1.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInternaționalVIDEO: Vânzările de mașini electrice în Norvegia au atins un nivel record,...

VIDEO: Vânzările de mașini electrice în Norvegia au atins un nivel record, dar noile taxe ar putea să pună probleme

În timp ce aproape patru din cinci mașini noi vândute în Norvegia în 2022 au fost electrice, unii producători din industrie își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că vânzările ar putea să scadă, deoarece statul vrea să adopte taxe noi.

Vânzările de vehicule electrice în Norvegia au reprezentat aproape patru din cinci mașini noi vândute în țară anul trecut.

Acest lucru este conform datelor de înmatriculare, care au arătat că Norvegia – cu cei 5,5 milioane de locuitori ai săi – a obținut cea mai mare proporție de vehicule electrice din lume, ceea ce o face un teren de probă pentru producătorii auto care lansează astfel de modele.

Vânzările au fost conduse de Tesla a lui Elon Musk, care a vândut mai multe mașini în Norvegia decât orice altă marcă, pentru al doilea an consecutiv.

Dar unii producători din industria auto spun că noile taxe din Norvegia ar putea zădărnici obiectivul țării de a deveni prima care să pună capăt vânzărilor de vehicule alimentate cu combustibili fosili până în 2025.

Până acum, Norvegia a scutit vehiculele electrice de la taxele impuse celor cu motoare cu combustie internă.

Dar, deși subvențiile au ajutat la reducerea emisiilor, ministerul de finanțe a declarat că acestea au costat statul aproximativ 4 miliarde de dolari în venituri pierdute în 2022.

Guvernul încearcă acum să limiteze beneficiile pentru vehiculele de lux și să introducă o nouă taxă auto bazată pe greutate.

Thor Egil Braadland, de la Federația Norvegiană a Automobilului, a declarat că acest lucru îl îngrijorează.

“Guvernul începe acum să mărească taxele pentru vehiculele electrice și ne temem că va reduce vânzarea de vehicule electrice”.

Guvernul și-a apărat politica privind vehiculele electrice, Johan Vasara, secretar de stat în cadrul Ministerului norvegian al Transporturilor, afirmând că, deoarece vehiculele electrice au devenit noua mașină normală pentru norvegieni, “asta înseamnă că trebuie să analizăm modul în care folosim fondurile societății”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:01:01

VIDEO. Trupele ucrainene se antrenează în Polonia pentru războiul dur de iarnă

Pe un câmp acoperit de zăpadă din vestul Poloniei, soldații ucraineni sunt antrenați în războiul de tranșee, cu doar câteva zile înainte de a...

RL a avut dreptate în legătură cu majorările salariale din Educație. Deca, încurcată în procente și legislație

Așa cum a anunțat cotidianul național “România liberă”, angajați din sistemul de învățământ nu pot spera la o majorare salarială, în medie, mai mare...

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....
Ultima oră
Pe aceeași temă