Aranjarea florilor Dezvăluiri despre arta japoneză de aranjare a florilor

ARANJAMET FLORAL ÎN STIL IKEBANA

Ikebana este tehnică artistică de aranjare a florilor (în vase) după anumite principii, arta aranjamentelor florale în stil japonez, arta tablourilor vii. Încearcă și tu!

Share

Cristiana Trifu 0 comentarii

Actualizat: 07.07.2020 - 19:47

Plăcerea pentru aranjarea florilor caută să exprime pacea sufletească, echilibrul dintre natură și om – ikeru -a face pe cineva să trăiască și bana - floare.
Artiștii Ikebana încep lucrul prin a-și cere iertare de la floarea pe care o culeg, japonezii consideră că întâlnirea cu floarea respectivă se petrece doar o singură dată în viață.

Într-un aranjament trebuie să fie prezente, în armonie, toate cele 5 elemente care alcătuiesc universul: lemnul (plante), metalul, apa, pământul (vase) și focul (spiritul plantei, al celui care o aranjează și al privitorului).

Din tradiționalele aranjamentele ikebana nu trebuie să lipsească o ramură veșnic verde, simbol al nemuririi și caracterului neschimbător al adevărului. De regulă, în compoziția ikebanelor se folosesc frecvent tulpini și ramuri desfrunzite, tije și frunze cu o siluetă deosebită: orhidee, crizantemă albă, tros roșu, gypsophila, frunze de stromant sau orice alte frunze vă plac.

Dintre materiale se vor folosi: un ghiveci de ceramică, o bucată de burete vegetal, un cuțit și o foarfecă. Buretele vegetal se taie și se fixează în ghiveciul de ceramică. Dacă rămân goluri, acestea se completează cu bucățile rămase.Florile se fixează începând din centru spre periferie. Acestea se taie întotdeauna oblic, pentru a absorbi apa din buretele vegetal, trosul se așază în centru.

Cele trei fire de orhidee se taie oblic și se poziționează astfel: două fire în colțurile opuse, iar al treilea – asimetric față de celelalte două, astfel încât să formeze împreună un triunghi.


Crizantemele se curăță de frunze, pentru a nu da volum inutil aranjamentului. În continuare se taie fiecare buchețel, inclusiv bobocii, după care se distribuie uniform.

La fel se procedează și cu gypsophila, care va completa toate golurile aranjamentului dinspre centru spre margine.


Frunzele de stromant se așază sub firele de orhidee, pentru a da lungime aranjamentului.

Celelalte două frunze se poziționează perpendicular, în partea din spate, și se capsează astfel încât să aibă o linie dreaptă, care să pună în valoare firul de tros.
 

Comentarii