21.5 C
București
marți, 28 iunie 2022
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. RĂZBOIUL COREEI, conflictul care a împărţit un popor între democraţie...

GALERIE FOTO. RĂZBOIUL COREEI, conflictul care a împărţit un popor între democraţie şi comunism

Pe 25 iunie 1950 armata Coreei de Nord au invad Sudul Peninsulei. Acest act este considerat ca fiind primul conflict armat important din Războiul Rece. Războiul a pornit din cauza delimitării fizice a Coreei printr-un acord al Aliaților în Războiul Pacificului. Peninsula Coreea a aparținut Japoniei din 1910 până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. BLOCADA BERLINULUI. 67 de ani de la prima CRIZĂ MAJORĂ din timpul Războiului Rece

În 1945, în urma capitulării Japoniei, Peninsula a fost împărțită de-a lungul paralelei 38, trupele americane ocupând partea de sud, iar cele sovietice partea de nord. Din cauza faptului că nu s-au putut ţine alegeri libere pe teritoriul întregii Peninsule, în 1948 Nordul a decis să numească un guvern comunist la conducere.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Imagini RARE de la DEBARCAREA din NORMANDIA

Statele Unite și alte țări au adoptat o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU de autorizare a intervenției militare în Coreea. Statele Unite ale Americii asigurau 88% din cei 341.000 de soldați. Suferind pierderi grele, în două luni, apărătorii au fost împinși înapoi într-o zonă mică în partea de sud a Peninsulei Coreene, cunoscută sub numele de Perimetrul Pusan. O contraofensivă rapidă a ONU a împins apoi nord-coreenii dincolo de paralela 38 și aproape de râul Yalu, determinând Republica Populară Chineză să intre în război de partea Coreei de Nord. Chinezii au lansat, la rândul lor, o contraofensivă ce a determinat forțele Națiunilor Unite să se retragă în spatele paralelei 38. Uniunea Sovietică a sprijinit cu armament atât armata Republicii Populare Chineze, cât și pe cea a Coreei de Nord.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Cum arăta Berlinul la doar două luni de la capitularea Germaniei. IMAGINI RARE

Pe 27 iulie 1953 războiul a încetat cu un armistițiu ce a restabilit granița între cele două state coreene aproape de paralela 38 și între cele două țări a creat o zonă demilitarizată fortificată, lată de 4 km. De atunci și până azi între cele două state nu s-a încheiat niciun acord de pace, ci este în vigoare armistițiul. 

VEZI ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Cât a costat cel de Al Doilea Război Mondial

 

(sursa: wikipedia.org)

 

 

 

Cele mai citite

Opt ucraineni au fost uciși și alți 21 răniți în apropiere de orașul Lisiceansk

Cel puţin opt civili ucraineni au fost uciși şi alţi 21 au fost răniţi, luni, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se...
00:00:40

Tatăl luptătorului marocan din Donețk condamnat la moarte cere o intervenție rapidă pentru salvarea lui

Tatăl unui bărbat marocan, condamnat la moarte de către o instanță din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) pentru acuzații de mercenariat, a cerut țării...
Ultima oră
Pe aceeași temă