11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodAscunzatoarea din Valea Cosustei

Ascunzatoarea din Valea Cosustei

» Govodarva este aproape. In scurt timp, intram in satul ajuns la marimea unui catun cu gospodarii saracacioase, dar cu oameni mandri si tare cumpatati, cu care nu-i greu sa intri in vorba.

» Nimic nu-i deosebeste de locuitorii din lunga vale a Cosustei, mereu stramtorati de atatea nevoi, ce traiesc la fiecare inceput de primavara cu cosmarul viiturilor produse de capricioasa curgere de apa, care le-a adus, de-a lungul timpului, multe nenorociri.

» Poate si din ele s-au nascut legendele ce dainuie prin partea locului, dar si enigme inca neelucidate ce-i confera micii, dar vechii asezari – despre care istoriografii spun ca poarta denumire dacica –, o aura misterioasa.

"Si ciobanii s-au hotarat sa vada intr-o noapte ce se afla dincolo de portile acelea metalice" – asa si-a inceput povestirea regretatul profesor Costica Poganu, fiu al satului, cu aproape patru decenii in urma. Au urcat pe deal pe vechiul drum, abia mai ghicindu-se de sub ierburile care il napadisera, si au ajuns in dreptul unei intrari. Au aprins facle si au patruns in tunelul de pamant si cand au dat de porti s-au mai sfatuit o data daca sa incerce sau nu. si si-au zis ca de-acuma e totuna. Au deschis cu hotarare portile grele si au pornit mai departe. Au mers mai multa vreme si n-au intalnit nimic si isi spuneau chiar ca ar fi mai bine sa se intoarca. Doar, intr-un tarziu, au zarit intr-un ungher ceva care lucea. S-au apropiat si, nebuni de bucurie, au vazut ca era o comoara. Au vrut sa ia in mana monedele acelea stralucitoare… Deodata, a izbucnit un zgomot asurzitor, pamantul s-a prabusit si i-a inghitit si pe ciobani, si comoara, si portile… Din mosi-stramosi, localnicii sustin ca "in apropierea sarbatorilor de Pasti, aici, in locul numit «La Vistierie», joaca aurul". Adevar sau fabulatie?

Mirajul Vistieriei
Mergand spre dealul botezat astfel de catre localnici, imi repetam in gand legenda despre ciobanii care incercasera, fara izbanda, sa puna mana pe comoara. La hotarul dintre satele Rosia si Govodarva, pe drumul pe care vii dinspre Drobeta-Turnu Severin, se desface la stanga un alt drum. Pasim peste un parau facand – cum procedeaza de cateva generatii cei de-ai locului – echilibristica pe un trunchi de copac prabusit. In departare se profileaza un deal care face nota contrastanta cu peisajul. "Este o cetate de pamant – spunea reputatul istoric Lucian Rosu – cu pante pe alocuri verticale, invadate de vegetatie." Profesorul povestea cat de bogata e zona aceasta in vestigii din alte timpuri. Imi spunea ca intr-un alt sat din Valea Cosustei, la Garbovat, in urma cu vreo patru decenii, un taran a gasit in pamant o sabie, o secera si un cutit. S-au mai gasit acolo fibule, o oala de pamant, toate fiind trimise Muzeului Regiunii "Portile de Fier". Ajunsi, in sfarsit, pe coama dealului, privim in valea unde curge Cosustea… In zare se profileaza alte dealuri ce ascund alte enigme si intelegem ce admirabila pozitie strategica are locul pe care ne aflam. "Am credinta ca Valea Cosustei ascunde multe din istorie si preistorie", spune Rosu, completand: "Imi pare rau ca nu stau chiar intr-un sat de aici. Asa as fi rascolit eu insumi locurile astea". In ceea ce priveste legenda despre comoara, desigur, ea a izvorat din fantezia locuitorilor din zona. Dar poate ca a pornit si de la un fapt real, asa cum s-a intamplat si in cazul altor legende. Povestea despre comoara ingropata in pamantul acestui deal e foarte veche. "Eu am auzit-o prin 1945-‘46 de la Petre Nistor din localitate, pe atunci cel mai in varsta satean. Sunt insa mai multe versiuni ale ei. Unii vorbesc chiar despre o cetate a dacilor. Lucrul poate fi posibil. Daca nu o cetate, macar o asezare a dacilor ar fi putut fi intemeiata aici. De altfel, pozitia e minunat aleasa. In apropierea apei, ferita de vanturi pustiitoare. Pe culmile din jur ar fi putut fi punctele de observatie, existand chiar si unele locuri pe unde te poti retrage din fata pericolelor. Legenda adauga ca, o data cu inaintarea trupelor romane, dacii s-au refugiat pe alte meleaguri, dar au lasat aici ascuns un tezaur de monede si podoabe", a mai afirmat Lucian Rosu.

De la fabulatie la realitate
Altii insa sustin ca haiducii au ascuns in aceste locuri o comoara. Eliminand insa fabulatia, putem accepta ca, daca dealul "La Vistierie" a starnit imaginatia oamenilor, asta se datoreaza nu numaidecat formei lui ciudate, ci si, probabil, faptului ca la mijloc este si ceva real. Acum la suprafata pamantului poti vedea piatra de constructie, diverse cioburi de vase… Dar ceea ce este in adancime inca nu se stie… si inainte pamantul asta era lucrat, dar cu plugul tras de boi el abia ca era zgariat. De cand cu tractoarele insa, au inceput sa iasa la iveala tot felul de obiecte care tin de o asezare omeneasca. "Eu insumi am gasit un ciocan de piatra", spune taranul Alexandru Istratescu. Oamenii au incercat in repetate randuri sa sape – atrasi de mirajul comorii, mai ales –, dar n-au ajuns prea departe. Altii s-au speriat de tot felul de superstitii care sunt legate de descoperirea comorilor si nu s-au incumetat sa-si duca pana la capat cautarile.

Memoriile batranului invatator
Coboram in Govodarva. Suntem inconjurati de oameni de cele mai diferite varste, care, cu insufletire, ne spun despre misterul care inconjoara locurile de aici. Ne vin in memorie cuvintele dr. Misu Davidescu pe cand era directorul muzeului din judetul Mehedinti. "In anii ’60 (n.n. – secolul trecut), un batran invatator, Creiniceanu, a facut memorii peste memorii in legatura cu cetatea Govodarva. Am fost acolo si eu, si un cercetator de la Academia Romana. Am stat de vorba cu oamenii. N-am aflat nimic precis. Numai vorbe care tin de o imaginatie prea bogata. Intr-adevar, pe dealul acela se gasesc unele asezari. Dar urmele acestea sunt de la vechiul sat care a ars. Regulamentul Organic cerea ca satele sa fie aliniate, de aceea a fost abandonata vatra de odinioara a satului. Nu am gasit nimic notabil, doar cateva cioburi apartinand civilizatiei Latene descoperite pe valea raului."

» Doar o frumoasa poveste
Si totusi, legenda pe care oamenii de pe aceste meleaguri si-o transmit din generatie in generatie poate ca ascunde si un sambure de adevar. Dupa cum poate, la fel de bine, sa nu ascunda nimic si nu este decat o frumoasa poveste. Suntem insa siguri ca multi ar vrea sa stie care este realitatea. Va mai curge insa multa apa pe Cosustea pana cand, intr-o buna zi, un cercetator serios si harnic sa investigheze locurile din preajma Govodarvei. Unii spun insa ca, o data cu risipirea misterului Govodarva – adica "cetatea de pe apa", cum o numesc istoricii –, si-ar pierde din farmec. si chiar daca vom sti ca legenda n-a fost confirmata, nimic nu ar fi mai presus decat adevarul pe care l-am afla.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă