La 20 de ani dupฤ comunism, Bucureลtiul a pornit din nou proiecte grandioase de infrastructurฤ. Se fac poduri imense, bulevarde largi ลi autostrฤzi suspendate. În timpul ฤsta, centrul oraลului aลteaptฤ sฤ fie distrus de un cutremur, cu tot cu oamenii din el. Primฤria are bani sฤ consolideze toate clฤdirile periculoase, dar nu o face. De ce?
România are de 18 ani o lege care obligฤ primฤriile sฤ consolideze clฤdirile cu bulinฤ. E nevoie de mฤsuri hotฤrâte, iar Primฤria Bucureลtiului a arฤtat cฤ poate sฤ le ia: într-un singur an, a expropriat ลi demolat 80 de clฤdiri ca sฤ construiascฤ un bulevard. Dar aceeaลi primฤrie n-a reuลit în 20 de ani sฤ consolideze decât… 13 clฤdiri.
Consolidarea de 100 de ani
Primarul Sorin Oprescu e foarte îngrijorat de soarta bucureลtenilor, cel puลฃin în declaraลฃii. Acum doi ani spunea la televizor cฤ la un cutremur mare vor fi 500.000 de victime ลi se întreba dacฤ are locuri în cimitire sฤ-i îngroape pe toลฃi. Sever Georgescu, directorul ลtiinลฃific al Institutului Naลฃional de Cercetare-Dezvoltare în Construcลฃii (INCERC), spune cฤ primarul a încurcat lucrurile: 450.000 ar fi numฤrul oamenilor din clฤdirile care ar suferi avarii, însฤ majoritatea n-ar pฤลฃi nimic. Numฤrul real al morลฃilor ar fi „doar” 6500.
Cu toatฤ îngrijorarea asta, apฤrarea de cutremur nu e trecutฤ printre prioritฤลฃile primฤriei. Programele stufoase de dezvoltare de pe site-ul lor îลi propun consolidarea tuturor celor 113 clฤdiri pericol public ba pânฤ în 2008, ba pânฤ în 2012. Dar pânฤ acum s-au fฤcut 13 blocuri în 18 ani. În ritmul ฤsta, lucrฤrile vor fi gata în anul 2092 (dacฤ mai rฤmâne ceva în picioare pânฤ atunci). ลi ฤsta-i doar vârful icebergului, pentru cฤ mai sunt încฤ 2279 de clฤdiri despre care ลtim cฤ au risc seismic, plus multe altele care nu au fost nici mฤcar expertizate.
Cea mai generoasฤ legislaลฃie, cele mai puลฃine consolidฤri
În afarฤ de România, nicฤieri în lume clฤdirile private nu se consolideazฤ antiseismic cu bani publici. Dacฤ ai o clฤdire care se dovedeลte a fi pericol public, trebuie sฤ începi consolidarea într-un anumit termen (în Chile e 2 luni). Dacฤ nu o faci, statul ลฃi-o demoleazฤ.
Însฤ în România, imediat dupฤ cฤderea comunismului, proprietatea era un concept neclar. Cum ar putea statul sฤ arunce în stradฤ locatarii din blocurile vechi, majoritatea bฤtrâni cu venituri mici? Aลa cฤ, în 1994, Guvernul a dat Ordonanลฃa 20, care spunea cฤ statul vine cu finanลฃarea, te mutฤ temporar în alt apartament ลi se ocupฤ de consolidare, urmând sฤ-ลi recupereze banii de la oameni în 25 de ani, în rate fฤrฤ dobândฤ. Cei cu venitul mic decât media pe economie sunt scutiลฃi, nu plฤtesc un leu.
Cu toatฤ legea asta darnicฤ, tot n-au pornit serios lucrฤrile. Sunt operaลฃiuni costisitoare – cele 13 clฤdiri finalizate au costat, în medie, câte 750.000 de euro. Dar bulevardul Uranus, pe care primฤria îl construieลte acum, a fost estimat la 330.000.000 de euro. Cu banii ฤลtia s-ar putea consolida 440 de clฤdiri. Alte sute de milioane de euro merg în pasajele care se construiesc prin tot Bucureลtiul. Partea bunฤ e cฤ primฤria nu trebuie sฤ aleagฤ între dezvoltare ลi consolidare. Poate sฤ le facฤ pe amândouฤ, pentru cฤ banii pentru consolidฤri vin de la Ministerul Dezvoltฤrii (MDRT).
Ministerul Dezvoltฤrii: banii nu sunt problema!
Am presupus cฤ lucrurile merg greu pentru cฤ ministerul nu are bani. Aลa cฤ m-am dus la cel care se ocupฤ de programul consolidฤrilor: directorul Direcลฃiei Tehnice în Construcลฃii din MDRT, Cristian Stamatiade. Surprinzฤtor, directorul nu s-a plâns de lipsa banilor.
„Banii nu sunt o problemฤ. Contructori avem, materiale de construcลฃie hฤhฤu. Legea e de partea primฤriei, ar trebui sฤ fie mult mai fermi. Au fost fermi când au fฤcut alte acลฃiuni – sฤ demoleze sau sฤ facฤ niลte lucruri care poate nu toate erau conform legii. Dar aici, unde au undฤ verde ลi sprijin din partea legii?”
Stamatiade îmi enumerฤ zeci de instituลฃii ลi comisii implicate în problema cutremurului. Unele cerceteazฤ ce se întâmplฤ în pฤmânt, altele vฤd cum reacลฃioneazฤ clฤdirile la cutremur, altele se gândesc cum sฤ construiascฤ mai rezistent, altele ce sฤ facฤ dupฤ cutremur. Aici lucreazฤ o mulลฃime de cercetฤtori dedicaลฃi, pe care îi plฤtim pentru cฤ vrem sฤ micลorฤm cât mai mult numฤrul victimelor. Dar în momentul ฤsta cea mai mare problemฤ sunt clฤdirile neconsolidate. Între instituลฃiile astea ลi oamenii de rând e administraลฃia localฤ. Ea e responsabilฤ pentru vieลฃile cetฤลฃenilor. Ce face Primฤria Capitalei?
Primฤria cere de la MDRT puลฃini bani pentru consolidฤri, apoi nu reuลeลte sฤ-i cheltuiascฤ nici pe ฤia. Anul ฤsta, bugetul consolidฤrilor e de 5 milioane de lei, adicฤ vreo 1,2 milioane de euro. Un raport trimis prefectului de un secretar de stat din Ministerul Dezvoltฤrii spune astfel: „Deลi sursa de finanลฃare a fost asiguratฤ de la bugetul de stat, ritmul lucrฤrilor de execuลฃie la nivelul capitalei este total nesatisfฤcฤtor. Deconturile în primele 5 luni ale anului 2011 totalizeazฤ 909.000 lei din totalul de 3.368.000 lei, reprezentând doar 27% din suma alocatฤ pentru semestrul I.”
Locatarii nu sunt problema
Primฤria spune cฤ nu cheltuiesc banii din vina locatarilor, care nu depun actele sau nu semneazฤ. În primul episod al seriei „Primiลฃi cu cutremurul?” am arฤtat, însฤ, cum reticenลฃa lor e fireascฤ în astfel de cazuri ลi trebuia luatฤ în calcul când s-a plฤnuit programul de consolidare. În plus, oamenii nu sunt proลti. Toate miturile care circulฤ printre locatari au o bazฤ realฤ. Funcลฃionari dezinteresaลฃi care îลฃi ignorฤ dosarul 10 ani, lucrฤri fฤcute de mântuialฤ, tฤrฤgฤnate timp de ลase ani, costuri finale mult mai mari decât estimฤrile ลi tot felul de grozฤvii.
Singurul mit neconfirmat e cฤ primฤria vrea sฤ le ia casele. Oamenii se tem de asta din cauza unui singur cuvânt: ipotecฤ. Pânฤ termini de plฤtit ratele (sau, dacฤ eลti scutit, pânฤ trec cei 25 de ani), apartamentul e ipotecat ลi nu poลฃi sฤ-l vinzi. În momentul de faลฃฤ se lucreazฤ la modificarea legii, astfel încât sฤ nu mai punฤ ipotecฤ, ci sฤ treacฤ datoria în cartea funciarฤ. În felul ฤsta, oamenii vor avea posibilitatea sฤ-ลi vândฤ apartamentele cu datoria inclusฤ.
Legislaลฃia nu e problema
Un alt motiv invocat de primฤrie e legea. În bilanลฃul de 3 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu, situaลฃia dezastruoasฤ a consolidฤrilor e justificatฤ astfel: „Deลi ritmul de actiune in acest domeniu nu este cel pe care ni-l dorim, urgentarea lucrฤrilor nu ลฃine numai de Primฤria fenerala. Existฤ ลi o serie de factori externi, cum ar fi cei de naturฤ legislativฤ, care îngreuneazฤ procesul de consolidare.”
M-am dus la primฤrie ลi am cerut lฤmuriri funcลฃionarilor care se ocupฤ direct de asta. Cei de la consolidฤri au susลฃinut cฤ legea nu e bunฤ, dar nu au ลtiut sฤ-mi spunฤ ce anume ar trebui schimbat. Cei de la departamentul juridic mi-au descris alt tablou: din 2008 au avut vreo 30 de procese cu oamenii care, ajunลi într-o fazฤ avansatฤ, refuzau sฤ semneze contractul de execuลฃie. Le-au câลtigat aproape pe toate. Locatarii aveau argumente subiective, erau mai degrabฤ enervaลฃi pe primฤrie decât reticenลฃi la consolidare. Mi-au spus-o chiar un jurist al primฤriei: „Astea sunt tipurile de litigiu care nu folosesc nimฤnui, indiferent de soluลฃie. Ar putea fi prevenite cu o mai bunฤ comunicare.”
Dan Lungu: „Ce facem noi? Din pฤcate, facem pe dos.”
În Bucureลti, legea nu a fost un obstacol pentru nenumฤrate demolฤri. Cel mai recent caz e bulevardul Uranus, pentru care primฤria a avut nevoie de doar nouฤ luni ca sฤ exproprieze zeci de clฤdiri ลi apoi sฤ le dฤrâme. Nicuลor Dan, preลedintele Asociaลฃiei Salvaลฃi Bucureลtiul, descrie astfel situaลฃia: „În zona Berzei-Buzeลti au fost demolate în ultimul an 80 de clฤdiri, din care 7 monumente istorice. Pentru 78 de clฤdiri, pentru ca primฤria sฤ dea autorizaลฃia mai devreme, a folosit argumentul «imobilul e în stare avansatฤ de degradare ลi reprezintฤ pericol public». Acesta e argumentul pe care primฤria l-a folosit ca sฤ demoleze toate clฤdirile astea mai repede.”
Acelaลi argument poate fi folosit pentru consolidarea blocurilor. E greu de crezut cฤ ar fi cineva care sฤ se împotriveascฤ public unui proiect care salveazฤ mii de vieลฃi. Cu toate astea, Bucureลtiul e campion la demolฤri, dar repetent la consolidฤri.
Sever Georgescu, specialist în construcลฃii ลi seisme, descrie dezvoltarea dementฤ a Capitalei: „Dacฤ în oraล o sฤ avem ลoseaua aia nemaipomenitฤ, dar la urmฤtorul cutremur o sฤ luam morลฃii cu excavatorul din 30 de amplasamente? Ce mฤreaลฃฤ societate dezvoltatฤ, dedicatฤ omului ลi membrฤ a Uniunii Europene suntem?”
Dan Lungu, profesor de siguranลฃa structurilor la Facultatea de Construcลฃii, e revoltat de asta: „Ce facem noi? Din pฤcate, facem pe dos. Presiunile imobiliare nu sunt sursa consolidฤrilor seismice, ci, dimpotrivฤ, sursa pentru a demola peste noapte clฤdiri care permit dezvoltarea viitoare a oraลului.”
Cu bulina la primฤrie
Deci avem bani, avem legi, avem specialiลti ลi speranลฃele a mii de oameni. Însฤ toate astea se transformฤ în dosare înghiลฃite de un birou al Primฤriei Capitalei. Cele mai multe nu mai vฤd lumina zilei. Nimeni nu ลtie ce se întâmplฤ acolo, care-i mecanismul misterios din spatele consolidฤrilor. Din afarฤ, biroul aratฤ ca o gaurฤ neagrฤ.
Nu-mi rฤmânea decât sฤ intru acolo, pregฤtit sฤ înfrunt rechini imobiliari ลi alte jivine. Nu m-am dus neînarmat. Profesorul Lungu are o bulinฤ roลie în birou (se pare cฤ existฤ o piaลฃฤ neagrฤ a bulinelor, de vreme ce a gฤsit una în Obor, de vânzare cu 100 de lei). Mi-a împrumutat-o ลi m-am dus cu ea în mânฤ sฤ colind primฤria, sฤ-i întreb „Primiลฃi cu cutremurul?”.
În episodul urmฤtor voi povesti ce am gฤsit acolo.
Banii pe care nu îi cheltuim pe consolidฤri
330 milioane de euro va cheltui primฤria cu bulevardul Uranus
200 milioane de euro a cheltuit primฤria cu pasajul Basarab
10 milioane de euro a cheltuit primฤria în 18 ani pentru consolidฤrile terminate
150-350 milioane de euro ar costa consolidarea tuturor clฤdirilor care sunt pericol public
2.000 milioane de euro au fost pagubele materiale de la cutremurul din 1977 (cât bugetul primฤriei de acum pe doi ani