17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăLifestyleCum reglementează țările europene reclamele la jocuri de noroc?

Cum reglementează țările europene reclamele la jocuri de noroc?

Industria jocurilor de noroc este extrem de populară în Europa, însă fiecare țară încearcă să își impună propriile reguli și vrea să țină totul sub control.

Așa se face că în unele țări europene reclamele la jocuri de noroc se supun unor reguli și totul este bine reglementat. Iată ce înseamnă lucrul acesta în funcție de țară:

Jocurile de noroc au început să prindă tot mai mult la publicul din Europa, chiar reprezintă una dintre activitățile recreative principale pe care le preferă tot mai multă lume. Această explozie de popularitate a avut loc în special datorită nenumăratelor cazinouri online și reclamelor care se fac. Există țări unde legile sunt mai permisive, ceea ce se vede și prin modul cum este reglementată activitatea jocurilor de noroc și ce restricții se impun.

România era destul de blândă în ceea ce privește reclamele la jocuri de noroc, dar lucrurile s-au schimbat de curând. În toamna lui 2023 a fost concepută o lege prin care se dorește eliminarea sălilor de jocuri din localități și mutarea lor la periferie. Lucrul acesta părea că avantajează cazinourile online, însă lucrurile nu au stat deloc așa pentru că s-au aplicat măsuri drastice și de o parte și de cealaltă.

Anul 2023 a adus modificări legislative, astfel încât propunerea inițială depusă care prevedea interzicerea completă a publicității audiovizuale nu a fost adoptată. Legea finală spune că spoturile publicitare la televizor pot fi difuzate doar noaptea, iar cele outdoor sunt permise cu o limită de maximum 30 mp.

În ceea ce privește reglementarea industriei jocurilor de noroc în Federația Rusă lucrurile stau relativ asemănător cu situația din țara noastră. Publicitatea este permisă la TV și radio doar între orele 22:00 și 07:00. Interdicția parțială vizează posibilitatea de a putea face reclamă doar în locațiile unde se desfășoară jocurile de noroc, conform articolului 27 din Legea federală privind publicitatea.

În Norvegia publicitatea pentru jocuri de noroc este foarte restrictivă și a funcționat din 12 mai 2020 până la 1 ianuarie 2021. Atunci, Parlamentul a făcut schimbări în ceea ce privește Legea audiovizualului și eventualele spoturi publicitare care vizează jocurile de noroc  se pot difuza fără să targhetezi minori. În același timp, spotul poate fi oricând retras oricând la solicitarea reglementatorului pieței audio-vizuale.

Islanda și Finlanda au o interdicție parțială a publicității. În Islanda trebuie să fie exclusiv în limba islandeză și la subiect. În ceea ce privește Finlanda, publicitatea jocurilor de noroc este interzisă în timpul emisiunilor radio sau la televiziune.

În Danemarca legea este mai permisivă, publicitatea este permisă, însă nu trebuie să conțină vreo invitație de a participa la joc fie pe internet sau într-o sală de jocuri. Nu sunt permise promisiuni de îmbogățire sau creștere a succesului.

Vedetele nu au voie să facă reclamă spunând că succesul lor a crescut datorită jocurilor de noroc. Mai mult decât atât, legea interzice reclamele cazinourilor la radio și TV între orele 06:00 și 23:00.

Tot parțial interzisă este publicitatea privind jocurile de noroc și în Bulgaria, acolo unde este permisă afișarea numelui jocurilor, a mărcilor înregistrate și a premiilor. Pe de altă parte, Elveția și Franța permit publicitatea însă cu restricția privind publicitatea pentru minori.

Austria și Spania au tot o publicitate parțial restrictivă. În Austria operatorii sunt obligați să aibă o abordare responsabilă, iar în Spania măsurile luate sunt pentru a proteja consumatorul. Un exemplu foarte bun este limitarea timpului de afișare a anunțurilor.

Italia interzice promovarea la TV a jocurilor de noroc, dar și prin intermediul radioului, pe internet. Singura excepție este Loteria Națională, iar interdicția vizează plasarea de produse, distribuția de gadgeturi legate de produsele de jocuri de noroc, organizarea de evenimente cu premii, etc.

Așa cum se poate observa și din cele prezentate mai sus, reglementarea promovării jocurilor de noroc la televizor este parțial interzisă, iar dacă se permite lucrul acesta trebuie respectate foarte bine anumite prevederi.

Cele mai citite

Cod galben de vreme rea în 14 județe! Care sunt zonele vizate de avertizare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...
Ultima oră
Pe aceeași temă