6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodExperimentul "Miclosoara"

Experimentul “Miclosoara”

Descendentul unei vechi familii de conti transilvaneni a facut dintr-un sat secuiesc obisnuit o destinatie turistica foarte cunoscuta in strainatate.
Turistii platesc bani buni pentru a dormi in case vechi de o suta de ani, a manca bucate simple si a merge cu caruta pe drumuri stricate.
Oferta contelui Kalnoky se adreseaza aproape exclusiv occidentalilor dornici de a petrece cateva zile intr-un sat "nealterat" de civilizatie.

 

In timp ce mergem catre vechiul conac de vanatoare din Miclosoara, Mona, unul dintre ghizi, ne spune legenda familiei Kalnoky. Ascultam povestea in engleza, deoarece este limba pe care fata pretinde ca o stie cel mai bine, desi s-a nascut la Odorheiul Secuiesc si a facut facultatea la Cluj-Napoca. Se zice ca, undeva prin secolul 13, regele maghiar ar fi mers la vanatoare prin locurile acelea si ar fi fost la un pas de a fi omorat de un urs. Viata suveranului a fost salvata de unul dintre cei care-l insoteau, un secui pe nume Kalnoky, care a strapuns fiara cu o sageata. In semn de recunostinta, regele l-a innobilat pe salvator si i-ar fi daruit domeniile de la Miclosoara. Este doar o legenda – spune Mona – care justifica si faptul ca pe blazonul familiei exista un urs, dar turistii straini sunt foarte impresionati, ba unele doamne mai sensibile scapa cateva lacrimi atunci cand aud despre curajosul strabun al familiei Kalnoky. Conacul – aflat in proprietatea statului roman – este pe lista obiectelor de patrimoniu national si a fost concesionat recent de contele Tibor Kalnoky, care vrea sa-l restaureze astfel incat sa poata fi locuit de turisti. Avand in vedere, insa, faptul ca imobilul este intr-o stare destul de proasta si are nevoie de investitii consistente, nimeni nu poate risca un pronostic asupra momentului cand va fi terminat. Oricum, chiar si in aceste conditii, afacerea turistica de la Miclosoara a contelui Kalnoky merge foarte bine.

De la godin la "armuroi"
Miclosoara se afla in judetul Covasna, pe soseaua Brasov-Baraolt, la trei ore distanta de Bucuresti. Localitatea – in limba maghiara Miklosvar, care inseamna "cetatea lui Nicolae" – numara vreo 400 de oameni, in principal crescatori de animale. Cu greu si-ar fi imaginat satenii, acum cativa ani, ca vacile lor vor fi pozate si filmate zilnic de straini care, altfel, par in toate mintile, dar se bucura ca niste copii cand se intorc cirezile de pe dealuri. si nici ca odraslele lor or sa salute cu "hello" de fiecare data cand un strain intra la ei in sat. Vremurile s-au schimbat insa, contele s-a intors din pribegie si s-a apucat sa faca turism. "Casa de oaspeti Kalnoky" cuprinde zece camere, organizate in case traditionale sasesti, construite din lemn sau caramida, vechi de peste o suta de ani, dar restaurate recent. Casele sunt raspandite intr-o curte umbrita de meri, generoasa ca suprafata, cu multe acareturi si un tarc in care cateva gaini pozeaza ca la gradina zoologica, fiind principala distractie a puilor de englezi, nemti sau olandezi. In camere, mobilierul si obiectele de decoratiuni, specifice zonei, par invechite. Senzatia de intoarcere in timp este alterata doar de elementele de modernism de care, dupa cum spun gazdele, nici cei mai "spartani" turisti nu se pot dispensa. In camera, alaturi de godinul din fonta a fost pus, pentru siguranta, si un calorifer obisnuit, iar armuroiul – o cutie din lemn, vopsita in culori vii, in care se tin la racoare bauturile – incastrat in perete are rol de minibar. Baia este moderna suta la suta, nu s-a facut nici un rabat de la conditiile de igiena din hotelurile si pensiunile bine clasificate, asta chiar daca autoritatile din turism din Romania nu i-au acordat obiectivului turistic de la Miclosoara decat doua margarete. "Pentru ca nu avem televizor in camere, de asta am primit clasificare asa slaba. Numai ca nici nu ne dorim sa aducem televizoare, oamenii nu vin aici sa se uite la talk-show-uri", explica Tibor Kalnoky.

"Veniti la noi, veti vedea cele mai proaste drumuri din Europa!"

Contele Tibor Kalnoky are aproape 40 de ani si este de profesie medic veterinar. Este descendentul uneia dintre cele mai vechi familii maghiare din Transilvania – mentionata in documente din secolul 13 – si a parasit Romania in 1939. Tibor Kalnoky s-a nascut si a crescut in Franta si a venit pentru prima data in locurile de origine ale strabunilor sai in 1987. Dupa 1990 a inceput demersurile pentru redobandirea proprietatilor familiei din Transilvania. In prezent, Kalnoky locuieste la Valea Crisului, resedinta familiei, si detine mai multe imobile in Miclosoara.

"Romania libera": Cand ati avut primii turisti la "Casa de oaspeti Kalnoky"?  

Tibor Kalnoky: In 2001. Initial, amenajasem aici o resedinta pentru noi si prietenii nostri. Apoi, ne-am gandit sa facem si o afacere din asta. Primul musafir a fost un agent de turism din Londra, care s-a simtit foarte bine aici, s-a intors in tara, a povestit despre noi, apoi au venit jurnalistii englezi, si uite asa am devenit cunoscuti. Am avut cinci camere de oaspeti, dar complexul nu se sustinea financiar, asa ca am mai amenajat inca cinci. Acum suntem pe profit, iar tot ce obtinem reinvestim.
"R.L.": La ce se asteapta turistii care vin la Miclosoara?
T.K.: Cei care vin prima data nu au asteptari mari. Am avut oaspeti care stiau ca Romania  inseamna "tara rromilor". Mizam insa pe curajul lor. Englezii sunt principalii nostri clienti, pentru ca sunt cei mai putin comozi dintre turistii europeni. Incercam sa prezentam ca atractii turistice lucruri care pentru pentru noi, altfel, sunt deranjante. De pilda, soselele. Le zic oaspetilor: "Veniti la Miclosoara! Avem cele mai proaste drumuri din Europa". Ei zic: "Uau, trebuie sa le vedem…" Nu ducem lipsa de clienti, au stat la noi si ambasadori, si printul Charles, si judecatori de la Curtea Europeana. Toti s-au simtit bine la Miclosoara.
"R.L.": Nu va faceti reclama, se pare. Nici prin zona nu prea se stie de "Casa de oaspeti de la Miclosoara".
T.K.: Pai, nu avem nevoie de turisti luati din strada. Se fac rezervari doar pe internet sau prin telefon. Vin oameni de o anumita calitate, se formeaza o atmosfera placuta, de prietenie, se ia masa in comun, oamenii sunt destinsi, este ca in filmele acelea cu detectivul Hercule Poirot, daca ati vazut…
"R.L.": Obiectele din camere, mobilierul, toate par vechi. De unde le-ati adunat?
T.K.: Avem o echipa care se ocupa doar cu reconditionari. De zece ani tot adunam lucruri din zona asta. Cum vedeam un tigan care ducea fier vechi sau mobila la centrele de colectare, "saream" pe el si incepeam sa-i cotrobai prin caruta. Asa am cumparat pe preturi de nimic lucruri care, reconditionate, arata atat de bine acum. Nu am adunat decat lucruri utile, care sa puna in valoare trecutul acestei regiuni. De altfel, cei care au magazine de antichitati din Romania ne cunosc si, daca primesc ceva care ar putea sa ne intereseze, ne suna.
Britanicii, clienti fideli
La "Casa de oaspeti din Miclosoara", camera costa 49 de euro pe noapte (cazare si mic dejun) sau 700 de euro sejurul de sapte zile, all inclusive. O cina – compusa din bucate traditionale romanesti si secuiesti – "face" 18 euro. Pretul, piperat pentru romani, nu reprezinta un impediment pentru straini, in special britanici, care vin in numar mare aici si asigura un grad de ocupare de peste 50% media pe tot anul si aproape suta la suta in lunile de vara. Oaspetii sunt oameni trecuti de 55 de ani, care au vazut deja lumea, familii cu copii mici sau tineri in luna de miere. Johanna Boom, din Olanda, este unul dintre clientii cei mai fideli ai complexului de la Miclosoara. Cunoaste foarte multe despre Romania si le face recomandari si altora despre destinatiile turistice de aici. Prefera Transilvania, cu Sibiul, Sighisoara sau Cetatea Bran. Johanna spune ca la Miclosoara vine pentru simplitatea si frumusetea locurilor si crede ca pana si drumurile proaste au farmecul lor. "Pentru copii este ceva extraordinar sa vada animale – vaci, cai, oi – care merg liber pe strada. Pustiul meu se simte mai bine aici decat in Egipt, unde l-am dus cu cateva luni in urma", spune si Ben, un englez care locuieste in Orientul Mijlociu, in Bahrein, ajuns la "Casa de oaspeti Kalnoky" dupa ce sotia sa a gasit site-ul acesteia pe internet. Britanicul nu este atat de bucuros de drumurile din Romania – spune ca intre Sibiu si Miclosoara a calatorit groaznic –, dar se declara incantat de clima placuta din Transilvania.  

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă