30.8 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalViktor Orban declară stare de urgență pentru efectele războiului din Ucraina

Viktor Orban declară stare de urgență pentru efectele războiului din Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți o a doua stare de urgență, de data aceasta susținând că este necesar pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina, în condițiile în care prima stare de urgență privind pandemia de coronavirus urma să expire marțea viitoare, potrivit AFP.

„Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale”, a declarat liderul naționalist pe Facebook.

„Acest lucru necesită spațiu de manevră și acțiuni imediate. Guvernul, exercitându-și dreptul prevăzut de Legea fundamentală, declară starea de urgență din cauza războiului începând cu miezul nopții”, a adăugat el, potrivit hotnews.ro.

Viktor Orban a declarat stare de urgență în Ungaria pe motiv de război după ce a modificat în prealabil constituția

Cu puțin timp înainte de acest anunț, parlamentul nou învestit în funcție a modificat Constituția pentru a permite o astfel de măsură „din cauza conflictului”. Partidul Fidesz al lui Viktor Orban are o majoritate de două treimi în parlament.

Primele decizii luate în acest nou cadru legal vor fi anunțate miercuri, potrivit lui Viktor Orban.

ONG-ul pentru libertăți civile TASZ a denunțat o „stare de urgență devenită permanentă”, reamintind că aceasta a fost deja introdusă în Ungaria în cadrul luptei împotriva pandemiei de coronavirus. Acesta urma să expire la 31 mai.

Aceasta îi oferă lui Viktor Orban „o marjă de manevră mai mare decât de obicei”, permițându-i să „restrângă sau să suspende pur și simplu drepturile fundamentale ale tuturor”, denunță ONG-ul, care regretă marginalizarea parlamentului în Ungaria.

Aflat la putere fără întrerupere de 12 ani, Orban, cel mai în vârstă lider european, este acuzat în mod regulat de partenerii săi occidentali de abuz de putere în țara sa, membră a Uniunii Europene (UE) și a NATO.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Premierul Israelului se retrage din politică

După eşecul guvernului său format din opt partide, premierul israelian Naftali Bennett şi-a anunţat retragerea din politică şi nu va mai candida la următoarele...

Premierul Israelului se retrage din politică

După eşecul guvernului său format din opt partide, premierul israelian Naftali Bennett şi-a anunţat retragerea din politică şi nu va mai candida la următoarele...

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de euro

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de dolari, suplimentar față de sumele deja alocate. Decizia britanicilor a fost luată...
Ultima oră
Pe aceeași temă