3.9 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInternaționalVIDEO: Finlanda aderă la NATO, Rusia avertizează că va lua măsuri

VIDEO: Finlanda aderă la NATO, Rusia avertizează că va lua măsuri

Finlanda s-a alăturat oficial alianței militare NATO marți, într-o schimbare istorică de politică provocată de invazia Rusiei în Ucraina, atrăgând o amenințare din partea Moscovei cu “contramăsuri”.

Ministrul de externe al acestei țări a finalizat procesul de aderare la sediul NATO din Bruxelles.

Schimbarea istorică de politică, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, a atras rapid o amenințare din partea Moscovei”.

“Este o zi importantă pentru Finlanda. Și spunem că este o situație de câștig, este bună și pentru NATO. Următorul nostru obiectiv este, bineînțeles, să obținem aderarea deplină a bunei noastre vecine Suedia,” spune ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a urat bun venit Finlandei, menționând că președintele rus Vladimir Putin a citat opoziția față de extinderea NATO ca fiind una dintre justificările pentru invazia sa.

“Acest lucru va face Finlanda mai sigură și NATO mai puternică”, a spus Stoltenberg.

Aderarea Finlandei dublează aproximativ lungimea frontierei pe care NATO o împarte cu Rusia și îi consolidează flancul estic, în timp ce războiul din Ucraina se prelungește fără nicio rezolvare.

Invazia Ucrainei din februarie 2022 i-a determinat pe finlandezi să caute securitate în cadrul pactului de apărare colectivă al NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.

“Consider că este un lucru bun că Finlanda se alătură NATO”, spune locuitorii.

“Într-un fel, cred că va face din Finlanda un loc mai sigur, dar, din nou, nu știm ce va face Rusia și, da, cred că este o mare întrebare pentru mine.”

Rusia a declarat luni că își va consolida capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO.

De asemenea, ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că această mișcare ridică perspectiva unei noi escaladări a conflictului din Ucraina.

Guvernul ucrainean a salutat mișcarea Finlandei, numind-o “alegerea corectă”.

NATO a subliniat în mod repetat că este doar o alianță defensivă și că nu amenință Rusia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

De azi intră în vigoare Sistemul de Garanție – Returnare. Ce presupune

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem...

Iohannis sesizează CCR cu privire la modificările prevăzute pentru legea eroilor Revoluției

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

Sindicatul Național Hidroenergetica acuză conducerea Hidroelectrica că dezinformează

Sindicatul National Hidroenergetica, membru al Federației Naționale Mine Energie, afiliată CNS Cartel ALFA, se declară revoltat de faptul că nu poate avea un dialog cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă