Primul Tur al Franței s-a desfăşurat în anul 1903 şi a presupus o cursă de cinci etape care s-a desfăşurat între 31 mai și 5 iulie. Startul s-a dat la Paris, iar finalurile de etapă au fost la Lyon, Marseille, Bordeaux și Nantes, pentru ca ultima etapă să se încheie tot la Paris. Ulterior, pentru ca traseul Turului să acopere tot sudul Franței, de la Marea Mediterană la Oceanul Atlantic, a fost adăugat și orașul Toulouse.
CITEŞTE ŞI GALERIE FOTO & VIDEO. Fotografii UITATE ale litoralului românesc din timpul comunismului
De obicei, Turul Franţei se desfăşoară pe parcursul a 21 de zile şi sunt străbătuţi peste 3.200 de km. Cel mai scurt Tur al Franţei a avut loc chiar în ediţia din anul 1904 şi a avut doar 2.420 de km, iar cel mai lung a avut 5.745 de km şi s-a desfăşurat doi ani mai târziu. Cele trei săptămâni includ şi două zile de pauză care sunt utilizate pentru odihnă şi transportarea rutierilor dintr-un oraş în altul.
CITEŞTE ŞI GALERIE FOTO: Noul Duster va avea şapte locuri
La fiecare ediţie a Turului participă între 20 şi 22 de echipe fiecare dintre ele fiing alcătuită din câte nouă ciclişti. Participarea se face pe bază e invitaţii trimise echipelor alese de către organizatori. Astăzi, Turul ajunge la ediţia cu numărul 102, iar premiile totale ajung în jurul a două milioane de euro. În acest an, Turul începe în localitatea olandeză Utrecht, aceasta fiind a șasea oară când competiția începe din Olanda. Toți cei 198 de rutieri vor primi premii la final, însă cei din afara Top 90 vor încasa doar 400 euro.
(sursa: wikipedia.com)