Europenii sunt conştienţi că firmele fac bani prin vânzarea datelor personale

Mai mult de jumătate dintre europeni (59%) sunt conştienţi de faptul că firmele pot face bani vânzând datele lor personale unor terţi, în timp ce 50% dintre aceştia nu ştiu cât valorează respectivele date pentru companiile în cauză, potrivit unui studiu realizat de Kaspersky Lab.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 07.11.2018 - 14:55

Conform sondajului, datele, inclusiv cele pe care mulţi oameni le consideră inofensive, sunt furate în mod constant şi vândute pe dark web. De exemplu, înregistrările medicale furate care erau vândute cu preţuri între 70 şi 100 de dolari bucata, în 2016, se vând în prezent mai ieftin, deoarece sunt foarte multe în circulaţie.

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit că infractorii pot vinde viaţa digitală completă a cuiva pentru mai puţin de 50 de dolari şi aici sunt incluse: informaţii furate din conturi de social media, informaţii bancare, acces de la distanţă la servere şi desktop-uri şi chiar date din cadrul unor servicii populare ca Uber, Netflix şi Spotify, precum şi de pe site-uri de gaming, aplicaţii de servicii matrimoniale şi site-uri porno, care ar putea să păstreze informaţii despre carduri de credit.

De asemenea, experţii au descoperit că preţul plătit pentru un singur cont compromis este mai mic, majoritatea vânzându-se cu aproximativ un dolar/cont, infractorii făcând inclusiv reduceri pentru cantităţi mari.

"Cele mai răspândite metode prin care infractorii fură astfel de date sunt campaniile de phishing sau folosirea unei vulnerabilităţi de securitate din soft-ul unei aplicaţii. După un atac reuşit, infractorii obţin liste care conţin o combinaţie de e-mail-uri şi parole pentru serviciile compromise. Şi, cum multe persoane folosesc aceeaşi parolă pentru conturi diferite, atacatorii ar putea să folosească această informaţie pentru a accesa si conturi de pe alte platforme. Unii infractori care vând date oferă inclusiv garanţie pe viaţă, aşa că, dacă un cont nu mai funcţionează, clientul primeşte datele unui nou cont, gratuit. E adevărat că datele furate au o valoare de revânzare limitată, dar sunt preţioase pentru că pot fi întrebuinţate în multe scopuri. Victimele ar putea să aibă probleme uriaşe - să piardă bani sau să le fie afectată reputaţia, să fie urmărite pentru o datorie pe care cineva a făcut-o în numele lor sau chiar să fie suspectate de delicte comise folosind identitatea lor. În cazul cel mai fericit, victimele se vor vedea nevoite doar să îşi re-securizeze conturile. S-ar putea, însă, să fie şi alte efecte ale furtului de date. Infractorii au tendinţa să lucreze împreună şi banii câştigaţi din vânzarea de date să fie folosiţi pentru a finanţa activităţi precum traficul de droguri şi arme sau alte forme de criminalitate organizată. De asemenea, identităţile furate pot fi utilizate pentru a falsifica paşapoarte folosite în traficul de persoane sau pentru numeroase alte delicte", precizează sursa citată.

Kaspersky Lab a solicitat companiei Arlington Research să întreprindă cercetări în Europa pentru a explora conştientizarea, cunoaşterea şi percepţiile asupra datelor private.

Arlington Research a efectuat un sondaj online în şapte ţări: Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Republica Cehă şi Slovacia. Pe durata sondajului au fost realizate 2.002 interviuri în Marea Britanie, 1.004 în Spania, 1.002 interviuri în Germania, 1.001 în Franţa, 1.000 de interviuri în Italia, 501 interviuri în Republica Cehă şi 500 în Slovacia. Baza respondenţilor din fiecare ţară a constat din adulţi în vârstă de cel puţin 18 ani şi au fost aplicate cote reprezentative la nivel naţional pentru sex, vârstă şi regiune.

Comentarii