5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodFoștii deținuți politici, „epurațI“ de la Spitalul Județean

Foștii deținuți politici, „epurațI“ de la Spitalul Județean

Conducerea spitalului a refuzat să permită prelungirea activității președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici din Cluj, psihiatrul Traian Neamțu.

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj a ajuns din nou în centrul unui scandal. Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din județul Cluj, medicul psihiatru Traian Neamțu, doctor în științe medicale, a fost ”epurat” din spital de la începutul acestui an. Conducerea spitalului susține că a decis să nu îi mai aprobe prelungirea activității cu încă un an, deoarece medicul Traian Neamțu va împlini vârsta de 80 de ani. Pe de altă parte, medicul psihiatru Traian Neamțu susține că la mijloc nu este vorba de vârstă, ci de o serie de dispute pe care le-a avut anul trecut cu managerul spitalului clujean, Petru Șușcă, și care ar fi decis astfel să se răzbune.

Cum s-au întâmplat faptele

Semințele disputei de la Spitalul Județean din Cluj au fost plantate anul trecut. Potivit medicului Traian Neamțu, ”în vară am fost sancționat cu 900 de lei pentru că am dat medicamente unor bolnavi internați pe alte secții ale spitalului, care nu dispuneau de medicamentele antipsihotice de care aveau nevoie acești bolnavi psihotici. Este adevărat că, în acest sens, am încălcat legea, deoarece legislația în vigoare nu îți permite să dai rețetă gratuită unor bolnavi deja internați. Eu am făcut acest lucru conștient că nu puteam să îi las pe bolnavi să sufere. Am apelat la ajutorul presei, care a rezolvat problema, iar sancțiunea a fost ștearsă după ce toată lumea s-a convins de buna mea credință. Singur, domnul manager a avut o atitudine ostilă și răzbunătoare.  A urmat un nou episod, tot în vară, când rețeaua de calculatoare a spitalului nu funcționa și timp de câteva zile nu se puteau elibera rețete gratuite bolnavilor. Aceștia așteptau în căldură, fără alimentație, rețeta gratuită la care aveau dreptul. Unii dintre ei se decompensau așteptând rețeta. În același timp, unii dintre ei au o situație materială dificilă, care nu le permite să își cumpere astfel de medicamente din farmaciile obișnuite. În consecință, l-am contactat telefonic pe domnul manager, care a refuzat să vorbească cu mine. Și atunci l-am făcut laș și am apelat din nou la presă, care a făcut investigațiile de cuvință și a constatat marile probleme existente. Conducerea a trimis doi specialiști care au lucrat două săptămâni pentru remedierea deficienței la rețeaua de calculatoare. Eu am fost conștient de faptul că toate aceste atitudini ale mele vor avea repercusiuni și știam unde va fi punctul nevralgic. Am așteptat până în luna noiembrie, când trebuia să îmi fac din nou dosar pentru prelungirea activității”, spune medicul Traian Neamțu.

Aviz pozitiv din partea Colegiului Medicilor, aviz negativ din partea managerului economist

Potrivit legii, după împlinirea vârstei de pensionare, medicii care doresc să își continue activitatea trebuie să își întocmească în fiecare an un dosar care să includă obligatoriu avizul Colegiului Medicilor din România.  Acest document atestă faptul că medicul în cauză este apt să își continue activitatea. ”Am obținut toate documentele necesare, inclusiv avizul Colegiului Medicilor. În data de 26 noiembrie am depus dosarul la registratura spitalului. Timpul a trecut fără să primesc vreun răspuns. Am intuit că întârzierea răspunsului este o lucrătură a domnului manager, care nu o să îmi avizeze pozitiv cererea de prelungire cu un an a activității. În 17 decembrie, am fost chemat la direcțiune, unde m-am întâlnit cu domnul manager, am avut o discuție civilizată, am făcut schimb de urări de Sărbători, fără să-mi spună intenția sa. M-a trimis sus, la Serviciul Personal. Acolo, șeful Serviciului Personal, care este nou angajat, foarte politicos și amabil, mi-a spus să merg la domnul manager și să-l rog să-mi aprobe contractul pentru 2015, că de domnia sa ține acest lucru și că el nu vrea să îmi acorde această prelungire. Am fost foarte revoltat, pentru că tocmai venisem de la domnul manager și acesta nu mi-a spus nimic în acest sens. I-am spus că eu nu mă rog decât numai lui Dumnezeu și nu unuia pe pământ, pentru a obține avantaje personale. Totuși, am coborât la domnul manager, la celălalt etaj, și i-am cerut să îmi justifice decizia sa negativă. Apoi, am plecat. Până azi (n.r. – ieri), nu am primit nimic scris din partea conducerii spitalului”, spune medicul Traian Neamțu. Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din Cluj spune că a fost revoltat de modul în care s-a produs ”epurarea” sa din spital. De asemenea, medicul Traian Neamțu spune că nu înțelege cum un manager cu pregătire în domeniul științelor economice trece peste avizul unei organizații profesionale de prestigiu, precum Colegiul Medicilor.

Ce spune conducerea spitalului

Reprezentanții Spitalului Județean din Cluj au furnizat, la cererea redacției, un răspuns scris, în care își expune punctele de vedere. ”La ședința Comitetului Director din data de 12.12.2014 s-au discutat cererile de menținere în activitate a mai multor medici printre care și a Domnului Doctor Neamțu Traian. Domnul Doctor are vârsta de 80 de ani, iar conform legii (prevederile art.2, pct.1 din Decretul-lege nr.118/1990) avea dreptul la prelungirea activității, după vârsta de 70 ani, cu perioada de detenție. La 31.12.2014 această perioadă este expirată și ca urmare nu mai are posibilitatea legală de a continua activitatea în baza unui contract individual de muncă. În consecință Comitetul Director nu a aprobat menținerea sa în activitate.

Colegiul Medicilor este o organizație profesională care reprezintă interesele profesiei de medic și care poate propune angajatorului menținerea în activitate, dar nu poate impune acest lucru. Spitalul este obligat să respecte legislația în vigoare și să o aplice”, afirmă conducerea spitalului. La întrebarea referitoare la refuzul aprobării cererii de prelungire a activității medicului Traian Neamțu, în condițiile în care spitalul clujean se confruntă cu un mare deficit de personal, conducerea instituției medicale a răspuns: ”În acest moment, sunt vacante un număr de 561 posturi. În lunile ianuarie-februarie 2015 organizăm concursuri pentru ocuparea a 95 de posturi, iar apoi, în funcție de încadrarea în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pentru anul în curs, vom continua acest proces de ocupare, cu condiția mentinerii activității spitalului în zona de eficiență”. În acest condiții, medicul Traian Neamțu își va continua activitatea la cabinetul său privat. ”În 42 de ani de activitate, nimeni din conducere nu m-a felicitat sau nu mi-a spus mulțumesc”, spune președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din Cluj.

Ce spune legea

Însă există o problemă legală. Decretul-lege 118/1990 la care fac referire reprezentanții Spitalului Județean nu se mai află în vigoare din 2012. De la acea dată, se află în vigoare Legea 95 referitoare la accelerarea reformei în Sănătate. Articolul 385, alineatul 6 din această lege, a eliminat prevederea care permitea foștilor deținuți politici să își continue activitatea doar cu echivalentul perioadei pe care au petrecut-o în detenție. Concret, legea prevede că ”Medicii deţinuţi sau internaţi din motive politice, aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi menţinuţi, la cerere, în activitatea profesională, pe baza certificatului anual de sănătate.  Aceste prevederi se aplică şi medicilor care, din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi să îşi reia activitatea profesională”. 

Cele mai citite

Bitcoin înregistrează o creștere spectaculoasă, pe fondul sprijinului politic și al interesului investitorilor

Bitcoin a crescut cu 6,1% doar în ultimele 24 de ore și a avansat cu un impresionant 93% de la începutul anului 2024, depășind...

Scandal în Spania după golul anulat al lui Lewandowski în înfrângerea Barcelonei! Catalanii, fără șut pe poartă pentru prima dată în zece ani

Barcelona a suferit o înfrângere surprinzătoare cu scorul de 0-1 în fața celor de la Real Sociedad, într-un meci marcat de controverse legate de...

Probleme cu legea? Dawa, jucătorul lui FCSB, și-ar fi bătut nevasta și s-a ales cu dosar penal

Fundașul camerunez a ajuns în atenția poliției în urma unei plângeri de agresiune fizică făcute de partenera sa, Sofia. Potrivit stiripesurse.ro, Joyskim Dawa, fundașul central...
Ultima oră
Pe aceeași temă