6 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăLifestyleConstrucția unui gard din beton: aspecte de știut

Construcția unui gard din beton: aspecte de știut

Dacă vrei să realizezi împrejmuirea unui spațiu într-un mod eficient, estetic și sigur, atunci gardul din beton poate fi cea mai bună opțiune. Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le știi despre un gard din beton și cum poți realiza această construcție într-un mod eficient.

Folosește materiale de calitate

Pentru a realiza un gard din beton vei avea nevoie de o structură rezistentă, pe care să te poți baza. Poți folosi BCA Ytong, pentru că acesta te va ajuta să zidești rapid elementul constructiv, fără să fii nevoit să depinzi de uscare sau de alți timpi de așteptare.

Ai nevoie și de un mortar potrivit, deoarece acesta va fi liantul care va asigura prinderea elementelor de construcție. Avantajos este și faptul că blocurile BCA nu necesită foarte mult mortar, lucru care înseamnă o economie de material și de bani.

Alege utilaje de lucru potrivite

De-a lungul etapelor de lucru s-ar putea să ai nevoie de miniutilaje de șantier care să te ajute să realizezi eficient și rapid lucrările la nivelul terenului. Spre exemplu săpătura, încărcarea și descărcarea materialelor sunt lucrări pe care le poți realiza cu ușurință cu ajutorul unui miniexcavator, buldozer sau încărcător frontal.

Sapă corect fundația

Pentru ca gardul din beton să fie stabil va fi nevoie să realizezi săpătura pentru fundație. Trebuie să ai în vedere înălțimea și lungimea zidului, aceste caracteristici fiind deosebit de importante pentru calculul adâncimii necesare pentru realizarea fundației. De asemenea, trebuie să iei în calcul și adâncimea de îngheț, dar și nivelul pânzei de apă freatică.

Ai grijă la turnarea stâlpilor și încastrarea barelor de oțel pentru armare

La fel ca și în cazul construirii unei case, este nevoie de stâlpi care să ajute la susținere. Practic, un gard foarte lung sau înalt va ceda chiar sub greutate proprie, mai ales dacă vorbim despre beton, în cazul în care nu există stâlpi de susținere.

Stâlpii ar trebui să respecte distanța de circa 2 m între ei, însă este necesar un calcul de rezistență realizat de un proiectant pentru a fi sigur că gardul va prezenta caracteristicile de siguranță și stabilitate dorite.

Este necesar să verifici în prealabil și dacă terenul întrunește condițiile pentru a putea permite construirea și dacă nu cumva este nevoie de consolidarea taluzurilor sau a solurilor necoezive.

Nu ignora izolarea elementelor

Pentru a rezista cât mai bine solicitărilor și mai ales pentru a proteja structura de influența apei, poți realiza hidroizolarea la nivelul fundației. Fundația este un element constructiv care se află în contact permanent cu solul, motiv pentru care pericolul infiltrării apei este major.

Apa în structura de beton are o ascensiune rapidă din cauza capilarității, și o dată ajunsă în structură produce pagube însemnate. Pe de o parte, apa ajunsă la armături duce la fenomenul de coroziune la nivelul acestora, iar pe de altă parte, apa îngheață în structură în timpul iernii, conducând la potențiale distrugeri la nivelul betonului.

Este important să știi că betonul este un material deosebit de rezistent la compresiune, însă în urma ciclurilor repetate de îngheț și dezgheț el poate ceda, ca urmare a contragerilor și dilatărilor. Poți evita acest lucru hidroizolând la nivelul zonei inferioare cu ajutorul unei membrane pe bază de bitum cauciuc sau cu ajutorul membranelor geosintetice și a hidroizolațiilor lichide.

Atunci când realizezi gardul este nevoie să respecți cerințele de planeitate și bineînțeles pe cele estetice. De asemenea, vei putea alege tipurile potrivite de porți, sistemele de închidere, accesoriile și astfel vei finaliza gardul dorit.

Cele mai citite

Maratonul guvernării: au fost primele discuții tehnice, dezbaterile continuă joi

Discuțiile de până acum au fost „exploratorii”, fără nimic concret Comisia comună pentru realizarea programului de guvernare a avut miercuri, la Parlament, primele dezbateri tehnice,...

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...

NATO ia în calcul creșterea cheltuielilor de apărare la 3% din PIB

Membrii europeni ai NATO discută posibilitatea de a majora ținta pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, o decizie ce ar putea fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă