0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăLifestyleAlegerea ușilor de interior: aspecte practice și estetice

Alegerea ușilor de interior: aspecte practice și estetice

Interiorul unei locuințe este amenajat în mai multe etape, iar alegerea ușilor reprezintă o etapă esențială în momentul amenajării casei sau a aparatamentului. Ușile de interior, dar și cea de la intrare, trebuie selectate după criterii decorative și funcționale. Astfel, în momentul alegerii unor uși de interior este important să se ia în considerare câteva aspecte importante, detaliate în cele ce urmează.

Tipul ușii și materialul din care este făcută

Atunci când se achiziționează o ușă pentru interior este important materialul din care este confecționată. În funcție de material, ușile au anumite caracteristici:

  • ușile din lemn au un aspect natural, sunt ușor de întreținut și oferă o izolare termică bună;
  • ușile din MDF prezintă o rezistență mare la umiditate și oferă o izolare fonică adecvată;
  • ușile glisante sunt ideale pentru încăperile mici și pot fi montate în orice cameră, iar materialele utilizate pentru acestea pot fi sticlă, lemn sau MDF.

Cum se alege finisajul ușilor de interior?

Ușile albe, simple și care au finisaj lucios sunt ideale pentru amenajările moderne, iar cele mate se potrivesc locuințelor în stil american. Acestea sunt foarte bine puse în valoare atunci când culoarea pereților este una mai aprinsă. Ușile de culoarea nucului pot fi alese atunci când spațiul este unul modern, iar mobilerul este unul în nuanțe calde sau pastelate: gri, verde, bleu.

Se recomandă asortarea ușilor cu parchetul

Cei care achiziționează usi de interior sunt sfătuiți să asorteze ușile cu parchetul, deoarece vor oferi un plus de eleganță locuinței. Ușile de culoare închisă micșorează spațiul și întunecă, iar cele de culoare deschisă măresc vizual interiorul, fiind mult mai ușor de asortat. Astfel, trebuie menționate următoarele criterii:

  • nuanța de lemn întâlnită la ușă trebuie să se regăsească și în pardoseală. Spre exemplu, dacă se achiziționează o ușă galben-stejar, parchetul trebuie să aibă inserții de galben;
  • ușile închise la culoare pot fi asortate cu ușurință cu un parchet în nunțe de stejar-alb sau gri bej;
  • ușile albe de interior sunt potrivite când parchetul este închis la culoare, dar și când acesta are o nunață caldă sau deschisă.

Izolarea termică și fonică nu trebuie ignorate

Aceste două tipuri de izolare sunt esențiale în alegerea ușii de dormitor ideale, fiind în strânsă legătură cu materialul din care este confecționată ușa. În situația unei uși de interior este recomandată atenuarea fonică de minim 28 de decibeli. De asemenea, pe toc pot fi adăugate garnituri de cauciuc, pentru a spori izolarea termică și fonică.

Tocăria și feroneria ușilor de interior sunt elemente importante

Atunci când se aleg ușile de interior, este recomandat să se ia în considerare și tipul de toc, inclusiv balamalele. Există o gamă largă de modele de tocuri, cu muchie rotundă sau netedă, arcuite sau profilate. Tocul poate avea sau nu același material ca cel al ușii, însă trebuie să se țină cont de greutatea acesteia.

Feroneria include balamalele, sistemul de încuietori și manevrele, componente care trebuie să aibă o rezistență ridicată. De asemenea, este recomandat ca balamaua să dispună de o prindere în minim 3 puncte (una pe ușă și două pe toc).

Cele mai citite

Bărbat înarmat cu pistol încărcat, într-un avion ce a zburat către SUA

Un bărbat călătorit cu avionul din Barbados la Miami, statul Florida, cu un pistol încărcat în buzunar, a potrivit presei de peste ocean. Pasagerul a...

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă