Am ajuns, aลa cum stabilisem în prealabil cu gazdele mele, în ziua de joi, în satul prahovean Homorâciu. E puลฃin mai sus de Vฤlenii de Munte, chiar pe drumul spre Cheia. Vreau sฤ cunosc un fenomen local care dateazฤ din anul 2008. De când uliลฃele acestui sat, în fiecare joi, capฤtฤ dimensiune culturalฤ. Pentru cฤ oamenii renunลฃฤ la treburile lor zilnice ลi, pentru patru sau cinci ore, se dedicฤ poeziei ลi prozei, îลi rostesc cu voce tare, în versuri ori eseuri, viziunea despre lumea înconjurฤtoare.
Au fost aceลti oameni la viaลฃa lor ลi profesori, ลi medici, ลi farmaciลti, dar ลi lucrฤtori ai ogorului, ลi muncitori în fabrici, ลi ceferiลti. Nu conteazฤ pregฤtirea, ci altceva îi uneลte. Aลa cum îmi spune unul dintre cei care fac parte din Clubul Seniorilor din Homorâciu, profesorul Ion Munteanu, gândul comun al celor 43 de suflete poetice prezente în fiecare joi la Cฤminul Cultural este legat de comuniune. Ei ลi-au descoperit aici o altฤ laturฤ a existenลฃei lor, explicฤ dascฤlul, dincolo de efemerul existenลฃei de zi cu zi. ลi chiar dacฤ media de vârstฤ este pe la 70 de ani, poลฃi spune cฤ niciodatฤ nu e prea târziu sฤ afli cฤ ai în interiorul tฤu acea laturฤ sensibilฤ pe care toatฤ viaลฃa probabil cฤ n-ai avut timp s-o iei în seamฤ. Dar uite cฤ a venit, azi, ลi rândul ei.
La ora 14. Fix
Pentru cฤ deja v-am introdus în atmosferฤ, acum o sฤ vฤ descriu ce s-a întâmplat în ziua când am fost eu în acest loc. Existฤ niลte reguli de la care nimeni nu se abate. Cum ar fi ora de începere a cenaclului, 14 fix. Deja cu o jumฤtate de orฤ înainte vฤd cum, de departe, vin pe marginea drumului oameni frumos îmbrฤcaลฃi. Unii în costum popular, alลฃii în haine la patru ace, ca la sฤrbฤtoare. Au ieลit de pe uliลฃele lor, la drumul mare, mergând în pas vioi, semn al unui obicei deja împฤmântenit. Altฤ regulฤ despre care aflu ulterior este cฤ aici nu vorbeลti neîntrebat. Ridici mâna ลi ceri cuvântul. Nu existฤ polemici pe teme politice. Nu se face politicฤ, precizeazฤ unul dintre fondatorii Clubului, Vasile Alexe.
Comuniunea în viziunea acestui spaลฃiu
Descopฤr o salฤ mare în Cฤminul Cultural, iar de jur-împrejur, aliniate, mese ลi scaune. ลi pentru cฤ suntem în ziua de 10 martie, într-o micฤ bucฤtฤrioarฤ alฤturatฤ sunt preparaลฃi mucenicii, dupฤ reลฃeta cu zeamฤ, tipicฤ Munteniei. Dar acum, pentru început, nu-i încฤ vremea stomacului. Toatฤ lumea se salutฤ, cu gesturi largi, prietenoase. Vฤd bucuria în ochii tuturor, ลi dintr-odatฤ simt un fel de cฤldurฤ în încฤperea asta. Este exact comuniunea de care mi se vorbise. Fiecare se aลeazฤ pe scaunul lui. Nu existฤ alt loc. Nu te duci unde vrei. Locul e stabilit de ani buni. Pregฤtire minuลฃioasฤ. Tocmai de aceea nu existฤ neînลฃelegeri pe tema scaunelor. Mapele nu lipsesc nici ele. La domni. Doamnele au venit cu gentuลฃa de rigoare. Domnii scot din mape hârtii, caiete. Doamnele scot ลi ele din gentuลฃele lor hârtiile. ลi unii, ลi alลฃii, au aลternut acasฤ gândurile pe care azi le vor prezenta cu voce tare în faลฃa colegilor. Poezii, prozฤ, eseuri, amintiri din propria viaลฃฤ ori evocarea unor evenimente care au marcat destinul comunitฤลฃii. Este aลadar producลฃia literarฤ din ultima sฤptฤmânฤ a fiecฤrei inimi. La fiecare reuniune se vine cu ceva nou în portofoliu, asta e clar.
Decanul de vârstฤ
Are cuvântul cel mai “tânฤr“ membru, aลa cum se prezintฤ chiar el, Ion Morcov, un alt co-fondator al Clubului. Cel mai tânฤr, adicฤ are 102 ani, ca sฤ ne înลฃelegem. Bฤrbatul, mic de staturฤ, sprijinindu-se în baston, se ridicฤ de pe scaun. Aลa se vorbeลte în faลฃa adunฤrii, în picioare. Ca de fiecare datฤ, înลฃeleg, decanul de vârstฤ este cel care deschide lucrฤrile. Azi se referฤ la pregฤtirea oamenilor înaintea Sฤrbฤtorilor de Paลti. Ce remarc din prima clipฤ este discursul la obiect, în propoziลฃii scurte, concise. Au urmat alลฃi vorbitori. ลi ei, la fel. Nu te plictiseลti, ascultându-i. Sincer vฤ spun, nici nu am simลฃit când au trecut orele în care am stat acolo.
O familie
Cine a fost, la viaลฃa lui, profesor, muncitor, ลฃฤran? Greu de spus, dupฤ înaltul nivel al comunicฤrilor. Se vorbeลte elevat. Aud aici expresii care nu mai fac parte din vocabularul uzual. Parcฤ ar fi o altฤ lume, plinฤ de eleganลฃฤ. Tonalitatea este, la rândul ei, schimbatฤ. Nimeni nu se rฤsteลte. ลi nu încearcฤ sฤ-ลi impunฤ punctul de vedere. Aud o viziune asupra operei lui Ion Creangฤ, prezentatฤ de Vasile Alexe. Se înscrie la cuvânt profesorul Ion Munteanu, pregฤtit cu un discurs despre partizanii din Munลฃii Fฤgฤraล, cei care au pus pe jar regimul comunist. Urmeazฤ poeziile, schiลฃele. De fiecare datฤ, liniลte în salฤ. Nimeni nu comenteazฤ, dacฤ, în prealabil, nu a ridicat mâna. Ceri sฤ vorbeลti. Nu existฤ ลefi. Nu ceri cuvântul preลedintelui de ลedinลฃฤ. Te adresezi tuturor. Aceลti oameni, îmi dau seama, formeazฤ o familie. La finalul fiecฤrei prezentฤri, aplauze.
Despre învฤลฃฤturile lui Cicero
M-am aลezat strategic lângฤ profesorul Munteanu, pentru cฤ omul acesta a reลฃinut, de-a lungul timpului, în notฤrile sale, ce subiecte au mai fost abordate ลi cu alte ocazii. Aลa, de pildฤ, profesorul Dumitru Purcฤrea a fฤcut un portret, sub forma unui eseu, în ceea ce priveลte personalitatea lui Ioan Botezฤtorul. Aflu despre doamna farmacistฤ Despan cฤ a vorbit în legฤturฤ cu învฤลฃฤturile lui Cicero. La care se adaugฤ prezentarea colonelului Ioan Barbฤsurฤ, despre construcลฃia piramidalฤ ลi beneficiile legate de încฤrcarea energeticฤ. Aflu despre proza doamnei Nina Bretan, despre poeziile doamnei Biniลฃฤ. Altฤ autoare de poezie este Maria Iordache, la fel ลi Adela Carpen. Dar lucrurile nu se opresc aici, pentru cฤ o parte dintre oamenii aceลtia, cei cu talent în domeniile respective, au constituit o trupฤ de teatru, alta de dans popular, dar ลi una dedicatฤ cântecelor moลtenite din strฤbuni. La sฤrbฤtori, de data aceasta nu numai în compania celor din Club, ci a restului comunitฤลฃii, se dau spectacole, aici, la Cฤminul Cultural. Am vฤzut scena, suficient de încฤpฤtoare pentru orice desfฤลurare de forลฃe.
Muzeul Sฤtesc
Deloc corect sฤ spui „om bฤtrân“, ca ลi cum te-ai referi la cineva stors de energie. Dovada cea mai clarฤ este cฤ membrii Clubului Seniorilor au pus bazele unui Muzeu Sฤtesc în Homorâciu, peste drum de Cฤminul Cultural. Muzeul conลฃine obiecte casnice, mobilier, instrumente muzicale, unelte agricole, oglindind istoria acestui sat. Au fost adunate, din casฤ în casฤ, prin efortul seniorilor. Muzeul poartฤ numele celui care a fost învฤลฃฤtor în ลcoala localฤ, Dumitru Ionescu, încฤ din anii ’30, pânฤ pe la începutul anilor ’70. O adevฤratฤ emblemฤ a localitฤลฃii, îmi este prezentat. Vฤd, în curtea aceleiaลi case memoriale, Muzeul Pompierilor. Au fost aduse agregate folosite pe aceste meleaguri, cu peste un secol în urmฤ, pentru stingerea focului.
Crucea de pe dealul Stoichii
Dar nici pe departe sฤ se opreascฤ aici activitatea Clubului. Câลฃiva dintre ei, precum Vasile Alexe ลi Ion Morcov, au urnit un proiect ลi mai amplu, construirea unei cruci pe dealul Stoichii. Este un deal care strฤjuieลte întregul sat. Legenda spune cฤ, în vremea nฤvฤlirilor tฤtarilor, a existat aici un om pe care îl chema Stoica. De câte ori se apropia prฤpฤdul, omul acesta se urca pe deal ลi aprindea un foc mare, cât sฤ se vadฤ pe toatฤ Valea Teleajenului. Se spune cฤ tฤtarii l-au prins pânฤ la urmฤ, ucigându-l. Tot legenda mai zice cฤ trupul lui ar fi îngropat chiar în vârful acestui deal. ลi uite aลa s-a nฤscut ideea crucii din fier, înaltฤ de vreo ลapte metri, amenajatฤ cu trei ani în urmฤ. An de an, atât seniorii din Club, dar ลi restul oamenilor din sat, urcฤ pe deal, de Ziua Eroilor, pentru a-l evoca pe eroul lor, Stoica. Al cฤrui nume e pomenit de fiecare datฤ într-o slujbฤ religioasฤ. Nu lipsesc de la aceastฤ procesiune, aud de la gazdele mele, elevii de la ลcoalฤ, pentru ca ei sฤ ลtie istoria satului în care au vฤzut lumina zilei.
M-am aลezat strategic lângฤ profesorul Munteanu, pentru cฤ omul acesta a reลฃinut ce subiecte au mai fost abordate cu alte ocazii. De pildฤ, profesorul Dumitru Purcฤrea a fฤcut un portret, sub forma unui eseu, în ceea ce priveลte personalitatea lui Ioan Botezฤtorul. Aflu despre doamna farmacistฤ Despan cฤ a vorbit în legฤturฤ cu învฤลฃฤturile lui Cicero. La care se adaugฤ prezentarea colonelului Ioan Barbฤsurฤ, despre construcลฃia piramidalฤ ลi beneficiile legate de încฤrcarea energeticฤ.
Fenomen la scarฤ naลฃionalฤ
Vฤzând ce se întâmplฤ aici, în Homorâciu de Prahova, nu pot sฤ nu-mi amintesc de ceea ce am întâlnit, cu ani în urmฤ, în cu totul altฤ parte a ลฃฤrii, în judeลฃul Vaslui, în satul Giurcani. Acolo am descoperit acelaลi tip de fenomen cultural, intelectualitatea, nu numai din acel sat, dar ลi din localitฤลฃile învecinate, zeci de oameni, cu toลฃii uniลฃi în Academia Ruralฤ „Elanul“. Cunoscusem atunci un învฤลฃฤtor, Marin Rotaru, unul dintre iniลฃiatorii cenaclului literar, demarat în anul 1996. Spunea omul acela cฤ intelectualitatea satelor, chiar dacฤ nu e luatฤ în seamฤ, ea totuลi se manifestฤ. Academia scotea în fiecare trimestru ลi o revistฤ intitulatฤ „Elanul“. Denumirea venind de la Valea Elanului, unde se gฤseลte satul Giurcani. Nimic nou sub soare, se poate spune, descoperind istoria acelui loc, unde încฤ din 1931 se înfiripase o miลcare a intelectualitฤลฃii, intitulatฤ „Glasul nostru“, cu rolul de a lumina masele cu puterea cฤrลฃilor. Revin acum la povestea din Prahova, pentru cฤ iatฤ legฤtura între cele douฤ puncte ale României, Giurcani ลi Homorâciu. Unul dintre fondatorii Clubului de pe Valea Teleajenului spune cฤ „ne-am recฤpฤtat stima de sine“, fฤcând referire la faptul cฤ ลฃฤranul român, prea adesea desconsiderat, demonstreazฤ cฤ nu numai de pฤmânt ลi de animale ลtie, ci mai are ochi sฤ se uite ลi sus, spre cer, ลi jos, spre sufletul sฤu. Alลฃii ar zice cฤ sunt doar douฤ exemple ลi atât. Nimic mai greลit, pentru cฤ acest Club din Homorâciu, aflu de la interlocutorii mei, are colaborฤri pe plan cultural cu organizaลฃii de aceeaลi facturฤ din Isaccea, Sinaia, Topliลฃa, Fundata, Bran, Poiana Stampei. Cine ลtie pe unde or mai fi alte cercuri culturale. Cum s-ar spune, ลฃara se miลcฤ. Cu mult mai mult, în comparaลฃie cu ce ne imaginฤm noi, la Bucureลti.
Volume de prozฤ ลi poezie
ลi dacฤ în satul acela din Vaslui existฤ o revistฤ, aici, în Homorâciu, producลฃia literarฤ a fost strânsฤ pânฤ acum în patru cฤrลฃi, sub titulatura „Comoara vie“, cu mai mulลฃi autori între aceleaลi coperลฃi. Al cincilea volum este pe cale de-a fi tipฤrit, mฤ anunลฃฤ Ioan Diaconu, directorul Cฤminului Cultural, un neobosit susลฃinฤtor al Clubului Seniorilor, alฤturi de autoritฤลฃile locale. Pe lângฤ publicaลฃiile amintite, ลi altele au vฤzut pânฤ în prezent lumina tiparului, reprezentând câte un autor, dintre cei care sunt ori au fost membri ai acestui cenaclu. Ca prim exemplu este Maria Iordache, cea care semneazฤ trei cฤrลฃi de poezie. Nu uit nici de „Instantaneele Homorâcene“, autor fiind profesorul Ion Munteanu, sub forma unui jurnal care prezintฤ, prin poezie ลi prozฤ, viaลฃa cenaclului din acest sat. Meritฤ evocatฤ personalitatea celui care, pânฤ anul trecut, a fฤcut umbrฤ acestui pฤmânt, Nicolae Costea Teleajen, autor a zeci de monografii ale satelor din partea asta de ลฃarฤ. Este în intenลฃia organizaลฃiei culturale locale ca, în amintirea lui, sฤ-i fie amenajat locul în care a trฤit, în chip de Casฤ memorialฤ. Dupฤ cum vorbesc oamenii aceลtia despre ceea ce fac de opt ani încoace, îmi dau seama cฤ moลtenirea cea mai importantฤ pe care vor s-o lase copiilor ลi nepoลฃilor e totuลi mai presus de cฤrลฃi ori alte lucruri palpabile. Ei se gândesc, în primul rând, la spirit.