15.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Au plecat la ciuperci și s-au rătăcit. Cum au fost găsiți trei bărbați din Harghita

3 bărbați plecați după ciuperci în apropierea Pasului Bucin, s-au rătăcit pe munte.  După mai mult de 3 ore de căutări, jandarmii din Harghita i-au găsit.

Apelul la 112 a fost făcut vineri în jurul orei 20.00. Un bărbat spunea că el și alți 2 bărbați sunt în pădure, nu recunosc zona și nu știu cum să ajungă înapoi la mașină, iar unul dintre ei este epuizat fizic.

Bărbatul a spus că cei 3 au plecat să strângă ciuperci, dar s-au rătăcit, după ce, fără să își dea seama, au părăsit traseul cunoscut.

În căutarea lor au fost trimiși 5 jandarmi. Alături de ei au venit 3 localnici din Praid și Joseni. Mașina de teren a unuia din cei veniți din Praid a fost de mare ajutor, în condițiile în care drumul forestier „Obârșia Satului” este greu accesibil chiar și pentru autospecialele jandarmilor.

Cineva din Ocna de Sus, în timp ce începuseră căutările, a mai făcut un apel și a anunțat că trei bărbați sunt plecați de la ora 13.00 de acasă, la o distanță de peste 20 de kilometri, pentru a strânge ciuperci. S-a dovedit ulterior că era vorba despre aceiași bărbați.

Folosind coordonatele GPS, obținute între timp de la apelant, jandarmii i-au găsit pe cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 49 și 52 de ani, doi din Odorheiu Secuiesc și unul din Praid, după o căutare de peste 3 ore.

Aceștia se rătăciseră undeva la 8 kilometri de DN 13B și la aproximativ 3 kilometri de mașina cu care au intrat pe drumul forestier, într-o zonă împădurită și în care se știe că prezența animalelor sălbatice este una obișnuită.

Unul dintre bărbați era epuizat fizic, dar cei trei au refuzat acordarea de îngrijiri medicale.

După aproximativ o oră în care au fost ajutați să se deplaseze de către echipele de intervenție, au plecat cu mașina proprie.

Ultima oră
Pe aceeași temă