14.1 C
Bucureศ™ti
joi, 10 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodIzvoarele industriei fructelor de pe Valea Teleajenului. Festivalul dulceลฃii, strategia de marketing...

Izvoarele industriei fructelor de pe Valea Teleajenului. Festivalul dulceลฃii, strategia de marketing a unei comunitฤƒลฃi prahovene

Fructele pot juca un rol esenลฃial în viaลฃa unei comunitฤƒลฃi. AลŸa se întâmplฤƒ, de doi ani încoace, în comuna prahoveanฤƒ Izvoarele. Totul a pornit de la un program european din care au rezultat trei elemente. Primul e legat de pregฤƒtirea profesionalฤƒ a 300 de femei în industria conservelor de profil. Al doilea, o micฤƒ fabricฤƒ în care localnicii prelucreazฤƒ roadele pฤƒmântului lor. Era însฤƒ nevoie ca produsele obลฃinute sฤƒ fie promovate. Astfel cฤƒ, începând din 2014, comunitatea pune bazele Festivalului dulceลฃii, în ultima duminicฤƒ din august. ลži e abia începutul…

Marketing, nu alta! – spun eu ลŸi sunt îndemnat de cele douฤƒ doamne, pe care le-am întâlnit în bucฤƒtฤƒria tradiลฃionalฤƒ din centrul comunei, sฤƒ gust din câteva borcane pe care le-au desfฤƒcut pentru mine. Recipientele fac parte din lotul destinat vizitatorilor, pentru degustare. Existฤƒ o încฤƒpere special creatฤƒ în acest scop. Dulceaลฃฤƒ de cireลŸe amare, de cฤƒpลŸuni, de viลŸine, de zmeurฤƒ, gutui, afine ลŸi pere, de cฤƒtinฤƒ. Nu am gustat din toate, vฤƒ daลฃi seama, era imposibil. Eu vฤƒ spun acum ce am întâlnit aici. Alฤƒturi de borcane, pe rafturile frumos aranjate vฤƒd pliante cu informaลฃii despre locul în care am ajuns, dar ลŸi steguleลฃe ale României ลŸi Uniunii Europene. Normal, doar mฤƒ aflu în cadrul unei „structuri de economie socialฤƒ”, conform denumirii oficiale, creatฤƒ din bani europeni.

Bฤƒrbatul care a creat o reลฃetฤƒ de dulceaลฃฤƒ

Mฤƒ întorc la dulceลฃuri. Sฤƒ vedeลฃi ce mai e aici. Dulceaลฃฤƒ de mere cu ghimbir sau cu scorลฃiลŸoarฤƒ. E vorba ลŸi de imaginaลฃia celor care preparฤƒ aceste bunฤƒtฤƒลฃi, ce combinaลฃii de gusturi fac cele cinci femei care lucreazฤƒ permanent în bucฤƒtฤƒria asta. Evident, având la bazฤƒ ลŸi reลฃete învฤƒลฃate de la mame ลŸi bunici. Dulceaลฃฤƒ de scorลฃiลŸoarฤƒ, de coacฤƒze, de ardei iute, de fragi. Fiลฃi atenลฃi, dulceaลฃฤƒ de pere cu vanilie. Mai sunt ลŸi siropurile din cฤƒtinฤƒ ลŸi cฤƒtinฤƒ cu miere. Mai e ลŸi zacusca. Deci prelucreazฤƒ ลŸi legume. ลži, la final, dar nu pe ultimul loc, pentru cฤƒ încฤƒ e în proiect, dulceaลฃa din seminลฃe de dovleac. Ca sฤƒ vedeศ›i cฤƒ nu numai femeile ลŸtiu sฤƒ inventeze reลฃete, ci ลŸi bฤƒrbaลฃii, pentru cฤƒ în cazul dulceลฃii din seminลฃe de dovleac este vorba despre ideea unui localnic, AngheluลŸ Popa, care a fost de acord ca ideea lui sฤƒ fie valorificatฤƒ în „Casa dulceลฃii”. Este denumirea acestui loc. Aviz papilelor gustative!

Avantaje pentru toatฤƒ lumea

Mica fabricฤƒ abia ce a fost inauguratฤƒ anul trecut, în noiembrie. Cele douฤƒ doamne pe care le-am întâlnit aici tocmai lucrau la ambalaje. Altฤƒ activitate nu era, la moment. Fiecare borcan are eticheta proprie, sunt câteva informaลฃii despre conลฃinutul recipientului, dar ลŸi datele de contact ale producฤƒtorului. Capacul este îmbrฤƒcat cu o bucatฤƒ de pânzฤƒ groasฤƒ, amplificând imaginea tradiลฃiei, înconjuratฤƒ cu o bentiลฃฤƒ tricolorฤƒ. Sunt poftit în cea mai mare încฤƒpere, unde se aflฤƒ ustensilele. Sunt înconjurat de obiecte din inox. Oale, crฤƒtiลฃi ลŸi tacâmuri. Vฤƒd un spฤƒlฤƒtor, un robot care îmi e prezentat ca având ลŸase funcลฃii, plitฤƒ electricฤƒ ลŸi frigider de mare capacitate. Sistemul de lucru merge pe urmฤƒtorul principiu. Eu, localnicul din Izvoarele sau din satele învecinate, am o recoltฤƒ de câteva sute de kilograme de mere, sฤƒ spunem. Ce fac cu ele? Le pฤƒstrez în beciul casei mele sau le prepar la mine în curte, cu propriile ustensile, de cele mai multe ori rudimentare. Pentru consumul propriu. Mai am însฤƒ o variantฤƒ. Vin cu recolta mea în fabrica europeanฤƒ din Izvoarele ลŸi le prepar aici.

Cele cinci femei care lucreazฤƒ în fabricฤƒ mฤƒ ajutฤƒ. Fructele se spalฤƒ, li se scot sâmburii, se toacฤƒ la robot, apoi sunt fierte, lฤƒsate la dospit ลŸi sterilizate, iar în final puse în borcane. Eu plec acasฤƒ cu produsul finit, ambalat. Dar las o cotฤƒ-parte în depozitul acestei întreprinderi. Pentru ca produsele sฤƒ fie scoase pe piaลฃฤƒ. Avantajul material este ลŸi al fabricii, pentru cฤƒ din banii obลฃinuลฃi se poate menลฃine în funcลฃiune tot acest ansamblu. E vorba sฤƒ plฤƒteลŸti oamenii care lucreazฤƒ aici permanent. Plus cheltuielile de întreลฃinere. Nu uitaลฃi ลŸi de ambalaje, borcane, sticle ลŸi etichete. Este însฤƒ ลŸi avantajul fiecฤƒrui localnic care îลŸi transformฤƒ fructele din curtea proprie în dulceลฃuri ลŸi siropuri. Care, la rândul lor, pot fi valorificate pe piaลฃฤƒ, pentru cฤƒ au fost realizate într-un spaลฃiu amenajat în conformitate cu normele europene.

Cursuri de calificare pentru 300 de femei

Avem de-a face, aลŸadar, cu un brand local, denumit „Izvor de tradiลฃie popular”, cum a fost el pus în practicฤƒ prin Fondul Social European. Având la bazฤƒ iniลฃiativa Asociaลฃiei „React”, promotor al tradiลฃiilor româneลŸti, activitatea sa desfฤƒลŸurându-se de mai mulลฃi ani în diverse judeลฃe sub sloganul „Anotimpuri la borcan”. Pentru ca oamenii sฤƒ înลฃeleagฤƒ rolul acestei fabrici cu caracter tradiลฃional, ลŸi mai ales sฤƒ-ลŸi dea seama de importanลฃa valorificฤƒrii fructelor ลŸi legumelor într-un sistem care respectฤƒ siguranลฃa alimentarฤƒ, a mai fost nevoie de ceva, înainte de a fi puse bazele industrializฤƒrii din Izvoarele. Educaลฃia. Ca urmare, încฤƒ din anul 2014 s-a dat sfoarฤƒ-n ลฃarฤƒ, atât în ­comuna asta, cât ลŸi în cele ­învecinate. Sฤƒ vinฤƒ femeile ลŸi sฤƒ înveลฃe. Nu despre reลฃetele tradiลฃionale. Pe acelea le ลŸtiu ele foarte bine.

Sฤƒ înveลฃe cum se obลฃin produsele finite în conformitate cu legislaลฃia în domeniu, cu tehnologia modernฤƒ de preparare, cu certificarea produselor, în aลŸa fel încât acestora sฤƒ le fie asigurate toate avizele pentru a fi scoase pe piaลฃฤƒ. Un program, mi se spune, destinat femeilor din familiile nevoiaลŸe. Vrei sฤƒ câลŸtigi o pâine? Atunci învaลฃฤƒ sฤƒ faci un produs de calitate. Au venit la cursuri, aici, în comuna Izvoarele, pe tot parcursul anului 2015, nu mai puลฃin de 300 de femei, care au obลฃinut atestat de lucrฤƒtor în industria conservelor de legume ลŸi de fructe. Este ลŸi o bazฤƒ pentru cele care vor avea, de acum încolo, ocazia sฤƒ se angajeze într-o fabricฤƒ din acest domeniu. Cinci dintre ele lucreazฤƒ, iatฤƒ, permanent, în bucฤƒtฤƒria tradiลฃionalฤƒ, cu destinaลฃie comunitarฤƒ, de pe Valea Teleajenului. 

Marea problemฤƒ, desfacerea

Am auzit de fabrica asta ลŸi mi-am zis cฤƒ meritฤƒ sฤƒ fac reclamฤƒ unei comunitฤƒลฃi care promoveazฤƒ o idee. Le-am urat gazdelor mele sฤƒ aibฤƒ succes. Oamenii spun cฤƒ sunt condiลฃiile necesare pentru reuลŸitฤƒ. Prima calitate a pฤƒmânturilor din zona asta e rodnicia. Sute de tone de fructe, de toate felurile, se obลฃin, în total, pe comunฤƒ, din grฤƒdinile oamenilor, în fiecare an. Ce sฤƒ mai vorbim de legume! Mai punem la socotealฤƒ ลŸi fructele din pฤƒdure. Deja unele gospodine au venit în bucฤƒtฤƒria tradiลฃionalฤƒ ลŸi au preparat dulceลฃurile. Fabrica are ลŸi un depozit, iar aici se aflฤƒ acum un stoc de peste 6.000 de borcane, spune Ioan Diaconu, directorul Cฤƒminului Cultural din Izvoarele ลŸi totodatฤƒ administratorul întreprinderii fructelor. Din cifra pe care v-am prezentat-o, 3.000 de borcane sunt cu zacuscฤƒ, iar restul cu dulceลฃuri de toate felurile. Capacitatea lunarฤƒ de producลฃie înseamnฤƒ prelucrarea unei cantitฤƒลฃi de fructe sau legume care sฤƒ intre în cel mult 2.500 de borcane. Acum se trece prin cea mai complicatฤƒ etapฤƒ, valorificarea. Deja s-a luat legฤƒtura cu o serie de magazine care promoveazฤƒ produsele tradiลฃionale, în BucureลŸti, Galaลฃi ลŸi Craiova. Dar nu numai atât. „Buzduganul” a fost aruncat pânฤƒ la românii din diaspora, sฤƒ afle ลŸi ei despre oferta de aici. La adresa de e-mail izvordetraditie@gmail.com, dar ลŸi la telefonul 0244/292.487 se pot face comenzi.

Festival dedicat dulceลฃurilor

ลži dacฤƒ tot vorbeam la început despre degustare, puteลฃi veni oricând la fabricฤƒ în acest scop, uลŸile vฤƒ sunt deschise. Dar aflu cฤƒ mai existฤƒ ลŸi un alt cadru, mai amplu. Un festival dedicat dulceลฃurilor. Anul acesta va fi a treia ediลฃie, în ultima duminicฤƒ din august. Cu jocuri, cântece ลŸi, evident, cu dulceลฃuri ลŸi compoturi. Tradiลฃie nouฤƒ care se leagฤƒ de ideea prelucrฤƒrii fructelor în noul sistem pus la punct în Izvoarele, pe bani europeni. L-am cunoscut ลŸi pe bฤƒrbatul care a inventat reลฃeta de dulceaลฃฤƒ din seminลฃe de dovleac. Este un soi fฤƒrฤƒ coajฤƒ, spune AngheluลŸ Popa. Cultivฤƒ aลŸa ceva în grฤƒdina lui. Are ลŸi o culturฤƒ de mure, spunând cฤƒ obลฃine 200 de kilograme de fructe pe sezon. A fฤƒcut bulion de mure, excelent când vrei ca borลŸul sฤƒ fie mai acru. VorbeลŸte ลŸi de cฤƒtina uscatฤƒ, pulberea obลฃinutฤƒ fiind amestecatฤƒ cu miere. Produs benefic pentru creลŸterea imunitฤƒลฃii. Sunt tot atâtea exemple de valorificare a potenลฃialului naturii.

Omul acesta mai are o idee, extinderea livezilor de peri pe Valea Teleajenului. Din ce a studiat el, perele româneลŸti acoperฤƒ numai 20% din cererea de pe piaลฃa autohtonฤƒ. Deci este loc destul pentru dulceลฃurile ลŸi compoturile pe bazฤƒ de pere. “Acum avem unde sฤƒ prelucrฤƒm fructele. Ne aลŸteaptฤƒ multฤƒ treabฤƒ. Bine organizaลฃi, putem realiza multe”, se aratฤƒ convins interlocutorul meu. Mi-a plฤƒcut cum gândesc oamenii din Izvoarele. Mi-au plฤƒcut ลŸi dulceลฃurile pe care le-am gustat. Ce sฤƒ mai spun? Bravo lor ลŸi la cât mai multe borcane pline cu bunฤƒtฤƒลฃi. Vândute! 

Cele mai citite

Un accident teribil a avut loc รฎn nordul Capitalei. O tรขnฤƒrฤƒ este รฎn stare gravฤƒ

Un accident รฎngrozitor s-a produs, miercuri searฤƒ, รฎn zona de nord a Capitalei. O tรขnฤƒrฤƒ a fost grav rฤƒnitฤƒ ศ™i a fost transportatฤƒ la...

Armata israelianฤƒ a eliminat รฎn Siria un รฎnalt oficial al Hezbollah

Armata israelianฤƒ a anunลฃat miercuri searฤƒ cฤƒ a ucis รฎn Siria un membru al Hezbollahului libanez รฎntr-un atac aerian รฎn regiunea Quneitra, la marginea...

Un accident teribil a avut loc รฎn nordul Capitalei. O tรขnฤƒrฤƒ este รฎn stare gravฤƒ

Un accident รฎngrozitor s-a produs, miercuri searฤƒ, รฎn zona de nord a Capitalei. O tรขnฤƒrฤƒ a fost grav rฤƒnitฤƒ ศ™i a fost transportatฤƒ la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ