26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalVladimir Putin a lămurit telefonic aspectele revoltei din Kazahstan cu omologul său,...

Vladimir Putin a lămurit telefonic aspectele revoltei din Kazahstan cu omologul său, Kassym-Jomart Tokayev

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat sâmbătă cu omologul său kazah, Kassym-Jomart Tokayev, stabilind să menţină contactele „permanent” pentru restabilirea ordinii în Kazahstan, în contextul revoltelor violente soldate cu zeci de morţi, peste 1.000 de răniţi şi 4.400 de persoane arestate.

„Preşedintele Vladimir Putin a avut o conversaţie lungă cu preşedintele Kassym-Jomart Tokayev. Au făcut un schimb de puncte de vedere despre măsurile aplicate pentru restabilirea ordinii în Kazahstan şi au stabilit să menţină contactele permanent”, a comunicat sâmbătă Kremlinul, conform Agenţiei France-Presse şi postului Europe 1.

Ministerul rus de Externe a criticat declaraţiile secretarului de Stat american, Antony Blinken, referitoare la intervenţia în Kazahstan a Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia. „Secretarul de Stat american pare să ironizeze criza din Kazahstan. Este o tentativă grosolană şi nu este prima”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova. Antony Blinken afirmase că „una dintre lecţiile istoriei este că, atunci când ruşii îţi intră în casă, este foarte greu să îi faci să plece”.

„Când îţi vin americanii în casă, este foarte greu să rămâi în viaţă şi să nu fii jefuit sau violat”, a adăugat oficialul din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit BBC News.

Preşedintele Kazahstanului atribuie protestele violente „teroriştilor” străini şi „grupurilor infracţionale”. Violenţele continuau sâmbătă în unele zone din Kazahstan. Karim Massimov, care a fost director al Agenţiei Naţionale de Informaţii din Kazahstan până pe 5 ianuarie, a fost arestat sub acuzaţia de trădare.

Conform Ministerului de Interne din Kazahstan, violenţele s-au soldat cu moartea a cel puţin 18 membri ai serviciilor de securitate şi a 36 de protestatari. Alte aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite, iar 4.400 au fost arestate. Bilanţul victimelor probabil că este însă mult mai mare.

Vladimir Putin a vorbit cu Kassym-Jomart Tokayev după ce 2500 militari din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă au ajuns deja în Kazahstan

Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă a trimis 2.500 de militari în Kazahstan. Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat că misiunea de menţinere a păcii va avea „durată limitată”. Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă este formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Statele Unite au anunţat că urmăresc intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă. Washingtonul urmăreşte dacă sunt încălcări ale drepturilor omului sau „acţiuni care să creeze premisele preluării controlului asupra instituţiilor din Kazahstan”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

În schimb, Beijingul a salutat intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă. „China susţine toate eforturile de ajutare a autorităţilor din Kazahstan să oprească rapid haosul. China se opune forţelor străine care generează violenţe sociale şi instigă la violenţă”, a comunicat vineri Ministerul chinez de Externe, conform businessmagazin.ro.

Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi SUA au exprimat preocupări în legătură cu revoltele violente din Kazahstan, cerând respectarea drepturilor fundamentale şi evitarea intervenţiilor militare externe.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Relaxare si confort – alege consumabile hoteliere potrivite pentru bunăstarea turiștilor!

Turismul în România este unul dintre domeniile cu potențial de creștere enorm. Cu toate că de la an la an, domeniul se dezvoltă, nu...

Macron: UE va trebui să găsească rute alternative pentru livrarea de cereale din Ucraina

Uniunea Europeană (UE) trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron la summitul...

Biden a confundat Suedia cu Elveţia la summitul NATO

Preşedintele american Joe Biden a vorbit joi în faţa presei despre invitaţia de aderare la NATO adresată Finlandei şi Suediei, dar când a menţionat-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă