10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe trebuie să ai în vedere când îți cumperi o mașină second...

Ce trebuie să ai în vedere când îți cumperi o mașină second – hand, ca să nu poți fi înșelat

De aceea, pentru a evita să cheltuiască acești bani de care nu profită în realitate decât pentru o perioadă foarte scurtă de timp, mulți șoferi preferă să opteze pentru mașini second hand în detrimentul autoturismelor de abia ieșite din fabrică.

Dar, din nefericire, când vine vorba de mașini second hand, piața auto din România nu este chiar foarte simplu de abordat deoarece mulți samsari nu se dau în lături de la nicio înșelăciune când vine vorba de câștigarea unui ban în plus. Multe din “ofertele” de mașini second hand ascund tot felul de probleme greu de depistat pentru cumpărători, iar mașinile second hand cu mulți kilometri dați înapoi sau chiar daune totale nu sunt o raritate în parcurile auto din România.

Aproape jumătate de milion de mașini vechi importate în România an de an

Cu toate că în ultimul timp românii au început să se concentreze mai mult pe mașinile înmatriculate deja pe piața internă, an de an, aproximativ 500.000 de mașini second hand sunt aduse din afară în România spre vânzare.

Conform statisticilor, în anul 2017 au fost înmatriculate peste 518.000 de mașini second hand aduse de peste granițe, în 2018 numărul mașinilor second hand străine vândute pe piața românească a scăzut cu 9 procente și a ajuns la un număr de 473.616 de mașini, iar în 2019, conform datelor furnizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor numărul lor a ajuns la 444.601 de unități. Dar chiar și în aceste condiții, raportat la numărul de numărul de locuitori din România, cifrele sunt foarte mari.

Principalul motiv pentru care în România se aduc atât de multe mașini vechi este prețul lor. Pe piața din afară, samsarii cumpără mașini cu mulți kilometri sau mașini daune totale pe care le “aranjează” pentru piața de aici.

Kilometrii mai puțini fac ca o mașină să fie mai atractivă în ochii cumpărătorilor și din dorința de a câștiga mult și repede, anual, vânzătorii de mașini second hand măsluiesc aproximativ 90.000 de mașini. Profiturile obținute de pe urma măsluirii unei mașini vechi sunt de cel puțin 500 de euro per mașină vândută. Asta duce la un profit minim, obținut din înșelăciuni, de 45.000.000 de euro.

În ceea ce privește mașinile daune totale, cu toate că românii au devenit mai vigilenți în legătură cu bunurile lor, conform reprezentanților companiilor care se ocupă cu verificarea mașinilor, aproximativ un vehicul second hand din șase verificate are cel puțin o daună majoră.

Clasificând mașinile second hand promovate pe internet după prețul lor de vânzare, profesioniștii au ajuns la concluzia că la un preț de 30.000 de euro, aproximativ 16% din modele au kilometrii măsluiți. Între 15.000 și 30.000 de euro, cam un sfert din automobile au kilometri dați înapoi și 1.4% daune ascunse majore, din cauza cărora circulația lor nu ar trebui permisă pe străzile din România. Între 10.000 și 15.000 de euro, peste 30% din mașini au la bord mai puțini kilometri decât în realitate și 1.7% daune majore. Și în final, mașinile second hand cu prețuri de sub 10.000 de euro, sunt mai mult de o treime mai uzate decât lasă să se vadă în realitate și 3.4% au daune majore ascunse.

Cum să te protejezi de înșelăciuni când cumperi o mașină second hand?

Pentru a sta departe de probleme, primul lucru pe care îl poate face un cumpărător responsabil este să fie la curent cu tot ce se întâmplă pe piața auto. Site-urile de profil sunt surse de încredere unde poți găsi informații utile în legătură cu modurile în care te poți proteja de înșelăciuni.

De asemenea, înainte de a cumpăra o mașina second hand asigura-te ca ai facut o verificare istoric auto cu una din aplicațiile online disponibile și află din materialele propuse la ce trebuie să fii atent ca să nu ajungi să investești într-o mașină care pune în pericol nu numai viața ta ca șofer, ci și a celorlalți participanți la trafic.

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă