14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăLifestyleFoodGripa porcina, la un pas de pandemie

Gripa porcina, la un pas de pandemie

» Autoritatile romane au conceput un plan de atac impotriva virusului ucigas al gripei porcine: au trimis cadre medicale in vami si pe aeroporturi si au suplimentat stocurile de medicamente antivirale ale spitalelor.

» Intensificarea supravegherii persoanelor racite a fost recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a ridicat la 5 nivelul de alerta cu privire la gripa porcina, din 6 niveluri posibile, avertizand astfel ca epidemia mondiala este aproape.

Gripa porcina, care a rapus pana acum peste o suta de mexicani si un american, a pus pe jar autoritatile romane, care au trimis cadre sanitare pe aeroporturi si in vami, au aprovizionat spitalele de boli infectioase cu stocuri suplimentare de medicamente antivirale, au intensificat supravegherea pacientilor raciti si au proclamat "codul rosu" in sistemul sanitar, astfel incat orice persoana suspecta sa fie imediat raportata si tratata cu Tamiflu (Oseltamivir) si Ralenza (Zanamivir). Primii doi suspecti au fost raportati de catre judetul Arad: o mama si fiul ei de un an si jumatate, recent intorsi din Portugalia. Suspectii au fost izolati la domiciliu, iar probele lor de sange au ajuns deja la Bucuresti, la Institutul Cantacuzino. Medicii nu cred totusi ca acestia sunt purtatori ai virusului letal, deoarece nu au febra, iar boala lor da semne de remisiune.

Ca urmare a ridicarii nivelului de alerta pentru gripa porcina de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, de la 4 la 5, din cele 6 niveluri posibile, Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) le-a recomandat cetatenilor romani evitarea calatoriilor in Mexic, locul in care a inceput sa-si faca de cap virusul ucigas. Pentru romanii care trebuie sa se deplaseze in Mexic, MAE a recomandat utilizarea de masti de protectie, respectarea igienei personale, evitarea pietelor si a mijloacelor de transport in comun, evitarea contactului direct cu localnicii, precum si apelarea la medic de la primele simptome de gripa.

Primii suspecti
Ieri virusul porcin a continuat sa se apropie de Romania, fiind descoperit in tot mai multe state europene. In tara au fost raportate doua persoane suspecte de acest tip de gripa, mai precis, un copil de un an si jumatate si mama sa, din satul aradean Sambateni. Cei doi s-au intors de curand din Portugalia si au manifestat simptome de gripa porcina. Mama s-a prezentat cu copilul la medicul de familie, dar a fost indrumata spre spital. Ea a refuzat internarea si acum este izolata impreuna cu copilul, la domiciliu. In acelasi timp, medicul de familie care a consultat copilul a alertat Directia de Sanatate Publica Arad si o echipa de specialisti ai acesteia s-a deplasat ieri dimineata la Sambateni, a examinat suspectii si a recoltat probe de sange de la ei, pe care le-a trimis apoi la Bucuresti.

 

Doctorii aradeni spun ca ar putea exista posibilitatea ca atat mama, cat si fiul sa fie infectati cu virusul gripei porcine, deoarece s-au intors de curand din Portugalia, dupa ce au vizitat Spania, dar asteapta rezultatele analizelor efectuate in Capitala. "Starea lor de sanatate este in evolutie pozitiva si nu avem motive sa credem ca se va confirma virusul gripei porcine. Totusi, in astfel de cazuri, tinandu-se seama de zona in care copilul a calatorit cu familia, s-a impus luarea unor masuri speciale", a declarat Mihai Tarcus, directorul Directiei de Sanatate Publica Arad. Potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii, toate persoanele care s-au intors de curand din tarile afectate de circulatia noii tulpini de virus gripal si care prezinta febra de 39-40 de grade si simptome respiratorii specifice trebuie sa se adreseze urgent oricarei sectii de boli infectioase, unde vor fi luate in evidenta si monitorizate.

 

Cazul de la Sambateni s-ar putea dovedi doar o alarma falsa, in conditiile in care ceilalti membri ai acestei familii nu prezinta nici un fel de simptome de raceala, fiind perfect sanatosi. De altfel, secretarul de stat pentru asistenta medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, Aurel Nechita, a infirmat existenta, in acest moment, in Romania, a vreunei suspiciuni de imbolnavire cu noua tulpina de virus. "In cazul semnalat la Arad este vorba de o rinofaringita virala, care evolueaza fara febra si in care relatia de transmitere este de la mama la copilul pe care il alapteaza la san. Mai mult decat atat, imbolnavirea mamei a aparut cu opt zile in urma, intr-un stat membru care nu a identificat, pana in prezent, nici un caz de gripa umana cu noua tulpina virala, Portugalia", a spus Nechita. Oficialul Ministerului Sanatatii a subliniat ca, desi in cazul de la Arad lipsesc doua elemente importante de diagnostic, si anume contextul epidemiologic si febra, mama si copilul ei vor fi tinuti sub supraveghere medicala pana la vindecarea completa.

Pandemie si confidentialitate
Desi autoritatile romane se feresc sa anunte public toate masurile pe care le-au luat, pentru a nu starni panica in randul populatiei, unele dintre aceste masuri, precum triajul epidemiologic al celor sositi pe aeroporturile romanesti, deja se aplica. Ministerul Sanatatii a recunoscut insa ca aeroporturile noastre nu sunt dotate cu aparate care detecteaza febra pasagerilor, precum alte aeroporturi din UE. "Avand acest focar de gripa porcina, au fost luate masuri speciale de triere a pasagerilor, indiferent de nationalitatea lor. Sunt intrebati pe proprie raspundere daca sufera sau au simptome similare celor ale gripei porcine si, daca da, fireste ca vor fi triati si tratati medical de specialitate", a declarat Emil Marius Pasca, prefectul judetului Mures.

 

El a precizat ca, pana la adoptarea unor masuri europene comune impotriva virusului gripei porcine, au fost elaborate o serie de masuri care au un caracter confidential, dar care se aplica. "Sunt confidentiale pentru a nu starni panica in randul populatiei, pana cand se stabileste oficial ceea ce se va intreprinde la nivelul tuturor tarilor UE, inclusiv Romania", a explicat Pascan. si in Aeroportul "Henri Coanda" din Bucuresti pasagerii care vin din strainatate sunt atent verificati. Ieri erau asteptati, de pilda, de cadrele medicale, 31 de romani care se intorceau din Mexic.
Medicul Victor Olsawsky, reprezentantul OMS in Romania, spune ca masurile luate in tara noastra nu fac decat sa respecte planul mondial pentru epidemii, aprobat de aceasta organizatie in 2006. "Aceasta faza de alerta corespunde unor anumite tipuri de masuri pe care autoritatile trebuie sa le ia, si anume intensificarea activitatilor de supraveghere si de detectare a cazurilor, tratamentul cazurilor si controlul infectiilor din spitale.

 Intreg sistemul trebuie sa fie capabil sa sesizeze aparitia unui asemenea caz de imbolnavire, astfel incat el sa nu devina contagios", spune dr. Olsawsky. Reprezentantul OMS crede ca statele UE au stocuri suficiente de medicamente antivirale, desi ieri, conform unor surse citate de agentii internationale de stiri, Europa nu si-ar putea trata cu astfel de medicamente decat 16% din bolnavi. "Aceasta gripa se trateaza cu Tamiflu (Oseltamivir) si Ralenza (Zanamivir)", a mai aratat Victor Olsawsky.

» U.E. se mobilizeaza impotriva febrei porcine
Uniunea Europeana cauta sa-si coordoneze eforturile pentru a impiedica raspandirea virusului febrei porcine, care a facut pana acum 176 de victime in Mexic si care e pe cale de a deveni o pandemie. Ministrul francez al Sanatatii a cerut joi, la o intalnire ministeriala de urgenta, suprimarea tuturor zborurilor europene spre Mexic, propunere care a fost facuta si de ministrul francez al Transporturilor, intr-o intrunire cu omologii sai europeni ce a avut loc in acelasi timp. Este vorba insa numai de zborurile cu destinatia Mexic, nu si de cele care vin dinspre Mexic. Suprimarea acestora din urma ar putea in realitate contribui la raspandirea maladiei, intrucat pasagerii blocati in Mexic ar cauta sa plece prin alte mijloace, ceea ce ar face imposibila monitorizarea lor. Masurile de limitare a circulatiei nu pot fi luate de catre UE, ele pot fi insa introduse individual de catre tarile care o doresc.

» Boala fara vaccin
"Boala are simptome asemanatoare gripei comune: temperatura mare, dureri in gat, tuse, febra musculara. Dupa doua-trei zile, acestea se accentueaza si se poate ajunge rapid la pneumonie. Tratata in faza incipienta, boala este vindecabila", a informat Ministerul Afacerilor Externe. Tot aceasta institutie a precizat ca, potrivit OMS, nu exista un vaccin adaptat la aceasta boala care sa ucida virusul A/H1N1. Producerea unui vaccin pentru prevenirea imbolnavirii cu noua gripa la Institutul Cantacuzino din Bucuresti ar putea demara insa din iarna, dupa ce marii producatori internationali vor stabili formula finala a virusului cu tulpina porcina, sustine dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS.

» Antivirale in spitale
Noua unitati sanitare din Capitala si din tara au fost aprovizionate cu medicamente antivirale ca o masura preventiva impotriva unor eventuale cazuri de gripa porcina. Este vorba de Spitalul de Boli Infectioase "Matei Bals", de Spitalul Clinic "Victor Babes", precum si de sectiile de boli infectioase ale spitalelor din Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov, Constanta, Iasi si Targu-Mures. Medicii le solicita persoanelor care se intorc din zonele afectate  de gripa sa se prezinte  urgent la un spital de boli infectioase daca au simptome de gripa.  Comitetul de Coordonare Central al Ministerului Sanatatii a stabilit si masuri suplimentare  pentru prevenirea unor posibile cazuri  de gripa porcina. Specialistii au dispus monitorizarea stocului de medicamente antivirale, distribuirea in caz de urgenta a unor cantitati catre spitalele de boli infectioase, precum si dotarea personalului sanitar cu echipamente de protectie.   

OMS ridica nivelul de alerta la 5
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ridicat miercuri seara la nivelul 5 din 6 indicativul alertei privind posibilitatea unei epidemii globale de gripa, oficializand iminenta unei extinderi in intreaga lume a virusului mutant al gripei de tip H1N1, aparut in Mexic.
"Am decis sa ridic nivelul alertei pandemice in legatura cu gripa de la nivelul 4 la nivelul 5", a declarat directorul OMS, Margaret Chan, intr-o conferinta de presa pe tema epidemiei de gripa care a ucis 159 de oameni in Mexic si s-a raspandit in America de Nord, de Sud, Europa, Asia, Africa si chiar in Noua Zeelanda. Potrivit AFP, pana ieri, 13 tari din intreaga lume confirmasera cert aparitia bolii pe teritoriul lor, in timp ce alte cel putin 13 anuntasera ca au cazuri suspecte.

Declansarea fazei 5 de alerta de epidemie globala este insotita de o serie de recomandari din partea OMS. In regiunile afectate, organizatia sfatuieste persoanele care sufera de boli respiratorii grave sa ramana acasa si sa limiteze contactul cu alti membrii ai familiei. Aceasta masura poate fi insotita de inchiderea scolilor si de ajustarea orelor de munca pentru a evita ca prea multe persoane sa intre in contact unele cu altele.

La nivelul 5 de alerta, OMS invita tarile si sa incurajeze reducerea calatoriilor si limitarea folosirii mijloacelor de transport in comun, dar nu recomanda impunerea unor restrictii oficiale ale deplasarilor in tarile afectate. Statele sunt sfatuite si sa distribuie antivirale si sa inceapa pregatirea vaccinarii. "Acum, problema care se pune este la ce nivel va circula si cat de usor se va transmite" virusul, a declarat un expert in sanatate publica, citat de AFP.
Directorul OMS, ca si Comisia Europeana sau presedintele SUA, Barack Obama, a avertizat insa asupra crearii unei stari de panica. "Trebuie sa ne pastram calmul, pentru a continua sa gestionam aceasta problema in mod rational", a subliniat Chan, amintind ca, din cauza precedentei epidemii de gripa aviara, in prezent lumea este mai bine pregatita sa faca fata unei epidemii mondiale de gripa.

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă