12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodInterviu. Cătălin Marin, teolog şi analist politic crescut în ringul de lupte

Interviu. Cătălin Marin, teolog şi analist politic crescut în ringul de lupte

Cătălin Marin, campionul european şi vice-campionul mondial de Kung-Fu, este un luptător care a arătat că se poate face performanţă într-un timp extrem de scurt. După doar trei luni de antrenament, Cătălin a fost încurajat de sensei Valeriu Ariton să între în competiţiile de kick-boxing. Campionul a mai avut nevoie de doar câteva luni pentru a participa la primul turneu de arte marţiale, unde a ocupat locul trei. Impresionant este faptul că sportivul îşi ­desfăşura antrenamentele în paralel cu studiile de teologie şi ştiinţe politice. În interviul de mai jos vom afla mai multe despre ambiţiile campionului de doar 25 de ani.

Când şi de ce ai început să ­practici sportul de contact?

Cătălin Marin: Mi-a plăcut contactul fizic. Decât să îl practic pe stradă, să fiu un golan, am preferat să mă antrenez într-un cadru controlat. De la zece ani fac sport. Am început cu box, însă după doi-trei ani am fost nevoit să renunţ pentru că eram prea greu pentru vârs­ta mea. La 16 ani am început să practic culturism, însă nu aveam posibilitatea să fac ceva profesionist. Sunt din Slobozia. Acolo nu existau prea multe opţiuni pentru practicarea acestui sport.

În tot acest timp nu ai uitat să îţi alegi o profesie, despre care mulţi ar spune că nu are vreo legătură cu luptele. Ce ne poţi spune despre alegerile făcute pe plan profesional şi studiile absolvite?

C.M.: Tot de la zece ani, vârstă la care am început antrenamentele, am fost atras de religie. În acea perioadă mi-a fost aproape un preot din Slobozia, care m-a determinat să mă îns­criu la Liceul Teologic şi mai departe la Facultatea de Teologie din Constanţa, mai apoi urmând să mă înscriu la un master în domeniu. M-am simţit aproape de religie. De asemenea, m-am înscris anul acesta la Facultatea de Ştiinţe Politice. Momentan îmi doresc să dau tot ce pot în sportul pe care îl practic pentru că sunt tânăr şi încă mai pot. Când voi fi nevoit să aleg şi dacă nu reuşesc să dezvolt o carieră în artele marţiale, mă voi gândi să practic una din meseriile studiate.

Cum ai început antrenamentele cu sensei Valeriu Ariton?

C.M.: La 19 ani am venit în Constanţa să mă înscriu la Facultatea de Teologie. Aici am continuat antrenamentele de amator. Trăgeam de fiare la sală, împreună cu prietenii, doar pentru a arăta bine. De-a lungul timpului am mai cochetat cu ju jitsu şi judo, însă m-am oprit la karate. În urmă cu doi ani şi jumătate l-am întâlnit pe domnul Ariton şi am început antrenamentele specifice de karate.

Când şi care au fost primele ­competiţii la care ai participat?

C.M.: La un an după începerea antrenamentelor am acceptat să particip la turneul naţional de Krav-Maga, la care am obţinut locul III. Domnul Ariton m-a încurajat să întru în competiţii după doar trei luni de antrenament, însă nu mă considerăm pregătit.

Care au fost temerile primelor lupte?

C.M.: Niciodată nu am urcat în ring cu frică. Am avut doar dorinţa de a da tot ce pot pe ring. Indiferent de rezultat, trebuie să ai o prestaţie frumoasă, spectaculoasă şi să câştigi respectul publicului. Este plăcut să fii aplaudat şi susţinut după fiecare meci.

Eşti vedeta galei “Extreme ­Fight” din Constanţa. Ai reuşit să îl ­dobori pe Tolea Ciumac. Cum a fost în ring cu renumitul ­luptător?

C.M.: Am urcat în ring de două ori cu Tolea Ciumac. Prima oară nu a fost atât de greu. Chiar am fost mândru de prestaţia pe care am avut-o. Al doilea meci, ce a avut loc la gala „Extreme Fight“ din decembrie 2013, am încercat să îl dobor din prima repriză. Mi-am consumat o mare parte din energie, ştiind că e un sportiv rezistent, puternic şi cu experienţă.

Ai intra în ring cu Tolea Ciumac pentru a treia oară?

C.M.: Aş intra oricând.

Ce adversar doreşti să chemi în ring?

C.M.: Acum nu vizez pe nimeni. Oricine vrea să urce cu mine în ring este binevenit. Accept orice provocare.

Care este palmaresul acumulat în mai puţin de doi ani de competiţii?

C.M.: Am participat la foarte multe competiţii şi am obţinut multe medalii. Nu am reţinut numărul şi nu toate premiile merită menţionate. Mă mândresc cu titlurile de campion european şi vice-campion mondial de Kung-Fu.

La gala „Extreme Fight IV“ vei urca în ring cu Padina. Cum crezi că va fi lupta dintre voi doi?

C.M.: Nu ştiu nimic despre el. Am înţeles că se mişcă bine. Tot ce vreau să spun este: Să facem spectacol! Este important ca spectatorilor să le placă ce se întâmplă în ring, indiferent de cine câştigă. Contează spectacolul. Îi aşteptăm pe constănţeni, şi nu numai, să vină să vadă gala, pentru că doar aşa vom încuraja sportul la nivel local. Nu consider că 20 lei este un preţ prea mare pentru acest scop.

Ce ţintă ţi-ai propus să atingi?

C.M.: Îmi doresc foarte mult să particip la gala Glory. Ştiu că este un vis măreţ, o provocare foarte mare, însă oricine îşi permite măcar să viseze. Consider că mai am nevoie de cel puţin cinci ani de antrenament pentru a intră într-o astfel de gală. Daniel Ghiţă ne-a demonstrat că se poate. Cred că el este idolul oricărui luptător român.  

Performanța costă 3.000 de lei lunar

”Din păcate pentru a face carieră trebuie să dispui de cel puţin 3.000 lei lunar. Puţini sunt cei care reuşesc să îşi acopere cheltuielile cu sala, alimentaţia, suplimentația, metodele de recuperare, printre care amintesc masajul şi sauna. Am avut noroc să lucrez ca gardă de corp, job ce îmi permitea să merg la antrenamente pentru că angajatorul era direct interesat de condiţia mea fizică. Este greu să găseşti un loc de muncă în timp ce faci performanţă. Un campion trebuie să trăiască din sponsorizări şi imagine, însă în Constanţa, chiar şi în România, nu putem vorbi de această susţinere a sportivilor.” Cătălin Marin

Cătălin Marin, un karatist care se simte aproape de religie

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă