toata treaba, nu am niciun angajat. Ma scol dimineata la 5 si ma culc la 22.00, inclusiv sambata sau duminica", spune proprietarul. Situatia este la fel de trista si in Suceava, judet care contribuie cu 12% la productia nationala de lapte. "In lunile de vara a fost importate cantitati mari de lapte atat ca materie prima cat si ca produs finit. Producatorii autohtoni au ramas pe stoc cu jumatate din cantitatea de lapte produs.

Daca de la anul viitor nu vor mai fi nici subventii atunci pierderile vor fi si mai mari. Cu siguranta se va reduce efectivul de animale si implicit productia de lapte", a declarat Cornel Costeliuc, presedintele asociatiei "Noua ferma" si responsabil zonal pentru colectarea laptelui a firmei Dorna Lactate, unul din cei mai mari procesatori. Pretul oferit pe litru, in zona, fluctueaza intre 0,5 la 1,2 lei. Insa, in general, proprietarii vand laptele cu 0,8 lei/litru.

Procesatorii: "Ne bazam pe productia autohtona"
La randul lor, marii procesatori de lapte de la noi sustin ca de fapt incurajeaza productia de lapte de pe piata interna. "Productia noastra se bazeaza doar pe laptele proaspat de pe pasunile romanesti. Pretul este negociat direct cu producatorul de lapte. Depinde de calitatea laptelui si de cantitatea produsa in ferma/ gospodarie. Cu aceasta politica de pret stimulam productia de lapte proaspat in Romania", sustin reprezentantii La Dorna.
si Napolact spune ca doar in cazuri exceptionale cumpara lapte din import: "In cursul anului 2009, 95% din laptele cumparat este din surse interne. Am fost nevoiti sa ape-lam la surse externe in momentul in care a fost o lipsa acuta de lapte in primele luni ale anului din cauza sezonalitatii excesive nemaiintalnita pe piata europeana a laptelui. Din pacate, in Romania exista "fenomenul" ca surplusul apare tocmai cand vanzarile pe lactate sunt mici si este lipsa de lapte cand procesatorii ar vrea sa cumpere".

Ministerul Agriculturii: "Pretul doar prin negociere"
Ministerul Agriculturii nu se arata prea preocupat de situatia dificila a producatorilor de lapte autohtoni si nu considera oportuna stabilirea unui pret de referinta pentru litrul de lapte. "In perioada 1999 – 2003, in legislatia comunitara a fost prevazut un pret orientativ pentru "laptele cu continut de grasime de 3,7 % care se intentiona sa fie obtinut si vandut de producatori pe piata Comunitatii si pietele externe", pret care a fost exclus prin adoptarea Regulamentului (CE) nr. 1787/2003. Un pret de referinta pentru lapte crud, materie prima, nu este reglementat de niciun stat membru al UE. Producatorii si cumparatorii de lapte trebuie sa isi stabileasca prin negociere cererea si oferta produsului, pretul, compozitia fizico-chimica, precum si paramerii calitativi", sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Proteste in Europa
Nemultumirile producatorilor de lapte din Romania nu sunt singulare. si crescatorii de vaci din Franta si Germania s-au adunat in urma cu doua saptamani in apropierea podului Europei ce leaga orasul Kehl din Germania de orasul Strasbourg din Franta si au aruncat sute de mii de litri de lapte in apa Rinului, in semn de protest impotriva pretului prea scazut la lapte pe piata Uniunii Europene. Exemplul lor a fost urmat si de 400 de producatori elvetieni. De mentionat ca guvernul de la Paris a anuntat recent ca va acorda o alocatie suplimentara de 30 de milioane de euro sectorului zootehnic.

Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă