6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăMediuVIDEO: O fermă din Bosnia produce energie electrică din deșeuri de la...

VIDEO: O fermă din Bosnia produce energie electrică din deșeuri de la animale

O fermă de produse lactate de înaltă tehnologie se numără printre primele din Bosnia care transformă fecalele animalelor în energie electrică, cu scopul de a deveni autonomă într-un moment în care prețurile ridicate la energie reprezintă un risc pentru sectorul agricol dependent de subvenții.

Vacile ajută la generarea energiei electrice pentru o fermă de lactate de înaltă tehnologie din Bosnia.

Biogazul din deșeurile animalelor și însilozare ajută ferma Spreca să devină mai autonomă, în condițiile în care prețurile ridicate la energie amenință sectorul agricol dependent de subvenții.

“Ceea ce putem observa aici sunt fermentatoarele. Instalația de biogaz este axată pe producerea de energie electrică din surse de energie regenerabilă, iar acest proces cuprinde mai multe etape. Avem o groapă unde se amestecă, fermentoare care includ mixere, o unitate de stocare a biogazului și motoare pentru producerea de energie”, spune Said Karic, directorul fermei.

Surplusul de energie termică din timpul de fermentare a biogazului este utilizată pentru a încălzi unele clădiri ale fermei.

Proiectul poate produce mai multă energie electrică într-o oră decât consumul lunar al unei gospodării medii.

Odată ce va fi pe deplin operațional, va putea să producă 600 de kilowați pe oră.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă