9.1 C
București
joi, 23 martie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski reafirmă că Ucraina trebuie să fie membru al NATO

Zelenski reafirmă că Ucraina trebuie să fie membru al NATO

Preşedintele Volodimir Zelenski a reafirmat, miercuri, că Ucraina vrea să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice(NATO), argumentând că aceasta ar fi „cea mai bună garanţie de securitate”, transmite blacknews.ro.

Aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar fi „cea mai bună garanţie de securitate pentru noi”, a declarat Zelenski în discursul rostit prin videoconferinţă la Forumul Economic de la Davos.

„Garanţiile de securitate sunt cele mai mari priorităţi pentru noi. Înţelegem că în acest moment nu avem această posibilitate, din nefericire, Rusia înţelege şi ea acest lucru şi face totul pentru a îngreuna parcursul nostru”, a adăugat Zelenski.

„Dar suntem pe drumul spre NATO, întrucât NATO reprezintă cea mai bună garanţie de securitate pentru noi, pentru ţara noastră, pentru copiii noştri”, a subliniat Zelenski, potrivit postului de televiziune CNN.

Acord istoric încheiat între UE și NATO pe fondul războiului din Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedinţii Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al Consiliului European, Charles Michel, au semnat documentul la sediul alianţei nord-atlantice din Bruxelles, transmite agerpres.ro.

Cele două părţi lucrează de mai multă vreme la această declaraţie, care iniţial urma să fie gata înaintea summitului liderilor NATO care s-a desfăşurat la Madrid în iunie 2022.

La Varşovia, în iulie 2016, cele două organizaţii au creat cadrul pentru consolidarea cooperării, pe fondul provocărilor comune în est şi în sud şi, în decembrie acelaşi an, miniştrii de externe ai NATO au aprobat o declaraţie cu 42 de măsuri comune pentru impulsionarea cooperării NATO-UE. Ulterior, în decembrie 2017, acestui document i-au mai fost adăugate încă 32 de măsuri.

A doua declaraţie comună între UE şi alianţa nord-atlantică a fost lansată la 10 iulie 2018, iar ambele organizaţii au căzut de acord cu acel prilej să avanseze rapid în domenii precum mobilitatea militară, lupta împotriva terorismului şi întărirea anduranţei în faţa riscurilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare, precum şi să promoveze agenda privind femeile, pacea şi securitatea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele Unite și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia

Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia, în orașul Poznań din vestul țării. Baza americană din Polonia...

Premierul Ciucă merge în Republica Moldova

Premierul Ciucă merge în Republica Moldova, într-o vizită de lucru, la data de 23 martie 2023. Vizita premierului României la Chișinău intervine după ce noul...
00:00:48

 ONU: „ Supraconsumul vampiric” drenează apa lumii

ONU a ajuns la concluzia că „ supraconsumul vampiric” drenează apa lumii. Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a avertizat miercuri (22 martie) cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă