21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCând reality show-ul ucide, devine mai profitabil

Când reality show-ul ucide, devine mai profitabil

Trei sportivi de top ai Franței au fost uciși, luni, în Anzii argentinieni când două elicoptere s-au ciocnit în zbor în timpul filmării unui episod dintr-un reality show popular în care opt staruri ale sportului din Hexagon erau supuse unor încercări în care trebuiau să supraviețuiască în condiții extreme. Cei trei împreună cu cinci membri ai -echipei de producție și cei doi piloți argentinieni nu au supraviețuit unui simplu zbor cu elicopterul.

În momentul în care s-a produs ciocnirea dintre cele două elicoptere, ceilalți cinci protagoniști ai show-ului se aflau într-o tabără ridicată în apropiere, așteptând, legați la ochi, pentru că asta era regula jocului TV, aterizarea ultimilor participanți. Dacă e ceva cu adevărat „real” în acest reality show, atunci TF1, postul care difuzează „Dropped”, așa cum se numește emisiunea-concurs la care participau aceștia, ar trebui să difuzeze imaginile cu reacțiile acestor cinci sportivi în momentul în care au auzit explozia și au realizat ce nenorocire se întâmplase. Cei cinci supraviețuitori sunt nume legendare ale sportului francez, precum ciclista multiplă campioană mondială Jeannie Longo, fotbalistul Sylvain Wiltord, patinatorul Philippe Candeloro, înotătorul Alain Bernard și o promisiune a sportului elvețian, campioana de snowboard, Anne-Flore Marxer.

Zece oameni au murit în accidentul de luni, dar dintre aceștia, publicul nu-și va aminti decât de trei: Camille Muffat, 25 de ani, înotătoare, triplă medaliată cu aur, argint și bronz la Olimpiada de la Londra și deținătoare a două recorduri mondiale, Alexis Vastine, 28 de ani, boxer, medaliat cu bronz la Beijing, și Florence Arthaud, 57 de ani, considerată de specialiști cea mai bună navigatoare din lume, câștigătoare a celei mai prestigioase competiții de yachting, Route du Rhum. Ceilalți șapte (cinci francezi membri ai echipei de producție și doi piloți argentinieni) nu sunt decât victime colaterale sacrificate pe altarul showbizului.

Moartea lor este pe cât de oribilă – autoritățile argentiniene au declarat că la patru ore de la coliziune, rămășițele celor două aparate continuau să ardă, iar rămășițele victimelor nu fuseseră încă recuperate – pe atât de „atractivă” din punctul de vedere al audienței TV. Precedentul a fost deja creat iar valoarea de piață a unui accident mortal a fost dovedită în 2007, când documentarul Ocean’s Deadliest a înregistrat o audiență-record pentru că celebrul „vânător de crocodili” australian, Steve Irwin, a murit în timpul filmărilor când inima i-a fost străpunsă de spinul veninos al unei pisici de mare.

Conducătorii Adventure Line Productions, una din cele mai puternice companii de producție TV din Franța au, astfel, o dilemă: să suspende show-ul din respect față de victime, dar să piardă o mină de aur, sau să continue, riscând să își atragă oprobriul public al celor care îi vor acuza că se hrănesc cu cadavre. Pentru că TF1 nu a anunțat că Dropped va fi anulat, ci doar amânat pentru o dată ulterioară. Dacă vor continua filmările, sezonul are toate șansele să bată cele mai mari recorduri de audiență din istoria televiziunii franceze. Moartea, ca și sexul, vinde și, cu tot scandalul public, beneficiile în bani-gheață vor fi substanțiale. Vor apărea acuzații publice de indecență și obscenitate? Cu atât mai bine. Cu cât e show-ul mai mare, cu atât business-ul mai lucrativ. Francezilor le place să-și manifeste public indignarea de la înălțimea unui sentiment moral superior, dar acasă, în fața televizorului, se uită la aceleași gunoaie ca și restul omenirii, iar ALP și TF1 știu foarte bine acest -lucru.

Dacă însă nu vor continua, sub presiunea autorităților, care în Franța este considerabilă, atunci francezii vor schimba programul din telecomandă ca în Truman Show până când ALP și TF1 vor veni cu o altă formulă în care alte celebrități vor fi puse în situații dificile sau doar ridicole în văzul tuturor, iar moartea celor trei campioni va fi uitată rapid. În fond, the show must go on.   

Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă