10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeȘtirile zileiXi se întâlnește cu „prietenul lui drag” Putin și-i prezintă un plan...

Xi se întâlnește cu „prietenul lui drag” Putin și-i prezintă un plan de pace

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit luni la Moscova cu președintele Vladimir Putin, încercând atât să aprofundeze legăturile economice cu un aliat pe care îl consideră o contrapondere utilă pentru Occident, cât și să promoveze rolul Beijingului ca potențial promotor de pace în Ucraina, potrivit Reuters.

Xi este primul lider care s-a întâlnit cu președintele rus după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pentru el, pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia în timpul invaziei sale care este veche de un an în Ucraina.

Xi și prietenul lui Putin s-au întâlnit și pentru a se gândi cum s-ar putea face pace în Ucraina, iar China a lansat o propunere în 12 puncte în acest sens

China a lansat o propunere amplă pe 12 puncte pentru a rezolva criza din Ucraina, întărind în același timp relațiile cu Moscova.

Kievul și aliații săi occidentali spun că orice armistițiu i-ar oferi lui Putin timp pentru a se consolida înaintea unei contraofensive ucrainene planificate și că, pentru ca Rusia și China să respecte dreptul internațional așa cum spun ei, trebuie să fie de acord cu retragerea Rusiei.

Liderul chinez a ajuns la Moscova. Președintele Putin nu l-a așteptat la aeroport

Liderul chinez a ajuns la Moscova, la invitația președintelui Rusiei, însă Vladimir Putin nu l-a așteptat la aeroport pe președintele Chinei, Xi Jinping.

La Moscova, în momentul în care a coborât din avion, liderul chinez a fost așteptat de o numeroasă delegație a Rusiei, dar fără ca Putin să fie prezent. Vizita lui Xi la Moscova are loc la invitația lui Vladimir Putin și reprezintă un moment extrem de important nu doar pentru cele două mari puteri, Rusia și China, ci și pentru întreaga lume, în condițiile în care Rusia duce un război în Ucraina, iar toate statele occidentale sunt împotriva Rusiei.

S-ar putea deduce că Rusia are mai mare nevoie de China decât are nevoie China de Rusia, în acest moment. În acest context, faptul că Putin nu l-a așteptat pe Xi la aeroport pare foarte ciudat. Prima speculație care se poate face este legată de starea de sănătate precară a lui Putin.

Agenția de presă oficială a Rusiei, TASS, a difuzat o știre extrem de scurtă. Potrivit acestei știri, avionul lui Xi a aterizat la ora 12,59 (ora Moscovei) pe aeroportul Vnukovo.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă