Fructele pot juca un rol esenลฃial în viaลฃa unei comunitฤลฃi. Aลa se întâmplฤ, de doi ani încoace, în comuna prahoveanฤ Izvoarele. Totul a pornit de la un program european din care au rezultat trei elemente. Primul e legat de pregฤtirea profesionalฤ a 300 de femei în industria conservelor de profil. Al doilea, o micฤ fabricฤ în care localnicii prelucreazฤ roadele pฤmântului lor. Era însฤ nevoie ca produsele obลฃinute sฤ fie promovate. Astfel cฤ, începând din 2014, comunitatea pune bazele Festivalului dulceลฃii, în ultima duminicฤ din august. ลi e abia începutul…
Marketing, nu alta! – spun eu ลi sunt îndemnat de cele douฤ doamne, pe care le-am întâlnit în bucฤtฤria tradiลฃionalฤ din centrul comunei, sฤ gust din câteva borcane pe care le-au desfฤcut pentru mine. Recipientele fac parte din lotul destinat vizitatorilor, pentru degustare. Existฤ o încฤpere special creatฤ în acest scop. Dulceaลฃฤ de cireลe amare, de cฤpลuni, de viลine, de zmeurฤ, gutui, afine ลi pere, de cฤtinฤ. Nu am gustat din toate, vฤ daลฃi seama, era imposibil. Eu vฤ spun acum ce am întâlnit aici. Alฤturi de borcane, pe rafturile frumos aranjate vฤd pliante cu informaลฃii despre locul în care am ajuns, dar ลi steguleลฃe ale României ลi Uniunii Europene. Normal, doar mฤ aflu în cadrul unei „structuri de economie socialฤ”, conform denumirii oficiale, creatฤ din bani europeni.
Bฤrbatul care a creat o reลฃetฤ de dulceaลฃฤ
Mฤ întorc la dulceลฃuri. Sฤ vedeลฃi ce mai e aici. Dulceaลฃฤ de mere cu ghimbir sau cu scorลฃiลoarฤ. E vorba ลi de imaginaลฃia celor care preparฤ aceste bunฤtฤลฃi, ce combinaลฃii de gusturi fac cele cinci femei care lucreazฤ permanent în bucฤtฤria asta. Evident, având la bazฤ ลi reลฃete învฤลฃate de la mame ลi bunici. Dulceaลฃฤ de scorลฃiลoarฤ, de coacฤze, de ardei iute, de fragi. Fiลฃi atenลฃi, dulceaลฃฤ de pere cu vanilie. Mai sunt ลi siropurile din cฤtinฤ ลi cฤtinฤ cu miere. Mai e ลi zacusca. Deci prelucreazฤ ลi legume. ลi, la final, dar nu pe ultimul loc, pentru cฤ încฤ e în proiect, dulceaลฃa din seminลฃe de dovleac. Ca sฤ vedeศi cฤ nu numai femeile ลtiu sฤ inventeze reลฃete, ci ลi bฤrbaลฃii, pentru cฤ în cazul dulceลฃii din seminลฃe de dovleac este vorba despre ideea unui localnic, Angheluล Popa, care a fost de acord ca ideea lui sฤ fie valorificatฤ în „Casa dulceลฃii”. Este denumirea acestui loc. Aviz papilelor gustative!
Avantaje pentru toatฤ lumea
Mica fabricฤ abia ce a fost inauguratฤ anul trecut, în noiembrie. Cele douฤ doamne pe care le-am întâlnit aici tocmai lucrau la ambalaje. Altฤ activitate nu era, la moment. Fiecare borcan are eticheta proprie, sunt câteva informaลฃii despre conลฃinutul recipientului, dar ลi datele de contact ale producฤtorului. Capacul este îmbrฤcat cu o bucatฤ de pânzฤ groasฤ, amplificând imaginea tradiลฃiei, înconjuratฤ cu o bentiลฃฤ tricolorฤ. Sunt poftit în cea mai mare încฤpere, unde se aflฤ ustensilele. Sunt înconjurat de obiecte din inox. Oale, crฤtiลฃi ลi tacâmuri. Vฤd un spฤlฤtor, un robot care îmi e prezentat ca având ลase funcลฃii, plitฤ electricฤ ลi frigider de mare capacitate. Sistemul de lucru merge pe urmฤtorul principiu. Eu, localnicul din Izvoarele sau din satele învecinate, am o recoltฤ de câteva sute de kilograme de mere, sฤ spunem. Ce fac cu ele? Le pฤstrez în beciul casei mele sau le prepar la mine în curte, cu propriile ustensile, de cele mai multe ori rudimentare. Pentru consumul propriu. Mai am însฤ o variantฤ. Vin cu recolta mea în fabrica europeanฤ din Izvoarele ลi le prepar aici.
Cele cinci femei care lucreazฤ în fabricฤ mฤ ajutฤ. Fructele se spalฤ, li se scot sâmburii, se toacฤ la robot, apoi sunt fierte, lฤsate la dospit ลi sterilizate, iar în final puse în borcane. Eu plec acasฤ cu produsul finit, ambalat. Dar las o cotฤ-parte în depozitul acestei întreprinderi. Pentru ca produsele sฤ fie scoase pe piaลฃฤ. Avantajul material este ลi al fabricii, pentru cฤ din banii obลฃinuลฃi se poate menลฃine în funcลฃiune tot acest ansamblu. E vorba sฤ plฤteลti oamenii care lucreazฤ aici permanent. Plus cheltuielile de întreลฃinere. Nu uitaลฃi ลi de ambalaje, borcane, sticle ลi etichete. Este însฤ ลi avantajul fiecฤrui localnic care îลi transformฤ fructele din curtea proprie în dulceลฃuri ลi siropuri. Care, la rândul lor, pot fi valorificate pe piaลฃฤ, pentru cฤ au fost realizate într-un spaลฃiu amenajat în conformitate cu normele europene.
Cursuri de calificare pentru 300 de femei
Avem de-a face, aลadar, cu un brand local, denumit „Izvor de tradiลฃie popular”, cum a fost el pus în practicฤ prin Fondul Social European. Având la bazฤ iniลฃiativa Asociaลฃiei „React”, promotor al tradiลฃiilor româneลti, activitatea sa desfฤลurându-se de mai mulลฃi ani în diverse judeลฃe sub sloganul „Anotimpuri la borcan”. Pentru ca oamenii sฤ înลฃeleagฤ rolul acestei fabrici cu caracter tradiลฃional, ลi mai ales sฤ-ลi dea seama de importanลฃa valorificฤrii fructelor ลi legumelor într-un sistem care respectฤ siguranลฃa alimentarฤ, a mai fost nevoie de ceva, înainte de a fi puse bazele industrializฤrii din Izvoarele. Educaลฃia. Ca urmare, încฤ din anul 2014 s-a dat sfoarฤ-n ลฃarฤ, atât în comuna asta, cât ลi în cele învecinate. Sฤ vinฤ femeile ลi sฤ înveลฃe. Nu despre reลฃetele tradiลฃionale. Pe acelea le ลtiu ele foarte bine.
Sฤ înveลฃe cum se obลฃin produsele finite în conformitate cu legislaลฃia în domeniu, cu tehnologia modernฤ de preparare, cu certificarea produselor, în aลa fel încât acestora sฤ le fie asigurate toate avizele pentru a fi scoase pe piaลฃฤ. Un program, mi se spune, destinat femeilor din familiile nevoiaลe. Vrei sฤ câลtigi o pâine? Atunci învaลฃฤ sฤ faci un produs de calitate. Au venit la cursuri, aici, în comuna Izvoarele, pe tot parcursul anului 2015, nu mai puลฃin de 300 de femei, care au obลฃinut atestat de lucrฤtor în industria conservelor de legume ลi de fructe. Este ลi o bazฤ pentru cele care vor avea, de acum încolo, ocazia sฤ se angajeze într-o fabricฤ din acest domeniu. Cinci dintre ele lucreazฤ, iatฤ, permanent, în bucฤtฤria tradiลฃionalฤ, cu destinaลฃie comunitarฤ, de pe Valea Teleajenului.
Marea problemฤ, desfacerea
Am auzit de fabrica asta ลi mi-am zis cฤ meritฤ sฤ fac reclamฤ unei comunitฤลฃi care promoveazฤ o idee. Le-am urat gazdelor mele sฤ aibฤ succes. Oamenii spun cฤ sunt condiลฃiile necesare pentru reuลitฤ. Prima calitate a pฤmânturilor din zona asta e rodnicia. Sute de tone de fructe, de toate felurile, se obลฃin, în total, pe comunฤ, din grฤdinile oamenilor, în fiecare an. Ce sฤ mai vorbim de legume! Mai punem la socotealฤ ลi fructele din pฤdure. Deja unele gospodine au venit în bucฤtฤria tradiลฃionalฤ ลi au preparat dulceลฃurile. Fabrica are ลi un depozit, iar aici se aflฤ acum un stoc de peste 6.000 de borcane, spune Ioan Diaconu, directorul Cฤminului Cultural din Izvoarele ลi totodatฤ administratorul întreprinderii fructelor. Din cifra pe care v-am prezentat-o, 3.000 de borcane sunt cu zacuscฤ, iar restul cu dulceลฃuri de toate felurile. Capacitatea lunarฤ de producลฃie înseamnฤ prelucrarea unei cantitฤลฃi de fructe sau legume care sฤ intre în cel mult 2.500 de borcane. Acum se trece prin cea mai complicatฤ etapฤ, valorificarea. Deja s-a luat legฤtura cu o serie de magazine care promoveazฤ produsele tradiลฃionale, în Bucureลti, Galaลฃi ลi Craiova. Dar nu numai atât. „Buzduganul” a fost aruncat pânฤ la românii din diaspora, sฤ afle ลi ei despre oferta de aici. La adresa de e-mail izvordetraditie@gmail.com, dar ลi la telefonul 0244/292.487 se pot face comenzi.
Festival dedicat dulceลฃurilor
ลi dacฤ tot vorbeam la început despre degustare, puteลฃi veni oricând la fabricฤ în acest scop, uลile vฤ sunt deschise. Dar aflu cฤ mai existฤ ลi un alt cadru, mai amplu. Un festival dedicat dulceลฃurilor. Anul acesta va fi a treia ediลฃie, în ultima duminicฤ din august. Cu jocuri, cântece ลi, evident, cu dulceลฃuri ลi compoturi. Tradiลฃie nouฤ care se leagฤ de ideea prelucrฤrii fructelor în noul sistem pus la punct în Izvoarele, pe bani europeni. L-am cunoscut ลi pe bฤrbatul care a inventat reลฃeta de dulceaลฃฤ din seminลฃe de dovleac. Este un soi fฤrฤ coajฤ, spune Angheluล Popa. Cultivฤ aลa ceva în grฤdina lui. Are ลi o culturฤ de mure, spunând cฤ obลฃine 200 de kilograme de fructe pe sezon. A fฤcut bulion de mure, excelent când vrei ca borลul sฤ fie mai acru. Vorbeลte ลi de cฤtina uscatฤ, pulberea obลฃinutฤ fiind amestecatฤ cu miere. Produs benefic pentru creลterea imunitฤลฃii. Sunt tot atâtea exemple de valorificare a potenลฃialului naturii.
Omul acesta mai are o idee, extinderea livezilor de peri pe Valea Teleajenului. Din ce a studiat el, perele româneลti acoperฤ numai 20% din cererea de pe piaลฃa autohtonฤ. Deci este loc destul pentru dulceลฃurile ลi compoturile pe bazฤ de pere. “Acum avem unde sฤ prelucrฤm fructele. Ne aลteaptฤ multฤ treabฤ. Bine organizaลฃi, putem realiza multe”, se aratฤ convins interlocutorul meu. Mi-a plฤcut cum gândesc oamenii din Izvoarele. Mi-au plฤcut ลi dulceลฃurile pe care le-am gustat. Ce sฤ mai spun? Bravo lor ลi la cât mai multe borcane pline cu bunฤtฤลฃi. Vândute!