11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăLifestyleFoodDezbatere în coadă de balenă albastră. Gabriela Firea „pescuiește” capital electoral în...

Dezbatere în coadă de balenă albastră. Gabriela Firea „pescuiește” capital electoral în apele tulburi ale internetului | REPORTAJ

Primăria Capitalei a lansat o “campanie de conștientizare” în școli, față de pericolul la care se expun elevii dacă joacă “Balena albastră”. Concluzia dezbaterii a fost că net-ul e un mediu în care nu există prieteni reali, ci doar străini dubioși care încearcă să profite de copiii cu cont de Facebook.

Deși “Balena albastră” este mai degrabă un fake news de genul “Ambulanța neagră care răpește copii pentru organe” din perioada comunistă, până acum nefiind dovedită oficial vreo legătură între eventuale victime și acest joc, discuția organizată de Primăria Capitalei cu elevii Școlii generale nr. 164 s-a vrut cât se poate de serioasă.

Zeci de copii de gimnaziu, îmbrăcați electoral în tricouri cu sigla Primăriei, au fost aduși în sala de sport să asiste la dojenile părintești ale primarului Gabriela Firea, ale ministrului de Interne, Carmen Dan, și ale cântărețului CRBL, care le-au explicat că internetul e rău, iar sportul și mâncatul sănătos e bun, într-un show de muzică, dans și povețe prezentat de șeful Circului Globus, Bogdan Stanoevici.

Impresia generală a fost că, poate în afară de CRBL, vorbitorii au înțeles cum funcționează internetul mai puțin decât elevii pe care-i sfătuiau să nu se apropie de el. Bogdan Stanoevici crede că 33% din tinerii de peste 14 ani au fumat macar o țigară în viață din cauza internetului, iar 5,4% au testat un drog din același motiv. Cât despre “Balena albastră”, Stanoevici regretă că “un nume superb, al unui animal rar, a ajuns simbolul unui joc criminal”. 

Profundul cool al lucrului mare

Înainte de “cuvântul profund al doamnei Firea”, care merită “aplaudată cum se cuvine pentru inițiativa curajoasă” de-a se lupta cu balena de pe net, șeful Circului i-a certat pe elevi că au conturi de Facebook, deși nu au vârsta legală “și nu e frumos să mințiți, copii”, și pentru că se cam uită pe site-uri porno. “Dacă vă întreb câți dintre voi ați intrat pe site-uri interzise celor sub 18 ani ați ridica mulți mâna. D-aia nici nu vă întreb”, a grăit Stanoevici, continuând cu câteva versuri despre niște flori moarte, ucise probabil tot de internet. Pericolul reprezentat de net, însă, “acolo unde nu există prieteni reali”, ci doar străini care contactează copii în scopuri dubioase, poate fi contracarat, mai spune șeful Circului, dacă “facem un lucru mare: să ne privim în ochi și să avem grijă unul de altul”.

A urmat “cuvântul profund” al doamnei Firea, care a încercat să pară cool, folosind excesiv cuvântul “cool”. “Nu e cool să joci jocuri periculoase. E cool să mănânci sănătos, e cool să faci sport, e cool să mergi la teatru, e cool să citești, e cool să iei note bune”, a spus primarul Capitalei.

“Haideți să aplaudăm, copii”, s-a auzit din public, iar doamna Firea a părut mulțumită de entuziasmul elevilor.

B.D. la munte și la sala de sport

Ministrul de Interne, Carmen Dan, fostă secretară de școală în Videle, a demonstrat că știe cum să se poarte cu elevii. “Copii, vă place să navigați pe interneeeet?”, întreabă doamna ministru și îndreaptă microfonul spre public, ca un rock-star. “Daaaa”, răspund elevii. “Vă place să vă jucați jocuri?”, “Daaaa”, “Ați fost contactați de persoane necunoscute pe internet?”, “Mdaa, mnuuu…”. “Ei bine”, conchide ministrul de Interne, “să știți că oamenii în uniformă sunt prietenii voștri”.

Un moment de liniște, luminile se închid, în sală se proiectează un clip cu rol de avertisment public, realizat de MAI. Scenariul clipului e așa: Un copil butonează un calculator. Muzica dramatică sugerează un pericol iminent. Punct culminant, generat tot de coloana sonoră, în care nu se întâmplă nimic. Brusc, muzica devine triumfal veselă, copilul apare înconjurat de patru hăndrălăi în uniformă de polițist. Unul dintre polițiști rânjește metalic, mângâind stângaci creștetul utilizatorului minor de internet: “Noi suntem adevărații tăi prieteni!”.

Dezbaterea despre “Balena albastră” se încheie cu un miniconcert CRBL. Muzica, deh, e CRBL, dar cele trei dansatoare în colanți au făcut un show pentru elevii de gimnaziu, pe care în mod sigur Bogdan Stanoevici l-ar fi considerat interzis persoanelor sub 18 ani.

Balena gonflabilă

Isteria cu “Balena albastră” a pornit de la un site obscur din Rusia, care a speculat faptul că sinuciderile mai multor adolescenți ar avea legătură cu o rețea locală de socializare, pe care victimele aveau cont. Subiectul a fost ulterior preluat de tabloidele britanice, apoi rostogolit de presa românească. Când cinci adolescenți din Bucium, Iași, au ajuns la spital după ce și-au ținut respirația, presa i-a transformat în victimele jocului “Balena albastră”. S-a aflat că, de fapt, adolescenții jucau cu totul alt joc, care nu are legătură cu internetul, și care se practică în școlile din România încă din anii ’80. Ei își țin respirația mai multe zeci de secunde, apoi sunt loviți de un alt participant la joc în piept, urmarea fiind pierderea cunoștinței pentru câteva secunde și o stare de euforie, similară cu cea indusă de anumite droguri.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă