18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024

Breviar

Proprietatea in Codul civil roman si Conventia Europeana a Drepturilor Omului

– Dreptul de proprietate este un drept al omului consfintit de Codul civil roman, de alte legi romane, dar si internationale, cum este Conventia Europeana a Drepturilor Omului, la care Romania a aderat la 18 mai 1994.
– Potrivit articolului 480 din Codul civil roman, proprietatea este imprescriptibila, adica este vesnica si nu se pierde niciodata.
– Potrivit art. 481 Cod civil, proprietatea nu poate fi luata din mainile proprietarului de drept decat pentru o cauza de utilitate publica, cu dreapta si prealabila despagubire.
– Dreptul de proprietate, in conditiile dreptului civil, in vigoare de la 1865, neschimbat, nu poate fi dobadit decat in conditii expres prevazute de art. 644-645 din Codul civil, ca regula generala, iar ca exceptie, prin prescriptie achizitiva pe diverse termene.
– Potrivit principiilor fundamentale de drept civil si de drept procesual civil, un titlu de proprietate nu poate fi desfiintat decat prin hotarare judecatoreasca.

Retrocedarile vor mai dura opt-noua ani

La Primaria Capitalei au fost depuse 40.501 de notificari si s-au emis de catre primarul general pana in prezent 4.485 de dispozitii de punere in posesie. Administratia Fondului Imobiliar a incheiat 1470 de procese-verbale de punere in posesie pentru 2.558 de persoane carora li s-au retrocedat imobilele nationalizate. Juristii municipalitatii rezolva aproximativ 4.000 de dosare de retrocedare anual, ceea ce inseamna ca vor mai trece opt-noua ani pana cand vor fi analizate toate notificarile depuse in baza Legii nr. 10/2001. Videanu s-a declarat nemultumit de faptul ca prevederile legale actuale permit celor care au depus notificari sa aduca actele necesare la dosare pe termen nelimitat. Aceasta ar duce la taraganarea retrocedarilor la nesfarsit. Videanu a cerut stabilirea prin lege a unui termen-limita pentru depunerea actelor doveditoare. Acest amendament ar putea fi cuprins in normele metodologice de aplicare a modificarilor aduse Legii nr. 10/2001. Dintre cele 40.000 de notificari depuse la primarie, aproximativ 10.000 sunt nefondate, dupa cum a reiesit din estimarile facute de edili. Primaria a primit cereri de revendicare pentru imobilele in care isi desfasoara activitatea gradinite, scoli, partide, spitale etc. Chiar o primarie de sector risca sa fie evacuata daca cel care a depus notificarea va fi pus in posesie. Videanu a afirmat ca nu stie precis despre ce primarie este vorba, dar spera sa nu fie cea a lui Vanghelie. Dintre cele 38 de spitale aflate in administrarea primariei, pentru sase s-au depus notificari, printre acestea aflandu-se si Elias.

Chiriasii nu vor ramane in strada

Chiriasii care vor fi evacuati din casele nationalizate dupa expirarea perioadei de cinci ani de la dobandirea de catre proprietar a imobilului vor avea asigurate locuinte. Cel putin asa a promis primarul Capitalei. Chiar daca primariile nu au in prezent suficiente case pentru a face fata valului de evacuari, in timp vor fi cumparate case de pe piata libera pentru a fi satisfacute toate cererile. In prezent, exista contracte de inchiriere pentru 16.576 de locuinte ale statului, dintre care 14.519 sunt revendicate. Faptul ca 60.000 de persoane vor ajunge in strada a fost infirmat de primarul Videanu. Cererea anuala de locuinte pentru persoane evacuate este de 1.500-1.800, ceea ce nu reprezinta o problema pentru autoritatile locale. Primarul i-a sfauit pe chiriasi sa nu paraseasca imobilele timp de cinci ani dupa venirea proprietarilor, drept conferit de lege.

Cele mai citite

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de 6.014, în creştere cu peste 33% comparativ cu perioada...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Ziua Victoriei este 8 mai, ca în NATO, nu 9 mai, ca în Rusia

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj dedicat Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, mesaj în care subliniază...

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...
Ultima oră
Pe aceeași temă