21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodIML: Natalia a murit din vina medicilor

IML: Natalia a murit din vina medicilor

Cazul Nataliei Ionescu, tanara care a murit la Maternitatea Giulesti, se apropie de ziua concluziilor cu o singura cauza: malpraxis. La acuzele sotului ei, ziaristul Mihai Ionescu de la "Romania libera", se adauga constatarile Institutului de Medicina Legala. Specialistii IML au redactat acuze care o inculpa direct pe Cezara Bucur, doctorul care a avut-o pacienta pe cea care a devenit de peste trei luni un caz. Legistii sustin ca firele cu care a fost cusuta tanara mama s-au desprins, iar sangerarea abundenta a condus la un soc hemoragic. Au intervenit apoi cele trei stopuri cardiace si decesul Nataliei Ionescu. Cateva fire prinse gresit sau care s-au desfacut din motive necunoscute inca dupa interventie au fost cele care au condus la deces. "Nu au nici o scuza. Daca pacienta ar fi fost monitorizata, s-ar fi descoperit ca este ceva in neregula, iar o interventie la timp ar fi putut sa o salveze", ne-a declarat seful Laboratorului de Prosectura de la IML, dr. Gheorghe Alexandrescu. "Intre complicatia hemoragica survenita postoperator, nediagnosticata si netratata in timp util, si cauza medicala a decesului exista legatura directa de cauzalitate" – este una dintre concluziile care acuza culpa medicala a personalului de la Maternitatea Giulesti, de la doctorul de garda pana la cel care a efectuat cezariana.

 

Cazul Natalia Ionescu se apropie de un final asteptat: culpa medicala, asa cum sustin concluziile Institutului de Medicina Legala. Insarcinata in sase luni si jumatate, pacienta a decedat pe 11 octombrie la Maternitatea Giulesti, dupa o nastere prematura prin cezariana. Sotul Nataliei, Mihai Ionescu, ziarist la "Romania libera", a sustinut ca ne aflam in fata unui caz de malpraxis inca de cand a citit foaia de observatie din spital. "Romania libera" a scris in noiembrie despre aceasta tragedie, in cadrul campaniei "Maternitatile Groazei". Acum, inainte de o decizie a Colegiului Medicilor din Romania, IML confirma ipoteza avansata de noi de la primul articol: socul hemoragic ce i-a fost fatal s-a datorat unei culpe medicale.


"Nu au scuza!"

Specialistii de la Institutul de Medicina Legala au avut nevoie de trei luni si jumatate pentru a formula concluziile in cazul Nataliei Ionescu, dar sunt unele dintre cele mai dure emise pana acum de institutie. "Intre complicatia hemoragica survenita postoperator, nediagnosticata si netratata in timp util, si cauza medicala a decesului exista legatura directa de cauzalitate. Opinam ca moartea Nataliei Ionescu s-a datorat socului hemoragic, urmare a unei hemoragii interne produse prin dehiscenta suturilor transei uterine cu hemoperitoneu masis, infiltrat sanguin in segmentul inferior", se subliniaza in raportul legistilor. Traducerea acestor concluzii specifice este aproape incredibila: firele cu care a fost cusuta pacienta dupa cezariana s-au desfacut. Fapt care a condus la o sangerare masiva si la cele trei stopuri cardio-respiratorii in decurs de trei ceasuri.

seful Laboratorului Prosectura, dr. Gheorghe Alexandrescu, i-a comunicat acest rezultat lui Mihai Ionescu si, desi nu s-a ocupat direct de analize, a incercat sa ne explice in detaliu raportul IML. "Pe scurt, dehiscenta suturilor inseamna desfacerea firelor, iar de aici s-a produs sangerarea. Nu pot sa-mi inchipui cum s-au desprins si s-a deschis astfel plaga. Trebuie sa explice Colegiul Medicilor. Cea mai facila explicatie este ca buzele (cele doua margini ale partii supuse inciziei) nu au fost cusute bine. Este posibil, totodata, ca resuscitarea pacientei sa fi provocat desprinderea suturii. Totusi, daca pacienta ar fi fost monitorizata, s-ar fi descoperit imediat ce s-a intamplat. Aveau timp sa se sesizeze si sa intervina. Nu au nici o scuza", ne-a declarat medicul primar Alexandrescu.

» "Vorbim dupa ce primim concluziile"
Directorul Maternitatii Giulesti, dr. Bogdan Marinescu, a ascultat concluziile IML si ne-a declarat ca nu se poate pronunta pana nu primeste raportul intergral. "Eu nu l-am vazut si nu pot sa va spun mai mult. Dupa ce-l voi primi, am sa iau anumite masuri de reanalizare a cazului. Trebuie oricum sa asteptam si decizia Colegiului Medicilor", a mai spus directorul Marinescu. Dr. Cezara Bucur, medicul Nataliei Ionescu, a fost mult mai succinta: "Nu am primit acest raport. Vorbim dupa ce-l citesc. La revedere". Bucur este unul dintre medicii considerati vinovati de sotul gravidei. Ea este cea care a efectuat operatia de cezariana, iar acum este suspecta ca nu ar fi legat bine firele pentru inchiderea inciziei. Nici Colegiul Medicilor nu a primit inca raportul, dar astazi este posibil ca documentul sa ajunga si sa fie pus in discutia Comisiei de Disciplina din cadrul institutiei. In momentul aparitiei primului articol despre pacienta sa, dr. Cezara Bucur a replicat: "Voi plati daca voi fi gasita vinovata. Nu stim nici noi care este cauza decesului. Asteptam rezultatul de la IML. In ceea ce priveste transfuzia cu sange, de acest lucru se ocupa altcineva, nu eu. Legat de consimtamant: l-am avut. Este adevarat ca nu scris, ci verbal. Intr-adevar… asta-i procedura standard, dar nimeni nu s-a asteptat la asa ceva". Desi, initial, medicii de la Giulesti au considerat ca posibila cauza a decesului tromboembolia pulmonara, aceasta ipoteza a fost infirmata de INML.

Povestea Nataliei, un vis ucis in maternitate

La scurt timp dupa declansarea campaniei "Maternitatile Groazei", "Romania libera" a publicat articolul "Un vis ucis in maternitate". Este cazul Nataliei, care a incercat ani de zile sa devina mama, dar nu a reusit sa tina decat un copil, care s-a nascut prematur si a murit la trei saptamani. Tanara avea o singura problema medicala: colul uterin i se deschidea la circa sase luni si atunci pierdea fatul. Tentativa de a ramane insarcinata prin fertilizare in vitro s-a dovedit un alt esec. Dr. Cezara Bucur a incercat stoparea acestor pierderi printr-un cerclaj simplu, apoi unul dublu. Adica legarea colului pentru a bloca o nastere prematura. In 2005, sotii Ionescu au decis sa renunte ca mama care sa poarte sarcina sa fie Natalia. Au ales calea mamei purtatoare. Ghinionul nu i-a ocolit nici in aceasta noua tentativa, iar cele doua mame de imprumut nu au putut tine copilul. Dupa o ultima incercare de recoltare de ovule pentru o posibila mama purtatoare, dr. Cezara Bucur le-a spus ca nu a putut recoltat nici un ovul. Natalia si Mihai au inteles ca astfel s-a pus capat oricarei sperante de a avea un mostenitor. La scurt timp, insa, Natalia a ramas insarcinata pe cale naturala, iar sentimentul lor nu a fost bucuria, ci spaima. Calvarul prin care trecusera ani de zile era inca viu in memoria lor. Cu greutate, mama a reusit sa pastreze copilul pana la sase luni si jumatate, moment in care s-au rupt membranele care tin placenta. Pe 7 octombrie, gravida a fost internata la Maternitatea Giulesti, iar pe 10 octombrie a sangerat 12 ore, fara sa i se faca nici macar o perfuzie. Pe 11 octombrie, dr. Bucur a operat-o prin cezariana, dupa ce a fost avertizata de colegii ei ca pacienta pierde sange. Baietelul s-a nascut cu mai multe probleme, fiind aproape inecat in sangele mamei. Dupa interventia chirurgicala, Natalia a fost mutata la Reanimare, dar nu s-a facut monitorizarea ei, asa cum a acuzat Mihai. La ora 17.00, tanara mama a facut primul stop cardio-respirator, mai tarziu inca unul, iar la 20.30 ultimul. Natalia a murit in ziua in care l-a nascut pe Ionut. Baietelul a supravietuit tragediei, iar acum a ajuns acasa, loc in care nu va putea striga insa niciodata "mama".

Campania "Romaniei libere" si suferinta sistemului sanitar

La 21 octombrie 2007, "Romania libera" a prezentat cazul micutului Sebastian, nascut cu probleme grave de sanatate din cauza neglijentei medicilor, iar a doua zi a declasat campania "Maternitatile Groazei". Intr-o prima incursiune in tara, ziarul nostru a aratat ca nici una dintre cele 261 de unitati cu acest profil nu se ridica la standardele europene si ca nu reusim sa scapam de tarele secolului XX. Am ramas fruntasi la mortalitatea infantila si la cea materna in Europa. Reactia cititorilor a fost una dura dupa publicarea cazului Natalia, mai ales cand doctorul de garda din seara in care a sangerat gravida, Carmen Georgescu, ne-a declarat ca "nu trebuia sa i se faca transfuzie si oricum nu este primul si nici ultimul caz de acest fel". Una dintre cititoare a ajuns chiar in paginile "Romaniei libere" dupa ce a anuntat ca vrea sa actioneze in judecata un doctor de la Maternitatea Giulesti. Alina Ilie a invinuit-o pe sefa sectiei de Fertilizare in vitro, dr. Laura Dracea, ca i-a luat circa 12.800 de euro pentru a o ajuta sa ramana insarcinata si nu a obtinut decat reactii adverse la tratament si nimic altceva. In fata acestor cazuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a declarat spectator si a acuzat Colegiul Medicilor ca nu face curatenie in propria curte.

Acuze de neglijenta medicala la Foisor si Matei Bals
Doua dintre cazurile prezentate de "R.l." nu mai au legatura cu maternitatile, ci cu acuzele de neglijenta medicala. Rudele lui Liviu Gogoneata au aratat cu degetul spre incompetenta medicilor de la Spitalul Matei Bals. In varsta de 30 de ani, pacientul a murit de o pneumonie nedescoperita dupa trei saptamani de la internare. Diagnosticul a fost pus abia la necropsie.

Un alt tanar ni s-a plans ca abia a scapat cu viata dupa ce a fost operat pe coloana printr-o procedura pe care medicul a experimentat-o pe el. In varsta de 33 de ani, Dan Dragomir ne-a declarat ca a fost folosit drept cobai si s-a ales cu un handicap grav, dupa complicatii aparute in timpul interventiei pe coloana prin zona abdominala. Operatia a avut loc in 2005, iar Colegiul Medicilor a decis sa-l suspende un an de zile pe doctorul care a gresit, dar – dupa contestatia celui invinuit – la cateva luni a stabilit ca o mustrare este pedeapsa maxima pentru colegul lor.

Cele mai citite

Debut pentru Horațiu Moldovan la Sassuolo! Cum s-a descurcat portarul român la primul meci în Serie B

Horațiu Moldovan a avut un debut promițător pentru Sassuolo în Serie B, demonstrând că decizia sa de a refuza convocarea la echipa națională pentru...

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă