10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalNATO supraveghează eliminarea barajelor rutiere din Kosovo

NATO supraveghează eliminarea barajelor rutiere din Kosovo

Forțele de menținere a păcii conduse de NATO, susținute de elicoptere, au supravegheat luni eliminarea barajelor pe care protestatarii le-au instituit în nordul Kosovo, unde tensiunile politice au izbucnit la mai bine de două decenii de la criza care s-a încheiat cu atacurile aeriene ale NATO.


Forțele de menținere a păcii conduse de NATO au supravegheat înlăturarea barajelor pe care protestatarii le-au instituit în nordul Kosovo, unde tensiunile politice au izbucnit recent, potrivit Reuters.


Camioane și cisterne pline cu pietriș au fost scoase luni de pe drumurile care duceau la punctul de trecere a frontierei cu Serbia.


Asta după ce guvernul kosovar a amânat implementarea unei reguli care ar obliga etnicii sârbi, care sunt majoritari în nord, să solicite documente și plăcuțe de înmatriculare auto eliberate de autoritățile kosovare.


Directiva privind plăcuțele de înmatriculare a crescut tensiunea între Kosovo și Serbia, la fel cum și Rusia… niciuna dintre acestea nu recunoaște Kosovo ca stat independent.

NATO a supravegheat eliminarea barajelor rutiere ridicate de sârbii din Kosovo după ce autoritățile kosovare au amânat o decizie ce le afecta drepturile


Decizia guvernului de a amâna directiva – cu o lună – a urmat consultărilor cu ambasadorii SUA și UE.
Dar este nevoie de mai mult dialog, a spus Peter Stano de la Comisia Europeană pentru Afaceri Externe.


„…Toate problemele deschise dintre Serbia și Kosovo trebuie abordate prin dialogul facilitat de UE. Acest lucru este important pentru oameni, atât din Kosovo, cât și din Serbia, și acest lucru este important pentru perspectiva UE a ambelor țări”.


La paisprezece ani după ce Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, aproximativ 50.000 de etnici sârbi din nordul provinciei folosesc în continuare plăcuțe de înmatriculare și acte eliberate de autoritățile sârbe, refuzând să recunoască guvernul kosovar.


Pacea fragilă a Kosovo este menținută de misiunea KFOR a NATO, care are peste 3.700 de militari la sol.
Misiunea a emis o declarație duminică în care spune că este pregătită să intervină în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea regiunii este pusă în pericol.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă