11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFood„Aurul conflictelor“ finanţează seniorii războiului

„Aurul conflictelor“ finanţează seniorii războiului

Documente secrete citate de Guardian dezvăluie existenţa a sute de milioane de dolari proveniţi din comerţul clandestin cu aur fără documente de provenienţă pe pieţele mondiale, operaţiunile ilicite violând noile reguli internaţionale vizând lupta contra acestui comerţ secret care finanţează seniorii africani ai războiului. O luptă asemănătoare celei care a vizat interzicerea diamantelor însângerate.

În 2012, una din cele mai mari rafinării din lume de prelucrare a aurului a ignorat toate directivele vizând interdicţia comerţului clandestin cu acest metal preţios, numit şi aurul conflictelor. Concret, rafinăria a plătit peste 5 miliarde de dolari acceptând aur fără documente de la peste 1.000 de clienţi. Deşi nu există nici o dovadă că rafinăria a acceptat aurul conflictelor, au fost descoperite grave încălcări ale noilor linii directoare, suscitând îngrijorare privind existenţa unor livrări uriaşe. Detaliile concluziilor copleşitoare nu au apărut în documente publice, dar au fost descoperite de ancheta publicaţiei britanice Guardian şi semnalate şi de BBC2 Newsnight, şi de al-Jazeera.

Scandalul complet nu a apărut la lumina zilei şi reprezintă o înfrângere a eforturilor internaţionale, apărate de Barack Obama, ONU, UE şi diferite grupări, pentru eradicarea comerţului clandestin cu aurul conflictelor, cerând marilor rafinării din lume să fie verificate independent pentru stabilirea că aprovizionarea cu aur este conformă legislaţiei mondiale.

Rapoarte confidenţiale ale inspecţiilor Ernst&Young asupra practicilor Grupului Kaloti, o rafinărie şi o întreprindere de negociere de 12 miliarde dolari, cu sediul în Dubai. Kaloti deţine cea mai mare rafinărie din Orientul Mijlociu şi este în centrul industriei aurului în plină expansiune în Dubai, estimată la 70 miliarde dolari în 2012. Documente confidenţială demonstrează că grupul a eludat sistematic noile reguli privind aurul conflictelor. ONU a făcut presiuni pentru ca directivele internaţionale să acopere comerţul cu aur şi cu alte „minerale ale conflictelor”, din cauza dovezilor privind relaţia dintre extorsiunea de fonduri a sute de mine din Republica Democratică Congo de către grupurile armate implicate în sute de crime de război.

Rapoarte falsificate

Toate rafinăriile din lume trebuie să fie în măsură să demonstreze că răspund noilor norme internaţionale şi au fost inspectate în mod independent, dacă doresc să continue să lucreze cu multinaţionalele americane începând din luna mai a acestui an. Regulile Centrului Multi-Dubai Commodities, pus în funcţie de suveranul din emirat, Sheikh Mohammed în 2002 pentru promovarea şi reglementarea pieţei aurului, cer deţinătorilor de rafinării să efectueze controale suplimentare asupra ofertelor suspecte de peste 40.000 dirhams. Dar Kaloti nu avea nici un sistem pentru a opera în acest fel, iar Ernst&Young a găsit că grupul prelua aur de milioane de dolari ştiind că fusese scos clandestin din Maroc şi a acceptat 2,4 tone aur în peste 1.000 de tranzacţii cu clienţi care nu au furnizat nici un document.

De asemenea, plătea cash furnizorii sudanezi care aveau aur realizat în Dubai, provenit din exploatări miniere artizanele la scară mică, dar nu verifica dacă acestea aveau licenţe de exploatare.

Aceste detalii ale inspecţiilor E&Y nu au fost divulgate până acum, iar autorităţile din Dubai au preluat concluziile E&Y şi au schimbat propria listă de reguli într-un mod ce însemna că verdictul global al inspecţiilor va rămâne confidenţial. E-mailuri ale firmei E&Y demonstrează că membri ai personalului au simţit presiunea exercitată asupra lor de un reglementator „dornic să promoveze industria aurului în Dubai”, presiune care l-a condus pe Amjad Rihan, partenerul însărcinat cu diviziunea inspecţiilor, să rupă rândurile şi să se prezinte ca denunţător.

Rihan a declarat că este oripilat de faptul că autorităţile din Dubai au modificat regulile şi E&Y a semnat rapoarte publice „echitabile”, escamotând toate detaliile defectelor de la Kaloti, care facilitau intrarea aurului conflictelor în Dubai.

La un moment dat, preocupările E&Y din Dubai privind modul de tratare a rezultatelor Kaloti au devenit majore şi au trimis rezultatele unor înalţi şefi mondiali ai întreprinderii şi experţilor juridici de la Londra. Mark Otty, asociat conducerii E&Y pentru Europa, Orientul Mjlociu, India şi Africa, cu sediul la Londra, declara într-un e-mail: „Asiguraţi-vă că luăm această problemă în serios…Am luat iniţiativa în ce priveşte ancheta noastră”. Potrivit unui raport al ONU de la finele anului 2011, „o proporţie importantă de finanţare a grupărilor armate şi a reţelelor criminale (în armata Republicii Democratice Congo) continuă să se regăsească în Emiratele Arabe Unite, dovedind importanţa particulară a stăruinţei posesorilor de rafinării, topitoriilor şi bijutierilor din această ţară. Africa Centrală, de multă vreme este un furnizor de aur pentru industriaşii şi comercianţii mondiali.

Dubai este unul din centrele mondiale ale planetei şi atrage întreprinderi de pretutindeni. Octobre Responsible Jewellery Council (RJC), care cuprinde Cartier, Tiffany&Co, H Samuel, Ernest Jones şi Argos au semnat un acord recunoscând aurul conflictelor şi inspecţiile rafinăriilor în programul din Dubai, permiţând bijutierilor RJC să achiziţioneze aur pe pieţele din Emirat, ca fiind conform reglementărilor.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă