15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleCapcane de evitat pentru a nu lua in greutate vara aceasta

Capcane de evitat pentru a nu lua in greutate vara aceasta

Perioada estivala rimeaza cu salate, mancaruri usoare si multe fructe. Dar tot vara este sezonul gratarelor, iesirilor la iarba verde si al gustarilor pe plaja. Daca te lasi purtat de valul tentatiilor alimentare, este foarte posibil sa te trezesti cu cateva kilograme suplimentare la sfarsitul verii. Iata ce capcane sunt de evitat in alimentatia de vara.

Fara chipsuri la picnic

Sunt aproape nelipsite din cosurile de picnic, dar putini stiu ca chipsurile abunda in grasimi si sare. Si nici nu tin de foame. Nu te poti opri pana nu termini punga, care poate avea nu mai putin de 500-700 de calorii, iar pe langa asta mananci si alte alimente, poate nu tocmai sanatoase. Solutia: iti poti prepara propriile chipsuri acasa, la cuptor, cu foarte putin ulei si putina sare.

Uita de bauturile light

In ideea de a consuma mai putine calorii, multe persoane sunt tentate sa aleaga bauturi light, fara zahar. In realitate, acest lucru nu te ajuta sa slabesti, ci doar iti intretine apetenta pentru dulce si carbohidrati. Rezultatul: vei manca mai multe dulciuri sau mai multa paine la urmatoarea masa. Solutia: daca ai pofta de o bautura racoritoare, prepara-ti o limonada cu miere. Si nu uita ca singura bautura indispensabila organismului este apa.

Riscurile dietelor de vara

Dieta cu pepene, dieta cu cirese, dieta cu fructe de padure… Desi sunt foarte atragatoare aceste diete de vara, ele intra in categoria dietele restrictive, dezechilibrate, care dupa ce sunt incheiate se soldeaza cu efectul yo-yo. Ce inseamna? Pui la loc kilogramele pierdute si inca altele in plus. Solutia: o dieta care poate fi tinuta pe termen lung, asa cum este dieta Rina sau dieta de 90 de zile. Iar in ziua de vitamine prevazuta in cadrul dietei Rina poti consuma din belsug delicioasele fructe ale verii: caise, piersici, pepene, zmeura, afine.

Ai voie suc de fructe, dar nu in fiecare zi

Un pahar de suc natural de fructe este binevenit din cand in cand, insa nu trebuie sa devina un obicei zilnic. Sucul de fructe are un continut mare de fructoza, deci este bogat in calorii si este sarac in fibre. Nutritionistii spun ca este mai benefic pentru sanatate sa mananci fructele intregi. Astfel beneficiezi de toate fibrele alimentare din fructe, antioxidanti si enzime. Fibrele sunt extrem de importante pentru digestie, reducerea glicemiei si a colesterolului, prevenirea riscului de cancer de colon.

Atentie la salate!

Consumul salatelor poate fi una dintre cele mai mari capcane daca vrei sa slabesti. Degeaba mananci salata in fiecare zi pentru a slabi, daca in compozitia lor adaugi laolalta sosuri, maioneze, branzeturi, crutoane, mezeluri, oua si alte ingrediente aducatoare de calorii. O asemenea salata cu de toate este o adevarata bomba calorica. Solutia: salata sa fie alcatuita dintr-o varietate de legume, in asociere fie cu un singur tip de proteine (carne sau peste), fie cu un singur tip de carbohidrati (paste sau crutoane), fie cu un singur tip de grasimi (oua sau branzeturi.

Nu exagera cu inghetata!

E greu sa rezisti in fata inghetatei – desertul vedeta al verii. Insa o ceasca de inghetata din comert contine peste 250 de calorii si peste 30 g de grasimi. Dar si pentru aceasta exista variante sanatoase si prietenoase cu silueta. Poti prepara inghetata din fructe: banana, pepene galben, piersici, puse la congelator 2 ore, dupa care se mixeaza semicongelate. Obtii o inghetata aromata si sanatoasa. Poti adauga si 2-3 linguri de iaurt grecesc si o lingurita de miere, daca nu ai consumat prea multe calorii in ziua respectiva. 

Nu uita de micul dejun!

Prima masa a zilei este esentiala pentru a-ti furniza energie in prima parte a zilei. Dar asta nu inseamna portii generoase de omleta cu sunca si branza. O varianta sanatoasa: cafea, ceai (fara zahar), un ou fiert cu o felie de paine prajita, un fruct.

Carnea la gratar nu e tocmai dietetica

Poate ai impresia ca o friptura la gratar nu are cum sa-ti saboteze silueta. Depinde ce fel de carne alegi. O ceafa de porc sau coastele la gratar pot avea pana la 500 de calorii/portie. Ele au un continut mare de grasimi responsabile de cresterea colesterolului si trigliceridelor, boli cardiovasculare, obezitate. In plus, frigerea acestor grasimi pe jar determina formarea unor compusi cancerigeni in carnea respectiva.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă