11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleCum să îți folosești la maximum congelatorul

Cum să îți folosești la maximum congelatorul

Când vine vorba de economisirea banilor, reducerea risipei alimentare și planificarea meselor din timp, nu există un ajutor de bucătărie mai bun decât congelatorul. Alimentele pot rezista mult timp în combinele frigorifice, dar nu durează pentru totdeauna, iar utilizarea eficientă a congelatorului te poate ajuta să urmărești alimentele pe care le depozitezi și să le utilizezi la timp.

Pentru a profita la maximum de aceasta trebuie să cunoști toate trucurile prin care poți să folosești spațiul pe care îl ai la dispoziție. Organizarea rafturilor congelatorului în funcție de tipul de alimente te poate ajuta să găsești rapid și ușor tot ce ai nevoie. Acest lucru poate fi mai complicat în cazul în care deții o ladă frigorifică deoarece aceasta nu are un sistem de compartimentare atât de eficient. Pentru a fi super organizat, încearcă să etichetezi fiecare raft sau sertar, astfel încât alimentele să fie depozitate pe categorii, cum ar fi carne sau fructe și legume congelate.

Un alt sfat constă în a te asigura că datezi pungile de congelator sau recipientele reutilizabile din plastic pentru alimente și a depozita alimentele care trebuie consumate cât de curând cu putință undeva unde să le vezi cu ușurință, astfel încât să nu uiți de ele. Dacă nu ai la îndemână nicio pungă pentru congelator, o altă alternativă pentru depozitare este hârtia de copt, folie de aluminiu sau hârtia pentru congelator.

Este vital să îți menții congelatorul la temperatura potrivită. Experții recomandă să setăm congelatorul la o temperatură constantă de -18°C pentru a păstra toate articolele bine congelate. Înainte de congelare, răciți alimentele la frigider pentru ca trecerea de la o temperatură la alta să nu fie prea bruscă. Este recomandat să nu pui niciodată alimentele calde sau chiar și puțin calde în congelator deoarece se pot forma cristale de gheață și asta poate duce la creșterea temperaturii generale a tuturor alimentelor depozitate.

Pentru a profita la maximum de spațiul disponibil în combina frigorifică, alege să pui alimentele în recipiente pătrate sau dreptunghiulare. Acestea se stivuiesc mult mai ușor și ocupă mai puțin spațiu, ceea ce este perfect pentru oricine încearcă să introducă multe alimente în congelator. Este același principiu pe care îl poți folosi și pentru depozitarea alimentelor într-un frigider incorporabil.

De asemenea, utilizează recipiente de mică adâncime pentru congelarea produselor pe bază de lichid, cum ar fi sosurile, deoarece acestea îngheață mai repede. Nu uita să lași puțin spațiu pentru a permite expansiunea lichidelor în momentul înghețului, așa că nu umple recipientele până sus. Ca alternativă, poți utiliza pungi de congelare cu gușă sau încerca pungile de congelare reutilizabile pentru a reduce plasticul de unică folosință.

Compartimentele mici de congelare din frigidere sunt mai puțin fiabile decât congelatoarele cu ladă sau congelatoarele de sine stătătoare. Astfel, asigură-te că verifici alimentele constant, iar în cazul în care acestea prezită semne de deterioare, aruncă-le sau gătește-le în ziua respectivă.

Odată ce acorzi puțin timp pentru a crea o listă detaliată cu tot ce se află în congelator, vei observa o îmbunătățire a management-ului congelatorului tău. La început acest lucru va consuma mai mult timp, dar odată ce îți formezi un obicei, este ușor doar să îl actualizezi. Principalul avantaj al unei liste pentru alimentele din combina frigorifică este că va fi aproape imposibil să uiți de alimentele pe care le-ai congelat acum câteva luni. Totodată, poți evita cu ușurință dublurile alimentelor congelate atunci când îți faci lista de cumpărături.

Un congelator plin păstrează frigul mai bine decât unul gol. Cu toate acestea, ai grijă să nu îl încarci prea mult deoarece aerul trebuie să poată circula ușor pentru a menține temperatura scăzută constantă.

Legumele și fructele sunt, de obicei, cele mai ușor de gătit direct de la congelator. La polul opus, carnea, în special un curcan uriaș poate dura până la patru zile pentru a se dezgheța complet în frigider, așa că trebuie scos în timp util pentru a putea fi gătit. Asigură-te că carnea, peștele sau mâncărurile semi-preparate sunt dezghețate complet înainte de a le gătit. Cel mai ușor este să dezgheți alimentele, lăsându-le în frigider peste noapte pentru a le dezgheța treptat. Evită să lași alimentele scoase direct din combinele frigorifice să se dezghețe la temperatura camerei deoarece diferența de temperatură este mult prea mare.

Legumele și fructele cu un conținut ridicat de apă (cum ar fi roșiile și căpșunile) pot fi mai bine făcute piure înainte de congelare, mai ales dacă asta este și intenția ta după decongelare. De asemenea, acest truc va economisi spațiu în congelator. Un alt truc de depozitare este să refolosești vinul rămas și să îl depozitezi drept cuburi de gheață pentru a-l refolosi în sosuri și a nu fi nevoit/nevoită să îl arunci.

Ca o concluzie, amintește-ți că alimentele nu pot trăi pentru totdeauna în congelator. Carnea trebuie folosită după 3-6 luni, iar pâinea durează doar 2-3 luni. Chiar dacă mâncarea va fi în continuare sigură pentru consum, culoarea, aroma și textura acesteia vor începe să se deterioreze.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă