15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăLifestyleCampionatul Mondial din Brazilia ridică părinții împotriva copiilor

Campionatul Mondial din Brazilia ridică părinții împotriva copiilor

Brazilia se revoltă împotriva viselor copiilor din favele. Fiecare puști știe că nu poate evada din cartierele sărace din Rio de Janeiro ori Sao Paolo și nici nu poate fenta tentația drogurilor decât cu mingea la picior. Puștii visează – alergând desculți pe plaja de la Copacabana sau bătând mingea pe numeroase terenuri de beton – că într-o zi vor ridica deasupra capului trofeul suprem, așa cum au făcut-o Pele, Romario, Ronaldo sau Garrincha. Și totuși, Brazilia părinților urlă că evenimentul va sărăci și mai mult țara.

Unul din doi brazilieni nu se declară de acord cu organizarea Campionatului Mondial de fotbal, după cum arată un sondaj de opinie realizat în luna martie a acestui an și citat de CNN. Brazilienii au mai fost la fel de furioși pe fotbal doar în două rânduri. În 1950, când Uruguay le-a răpit titlul de campioană chiar la Rio de Janeiro, când echipa celestă a întors scorul în ultimul sfert de oră, triumfând cu 2-1. Atunci, liniștea s-a așternut pe Maracana populată cu 200.000 de oameni, pentru ca multe ore după fluierul final mulțimea dezlănțuită să plângă pe străzi.

Mai puțin de jumătate, pro-Mondial

A doua revoltă s-a produs în 1966, la  Mondialul englez, când trupa lui Pele și Garrincha era eliminată în faza grupelor, pierzând cu Ungaria și Portugalia lui Eusebio. Se spune că după fluierul final, la Rio de Janeiro a fost înălțată o spânzurătoare pe care era scris: „Îi așteptăm pe băieții lui Vicente Feola (antrenorul) pentru a le face o primire așa cum se cuvine”. De atunci însă, fotbalul și-a pierdut statutul de religie, iubirea necondiționată a dispărut o dată ce pretențiile brazilienilor s-au numit: școli pentru copiii lor, un sistem sanitar la care să aibă cât mai mulți acces și creșterea siguranței în orașe, unde violența face legea. Dacă în 2008, când Brazilia a fost anunțată drept gazda Mondialului din acest an, 79% din populație susținea acest eveniment și oamenii se declarau încântați că țării lor îi va reveni această onoare, astăzi doar 48% din populație consideră că acest eveniment reprezintă un lucru pozitiv.

În acest context trebuie înțeles de ce în patria echipei care are cinci titluri mondiale (performanță unică), Campionatul Mondial care va începe pe data de 12 iunie este atât de contestat. Când brazilienii au văzut că nota de plată pentru organizarea Mondialului se ridică la suma de 15 miliarde de euro, iar beneficiile pentru populație sunt nesemnificative au ieșit în stradă.

Protestele violente au atins punctul culminant în vara anului trecut, când în marile metropole manifestațiile anti-Cupa Mondială au degenerat în violențe care au scăpat de sub control. Publicația San Francisco Chronicle scria pe 21 iunie 2013 că peste 300.000 de brazilieni au ieșit în stradă la Rio de Janei­ro pentru a protesta față de corupția existentă la nivel guvernamental, dar mai ales față de sumele uriașe de bani cheltuite de guvern pentru organizarea Campionatului  Mondial din 2014 și pentru orgaznizarea Jocurilor Olimpice de la Rio din 2016. Cu o zi înainte, pe străzile marilor orașe braziliene se strânseseră peste un milion de persoane.

Pretextul de a protesta

Protestele, spun analiștii, se datorează faptului că guvernul nu și-a ținut o promisiune foarte importantă, aceea de a nu cheltui sume importante de bani de la buget pentru un asemenea eveniment. Nemulțumirile au apărut atunci când lucrările de infrastructură și cele de la stadioane au fost, de asemenea, subvenționate cu bani de la buget. Aceste cheltuieli au fost scânteia care a aprins nemulțumirea populației. Nemulțumire care se traduce prin încetinirea creșterii economice, scăderea nivelului de trai, dar și printr-o inflație care a ajuns la 8% și care depășește nivelul indexării câștigurilor salariale.

Brazilia găzduiește un turneu final la 64 de ani distanță de la cel pe care l-a organizat în 1950, când a devenit vicecampioană a lumii. Protestele continuă și azi, dar au o amploare mult mai mică, doar câteva sute de oameni ieșind în stradă la Rio, Sao Paolo, Belo Horizonte purtând pancarte pe care scrie “FIFA, du-te acasă”, “Nu avem nevoie de un Mondial aici”, după cum anunță portalul Eurosport. Nemulțumirea populației mai este legată și de faptul că o serie de proiecte de infrastructură precum construirea de noi drumuri, ridicarea câtorva aeroporturi, realizarea unor rețele de transporturi interconectabile (de care brazilianul de rând ar fi putut beneficia după terminarea Mondialului) nu s-au mai realizat.

Violența contează

Publicația britanică The Independent publica un amplu reportaj în urmă cu câteva săptămâni, intitulat sugestiv “Cupa Mondială din Brazilia, în plin haos. Să nu intrăm în panică, totuși”. Reporterii arătau că “cel de-al doilea terminal al aeroportului din orașul Manaus, unde mii de suporteri vor sosi din Europa pentru a vedea confruntarea dintre Anglia și Italia de pe 14 iunie, nu este terminat, iar cozile la punctele de control ale pașapoartelor durează chiar și în zilele fără aglomerație peste 45 de minute. Lucrările pe trei din cele douăsprezece stadioane care vor găzdui partide ale Mondialului nu au fost terminate încă: Sao Paolo, Cuiaba și Curitiba. În acest ultim oraș, organizatorii au stabilit nu mai puțin de 16 firme constructoare și nici un manager de proiect, ceea ce a creat întârzieri și haos.

Adjunctul ministrului Sportului, Luis Fernandez, a declarat că finalizarea aeroportului din orașul Fortaleza reprezintă un real motiv de îngrijorare, terminalul internațional de la Sao Palolo nu s-a finalizat, iar cel de la Belo Horizonte are urgent nevoie de o extindere a capacității. Îngrijorător este și faptul că prețurile la cazare au explodat nepermis, deși hotelierii se angajaseră să nu facă speculă în timpul desfășurării Mondialului, a mai precizat ministrul brazilian”.

Reporterul The Independent susține că lucrările vor continua să se desfășoare pe aceleași coordonate de haos și avertizează, după ce a văzut la Rio mai mulți tineri purtând arme și cerând trecătorilor ceasuri și bani, că infracțiunile vor fi la ordinea zilei. Cu toate acestea, e dificil de spus care va fi în acest moment gradul de securitate de pe străzile unor orașe precum Rio sau Sao Paolo considerate printre cele mai periculoase din lume. 

BUGET

Să vezi Mondialul live, extrem de scump

Foarte puțini români vor pleca în Brazilia pentru a vedea Mondialul. Primul motiv este reprezentat de faptul că România a ratat calificarea în dauna reprezentativei Greciei în două manșe. Un alt motiv îl reprezintă suma mare ce trebuie cheltuită în Brazilia. Specialiștii estimează că între 250 și 450 de dolari va fi prețul unei camere de hotel de lux pe perioada Campionatului Mondial de fotbal care se desfășoară în această vară în Brazilia. Rezervările se fac prin agenția de turism „Match”, singura agreată de Federația Internațională de Fotbal pentru a cumpăra pachete pentru acest eveniment. Zilnic ar trebui să mai ai bani minimum 100 de dolari de buzunar. Ar trebui să petreci minimum două săptămâni pentru a vedea meciurile dintr-o grupă. Trebuie spus că, precum în perioada Carnavalului de la Rio, dar şi în cazul tuturor evenimentelor sportive şi sărbătorilor, tarifele la hoteluri şi chiar restaurante se triplează. În gaşcă, dormind mai mulţi în cameră şi consumând de la supermarket, fără să ieşi în fiecare seară în bar, unde un cocktail de caipirinha costă minimum 15-20 lei. Un zbor spre Rio de Janeiro costă 900 – 1.000 euro.  Astfel că bugetul unui suporter modest pentru două săptămâni, cu bilete la meci, zbor cu avionul şi cu o singură deplasare într-un oraş apropiat (pentru una dintre dispute) costă (la o apreciere) între 3.000 și 5.000 de dolari (fără suveniruri, restaurante extravagante, vizitat obiective, muzee etc.).

ORAR

Meciuri după miezul nopții

Din cauza diferenței de fus orar, suporterul român poate întâmpina anumite inconveniente în vizionarea partidelor. Orele de începere a acestora sunt 19.00 ; 22.00; 01.00. Finala se va desfășura pe 13 iulie de la ora 22.00. La casele de pariuri favorită este Brazilia cu o cotă de 2,5/1 (pentru 100 lei pariați în cazul unui triumf brazilian veți câștiga 250 lei), urmată de Germania și Argentina cu o cotă de 3,5/1, a patra favorită la titlu fiind campioana mondială în exercițiu, Spania, cu o cotă de 4,5/1.

SĂNĂTATE

Protecția sexuală, la fel de importantă

Milioane de prezervative şi teste rapide pentru detectarea HIV vor fi distribuite de guvernul brazilian, în cadrul campaniei anuale de prevenire a SIDA, atât pentru Carnavalul de la Rio, cât şi pentru Cupa Mondială de fotbal. “Dacă va fi o sărbătoare, o mare sărbătoare sau o petrecere, va trebui să mergi cu un prezervativ” este sloganul campaniei iniţiate de Ministerul Sănătăţii. Campania de promovare include imagini din timpul Carnavalului de la Rio, dar şi poze cu stadioanele de fotbal din cele 12 oraşe-gazdă ale turneului ce se va desfăşura în perioada 12 iunie – 13 iulie. Până la începutul lunii martie, guvernul a distribuit gratuit 104 milioane de prezervative. În 2013, 610 milioane de prezervative au fost distribuite gratuit în această ţară cu 200 de milioane de locuitori. Campania pentru carnaval va fi urmată de alta pentru Cupa Mondială, sloganul fiind “Apără poarta” şi “11 uniţi pentru sănătate”.

5 titluri – mondiale are Brazilia.

300 dolari – costă camera de hotel pe noapte.

12 iunie – partida de deschidere dintre Croația și Brazilia.

Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă