17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodBucureลŸtiul pe dos: campion la demolฤƒri, repetent la consolidฤƒri

BucureลŸtiul pe dos: campion la demolฤƒri, repetent la consolidฤƒri

La 20 de ani dupฤƒ comunism, BucureลŸtiul a pornit din nou proiecte grandioase de infrastructurฤƒ. Se fac poduri imense, bulevarde largi ลŸi autostrฤƒzi suspendate. În timpul ฤƒsta, centrul oraลŸului aลŸteaptฤƒ sฤƒ fie distrus de un cutremur, cu tot cu oamenii din el. Primฤƒria are bani sฤƒ consolideze toate clฤƒdirile periculoase, dar nu o face. De ce?

Citiลฃi ลŸi primul episod din seria Primiลฃi cu cutremurul? – De ce nu-ลŸi consolideazฤƒ bucureลŸtenii blocurile: „Ce ลฃi-e scris în frunte ลฃi-e pus!”

România are de 18 ani o lege care obligฤƒ primฤƒriile sฤƒ consolideze clฤƒdirile cu bulinฤƒ. E nevoie de mฤƒsuri hotฤƒrâte, iar Primฤƒria BucureลŸtiului a arฤƒtat cฤƒ poate sฤƒ le ia: într-un singur an, a expropriat ลŸi demolat 80 de clฤƒdiri ca sฤƒ construiascฤƒ un bulevard. Dar aceeaลŸi primฤƒrie n-a reuลŸit în 20 de ani sฤƒ consolideze decât… 13 clฤƒdiri.

Consolidarea de 100 de ani

Primarul Sorin Oprescu e foarte îngrijorat de soarta bucureลŸtenilor, cel puลฃin în declaraลฃii. Acum doi ani spunea la televizor cฤƒ la un cutremur mare vor fi 500.000 de victime ลŸi se întreba dacฤƒ are locuri în cimitire sฤƒ-i îngroape pe toลฃi. Sever Georgescu, directorul ลŸtiinลฃific al Institutului Naลฃional de Cercetare-Dezvoltare în Construcลฃii (INCERC), spune cฤƒ primarul a încurcat lucrurile: 450.000 ar fi numฤƒrul oamenilor din clฤƒdirile care ar suferi avarii, însฤƒ majoritatea n-ar pฤƒลฃi nimic. Numฤƒrul real al morลฃilor ar fi „doar” 6500.

Cu toatฤƒ îngrijorarea asta, apฤƒrarea de cutremur nu e trecutฤƒ printre prioritฤƒลฃile primฤƒriei. Programele stufoase de dezvoltare de pe site-ul lor îลŸi propun consolidarea tuturor celor 113 clฤƒdiri pericol public ba pânฤƒ în 2008, ba pânฤƒ în 2012. Dar pânฤƒ acum s-au fฤƒcut 13 blocuri în 18 ani. În ritmul ฤƒsta, lucrฤƒrile vor fi gata în anul 2092 (dacฤƒ mai rฤƒmâne ceva în picioare pânฤƒ atunci). ลži ฤƒsta-i doar vârful icebergului, pentru cฤƒ mai sunt încฤƒ 2279 de clฤƒdiri despre care ลŸtim cฤƒ au risc seismic, plus multe altele care nu au fost nici mฤƒcar expertizate.

Cea mai generoasฤƒ legislaลฃie, cele mai puลฃine consolidฤƒri

În afarฤƒ de România, nicฤƒieri în lume clฤƒdirile private nu se consolideazฤƒ antiseismic cu bani publici. Dacฤƒ ai o clฤƒdire care se dovedeลŸte a fi pericol public, trebuie sฤƒ începi consolidarea într-un anumit termen (în Chile e 2 luni). Dacฤƒ nu o faci, statul ลฃi-o demoleazฤƒ.

Însฤƒ în România, imediat dupฤƒ cฤƒderea comunismului, proprietatea era un concept neclar. Cum ar putea statul sฤƒ arunce în stradฤƒ locatarii din blocurile vechi, majoritatea bฤƒtrâni cu venituri mici? AลŸa cฤƒ, în 1994, Guvernul a dat Ordonanลฃa 20, care spunea cฤƒ statul vine cu finanลฃarea, te mutฤƒ temporar în alt apartament ลŸi se ocupฤƒ de consolidare, urmând sฤƒ-ลŸi recupereze banii de la oameni în 25 de ani, în rate fฤƒrฤƒ dobândฤƒ. Cei cu venitul mic decât media pe economie sunt scutiลฃi, nu plฤƒtesc un leu.

Cu toatฤƒ legea asta darnicฤƒ, tot n-au pornit serios lucrฤƒrile. Sunt operaลฃiuni costisitoare – cele 13 clฤƒdiri finalizate au costat, în medie, câte 750.000 de euro. Dar bulevardul Uranus, pe care primฤƒria îl construieลŸte acum, a fost estimat la 330.000.000 de euro. Cu banii ฤƒลŸtia s-ar putea consolida 440 de clฤƒdiri. Alte sute de milioane de euro merg în pasajele care se construiesc prin tot BucureลŸtiul. Partea bunฤƒ e cฤƒ primฤƒria nu trebuie sฤƒ aleagฤƒ între dezvoltare ลŸi consolidare. Poate sฤƒ le facฤƒ pe amândouฤƒ, pentru cฤƒ banii pentru consolidฤƒri vin de la Ministerul Dezvoltฤƒrii (MDRT).

Ministerul Dezvoltฤƒrii: banii nu sunt problema!

Am presupus cฤƒ lucrurile merg greu pentru cฤƒ ministerul nu are bani. AลŸa cฤƒ m-am dus la cel care se ocupฤƒ de programul consolidฤƒrilor: directorul Direcลฃiei Tehnice în Construcลฃii din MDRT, Cristian Stamatiade. Surprinzฤƒtor, directorul nu s-a plâns de lipsa banilor.

„Banii nu sunt o problemฤƒ. Contructori avem, materiale de construcลฃie hฤƒhฤƒu. Legea e de partea primฤƒriei, ar trebui sฤƒ fie mult mai fermi. Au fost fermi când au fฤƒcut alte acลฃiuni – sฤƒ demoleze sau sฤƒ facฤƒ niลŸte lucruri care poate nu toate erau conform legii. Dar aici, unde au undฤƒ verde ลŸi sprijin din partea legii?”

Stamatiade îmi enumerฤƒ zeci de instituลฃii ลŸi comisii implicate în problema cutremurului. Unele cerceteazฤƒ ce se întâmplฤƒ în pฤƒmânt, altele vฤƒd cum reacลฃioneazฤƒ clฤƒdirile la cutremur, altele se gândesc cum sฤƒ construiascฤƒ mai rezistent, altele ce sฤƒ facฤƒ dupฤƒ cutremur. Aici lucreazฤƒ o mulลฃime de cercetฤƒtori dedicaลฃi, pe care îi plฤƒtim pentru cฤƒ vrem sฤƒ micลŸorฤƒm cât mai mult numฤƒrul victimelor. Dar în momentul ฤƒsta cea mai mare problemฤƒ sunt clฤƒdirile neconsolidate. Între instituลฃiile astea ลŸi oamenii de rând e administraลฃia localฤƒ. Ea e responsabilฤƒ pentru vieลฃile cetฤƒลฃenilor. Ce face Primฤƒria Capitalei?

Primฤƒria cere de la MDRT puลฃini bani pentru consolidฤƒri, apoi nu reuลŸeลŸte sฤƒ-i cheltuiascฤƒ nici pe ฤƒia. Anul ฤƒsta, bugetul consolidฤƒrilor e de 5 milioane de lei, adicฤƒ vreo 1,2 milioane de euro. Un raport trimis prefectului de un secretar de stat din Ministerul Dezvoltฤƒrii spune astfel: „DeลŸi sursa de finanลฃare a fost asiguratฤƒ de la bugetul de stat, ritmul lucrฤƒrilor de execuลฃie la nivelul capitalei este total nesatisfฤƒcฤƒtor. Deconturile în primele 5 luni ale anului 2011 totalizeazฤƒ 909.000 lei din totalul de 3.368.000 lei, reprezentând doar 27% din suma alocatฤƒ pentru semestrul I.”

Locatarii nu sunt problema

Primฤƒria spune cฤƒ nu cheltuiesc banii din vina locatarilor, care nu depun actele sau nu semneazฤƒ. În primul episod al seriei „Primiลฃi cu cutremurul?” am arฤƒtat, însฤƒ, cum reticenลฃa lor e fireascฤƒ în astfel de cazuri ลŸi trebuia luatฤƒ în calcul când s-a plฤƒnuit programul de consolidare. În plus, oamenii nu sunt proลŸti. Toate miturile care circulฤƒ printre locatari au o bazฤƒ realฤƒ. Funcลฃionari dezinteresaลฃi care îลฃi ignorฤƒ dosarul 10 ani, lucrฤƒri fฤƒcute de mântuialฤƒ, tฤƒrฤƒgฤƒnate timp de ลŸase ani, costuri finale mult mai mari decât estimฤƒrile ลŸi tot felul de grozฤƒvii.

Singurul mit neconfirmat e cฤƒ primฤƒria vrea sฤƒ le ia casele. Oamenii se tem de asta din cauza unui singur cuvânt: ipotecฤƒ. Pânฤƒ termini de plฤƒtit ratele (sau, dacฤƒ eลŸti scutit, pânฤƒ trec cei 25 de ani), apartamentul e ipotecat ลŸi nu poลฃi sฤƒ-l vinzi. În momentul de faลฃฤƒ se lucreazฤƒ la modificarea legii, astfel încât sฤƒ nu mai punฤƒ ipotecฤƒ, ci sฤƒ treacฤƒ datoria în cartea funciarฤƒ. În felul ฤƒsta, oamenii vor avea posibilitatea sฤƒ-ลŸi vândฤƒ apartamentele cu datoria inclusฤƒ.

Legislaลฃia nu e problema

Un alt motiv invocat de primฤƒrie e legea. În bilanลฃul de 3 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu, situaลฃia dezastruoasฤƒ a consolidฤƒrilor e justificatฤƒ astfel: „DeลŸi ritmul de actiune in acest domeniu nu este cel pe care ni-l dorim, urgentarea lucrฤƒrilor nu ลฃine numai de Primฤƒria fenerala. Existฤƒ ลŸi o serie de factori externi, cum ar fi cei de naturฤƒ legislativฤƒ, care îngreuneazฤƒ procesul de consolidare.”

M-am dus la primฤƒrie ลŸi am cerut lฤƒmuriri funcลฃionarilor care se ocupฤƒ direct de asta. Cei de la consolidฤƒri au susลฃinut cฤƒ legea nu e bunฤƒ, dar nu au ลŸtiut sฤƒ-mi spunฤƒ ce anume ar trebui schimbat. Cei de la departamentul juridic mi-au descris alt tablou: din 2008 au avut vreo 30 de procese cu oamenii care, ajunลŸi într-o fazฤƒ avansatฤƒ, refuzau sฤƒ semneze contractul de execuลฃie. Le-au câลŸtigat aproape pe toate. Locatarii aveau argumente subiective, erau mai degrabฤƒ enervaลฃi pe primฤƒrie decât reticenลฃi la consolidare. Mi-au spus-o chiar un jurist al primฤƒriei: „Astea sunt tipurile de litigiu care nu folosesc nimฤƒnui, indiferent de soluลฃie. Ar putea fi prevenite cu o mai bunฤƒ comunicare.”

Dan Lungu: „Ce facem noi? Din pฤƒcate, facem pe dos.”

În BucureลŸti, legea nu a fost un obstacol pentru nenumฤƒrate demolฤƒri. Cel mai recent caz e bulevardul Uranus, pentru care primฤƒria a avut nevoie de doar nouฤƒ luni ca sฤƒ exproprieze zeci de clฤƒdiri ลŸi apoi sฤƒ le dฤƒrâme. NicuลŸor Dan, preลŸedintele Asociaลฃiei Salvaลฃi BucureลŸtiul, descrie astfel situaลฃia: „În zona Berzei-BuzeลŸti au fost demolate în ultimul an 80 de clฤƒdiri, din care 7 monumente istorice. Pentru 78 de clฤƒdiri, pentru ca primฤƒria sฤƒ dea autorizaลฃia mai devreme, a folosit argumentul «imobilul e în stare avansatฤƒ de degradare ลŸi reprezintฤƒ pericol public». Acesta e argumentul pe care primฤƒria l-a folosit ca sฤƒ demoleze toate clฤƒdirile astea mai repede.”

AcelaลŸi argument poate fi folosit pentru consolidarea blocurilor. E greu de crezut cฤƒ ar fi cineva care sฤƒ se împotriveascฤƒ public unui proiect care salveazฤƒ mii de vieลฃi. Cu toate astea, BucureลŸtiul e campion la demolฤƒri, dar repetent la consolidฤƒri.

Sever Georgescu, specialist în construcลฃii ลŸi seisme, descrie dezvoltarea dementฤƒ a Capitalei: „Dacฤƒ în oraลŸ o sฤƒ avem ลŸoseaua aia nemaipomenitฤƒ, dar la urmฤƒtorul cutremur o sฤƒ luam morลฃii cu excavatorul din 30 de amplasamente? Ce mฤƒreaลฃฤƒ societate dezvoltatฤƒ, dedicatฤƒ omului ลŸi membrฤƒ a Uniunii Europene suntem?”

Dan Lungu, profesor de siguranลฃa structurilor la Facultatea de Construcลฃii, e revoltat de asta: „Ce facem noi? Din pฤƒcate, facem pe dos. Presiunile imobiliare nu sunt sursa consolidฤƒrilor seismice, ci, dimpotrivฤƒ, sursa pentru a demola peste noapte clฤƒdiri care permit dezvoltarea viitoare a oraลŸului.”

Cu bulina la primฤƒrie

Deci avem bani, avem legi, avem specialiลŸti ลŸi speranลฃele a mii de oameni. Însฤƒ toate astea se transformฤƒ în dosare înghiลฃite de un birou al Primฤƒriei Capitalei. Cele mai multe nu mai vฤƒd lumina zilei. Nimeni nu ลŸtie ce se întâmplฤƒ acolo, care-i mecanismul misterios din spatele consolidฤƒrilor. Din afarฤƒ, biroul aratฤƒ ca o gaurฤƒ neagrฤƒ.

Nu-mi rฤƒmânea decât sฤƒ intru acolo, pregฤƒtit sฤƒ înfrunt rechini imobiliari ลŸi alte jivine. Nu m-am dus neînarmat. Profesorul Lungu are o bulinฤƒ roลŸie în birou (se pare cฤƒ existฤƒ o piaลฃฤƒ neagrฤƒ a bulinelor, de vreme ce a gฤƒsit una în Obor, de vânzare cu 100 de lei). Mi-a împrumutat-o ลŸi m-am dus cu ea în mânฤƒ sฤƒ colind primฤƒria, sฤƒ-i întreb „Primiลฃi cu cutremurul?”.

În episodul urmฤƒtor voi povesti ce am gฤƒsit acolo.

 Banii pe care nu îi cheltuim pe consolidฤƒri

330 milioane de euro va cheltui primฤƒria cu bulevardul Uranus
200 milioane de euro a cheltuit primฤƒria cu pasajul Basarab
10 milioane de euro a cheltuit primฤƒria în 18 ani pentru consolidฤƒrile terminate
150-350 milioane de euro ar costa consolidarea tuturor clฤƒdirilor care sunt pericol public
2.000 milioane de euro au fost pagubele materiale de la cutremurul din 1977 (cât bugetul primฤƒriei de acum pe doi ani

Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ