11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalVizita ambasadorului României în statele americane Washington și Oregon. Întâlniri cu comunitățile...

Vizita ambasadorului României în statele americane Washington și Oregon. Întâlniri cu comunitățile de români

Turneul “50 States, One Community” a continuat, în perioada 14-19 martie 2024, cu vizita ambasadorului României, Andrei Muraru, în statele Washington și Oregon.

În statul Washington, ambasadorul a cunoscut comunitățile de români reunite în jurul bisericilor ortodoxe “Sfinții Părinți Ioachim și Ana”, “Sfinții Trei Ierarhi”, respectiv “First Romanian Pentecostal Church”. Separat, a avut o reuniune cu numeroși români, organizată de American Romanian Cultural Society – ARCS, organizație din Seattle, una dintre cele mai active organizații ale românilor din Statele Unite.

Agenda politică a vizitei a cuprins întrevederi la cel mai înalt nivel cu Jay Inslee, guvernatorul statului Washington și  viceguvernatorul Denny Heck, precum și cu viceprimarul orașului Bellevue, Mo Malakoutian. Printre subiectele abordate cu ocazia acestor întâlniri s-au evidențiat cele legate de posibilitatea creșterii cooperării în domeniul economic, dar și identificarea unor noi posibilități investiționale în contextul procesului de reconstrucție a Ucrainei. Mai mult decât atât, la invitația guvernatorului american, ambasadorul României a participat la ceremonia de semnare a primului acord  de parteneriat, în cadrul programului de înfrățire de tip sister state, între statul Washington și regiunea administrativă Kiev din Ucraina, ocazie cu care a avut loc și o scurtă întrevedere cu delegația ucraineană, condusă de guvernatorul regiunii Kiev, Ruslan Kravchenko.

Segmentul economic al vizitei s-a concentrat pe domeniul tehnologiei, prin vizitarea marilor companii americane Microsoft și Amazon, și a companiei UiPath, înființată în România. Discuțiile s-au axat, cu precădere, pe identificarea unor oportunități de extindere a activității și operațiunilor derulate în România. De asemenea, la Amazon și UiPath ambasadorul a avut prilejul de a avea întâlniri separate cu românii care lucrează pentru aceste mari companii, dialogul purtat cu aceștia vizând posibilități de creștere a implicării diasporei în aprofundarea relațiilor dintre România și SUA.

Oportunitățile de colaborare în domeniul economic între statul Washington și România au fost abordate și în contextul întrevederii cu Josh Davis, reprezentant pentru dezvoltare economică al Greater Seattle Partners, organizație regională de comerț și investiții.

Agenda vizitei ambasadorului Andrei Muraru în statul Oregon a cuprins mai multe întrevederi cu membrii comunităților românești, inclusiv o întâlnire separată cu angajați români ai companiei americane de tehnologie Intel. Totodată, ambasadorul român a vizitat, în Portland, Biserica Penticostală „Philadelphia” și Biserica Ortodoxă Română “Sfânta Maria”.

Contribuția comunității românești la dezvoltarea statului Oregon, prezența companiilor Greenbrier și Teledyne FLIR în România, utilizarea tehnologiei NuScale pentru dezvoltarea centralei cu reactoare nucleare modulare mici de la Doicești, respectiv strategia statului pentru sprijinirea firmelor mici au constitut principalele teme ale întâlnirii cu Cheryl Myers, adjunctul asistentului secretarului de stat.

Discuțiile cu Sophron Cheang, directorul Business Oregon, agenția statală de dezvoltare economică, au vizat oportunitățile organizării de misiuni economice între România și Oregon, în contextul SelectUSA, cel mai mare eveniment de profil organizat în capitala americană, și al altor expoziții și târguri internaționale, precum și expertiza statului în producția de materiale avansate de construcții pe bază de cherestea, respectiv industria semiconductorilor. Întâlnirea cu Robin Tate, vicepreședintele Teledyne FLIR, producător de sisteme cu termoviziune, s-a concentrat asupra planurilor de extindere a activității companiei americane în România, fiind urmată de un tur al unității de producție.

Deplasarea în Oregon s-a încheiat cu vizita la Muzeul de artă Maryhill, inaugurat de Regina Maria în contextul turneului american din anul 1926. Discuțiile cu directorul Amy Behrens și membrii consiliului de conducere au vizat planurile instituției pentru aniversarea, în 2026, a 100 de ani de la fondarea muzeului.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă