13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: A prezis serialul "The Simpsons" prăbușirea băncii Silicon Valley?

VIDEO: A prezis serialul “The Simpsons” prăbușirea băncii Silicon Valley?

În urma prăbușirii băncii Silicon Valley, în spațiul public au apărut filmulețe cum că “The Simpsons” ar fi prevăzut acest eveniment. Desigur, fake news-urile au început să circule imediat. Scenariștii din “The Simpsons” sunt geniali, dar nu au prevăzut prăbușirea băncii Silicon Valley în martie 2023.

Deși au existat câteva coincidențe interesante și autentice între glumele din “The Simpsons” și incidente din lumea reală de-a lungul deceniilor de existență a serialului, majoritatea acestor “predicții” au explicații mai degrabă simple și banale.

La 10 martie 2023, Silicon Valley Bank din nordul Californiei a dat faliment după ce valoarea acțiunilor sale s-a prăbușit. Autoritățile federale de reglementare au preluat controlul companiei în a fost, se pare, cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008 încoace. Incidentul a stârnit îngrijorări cu privire la stabilitatea sistemului bancar în general, notează snaps.com.

În mod firesc, internetul a explodat de zvonuri și speculații despre incident, inclusiv, literalmente la câteva ore de la anunțul băncii, afirmația că un episod vechi de ani de zile al serialului de animație “The Simpsons” conținea o scenă care “prezicea” prăbușirea Silicon Valley Bank.

Dar, în ciuda acelui clip video viral care pare să facă referire la Silicon Valley Bank după nume, afirmația este falsă, iar clipul video a fost editat.

Clipul a fost realizat folosind imagini reale dintr-un episod din 1995 al serialului “The Simpsons”, intitulat “The PTA Disbands”. Scena în cauză, care este în mare parte neschimbată în clipul modificat, a fost concepută ca o parodie a scenei falimentului unei bănci din filmul clasic al lui Jimmy Stewart, “It’s a Wonderful Life”. În versiunea manipulată, numele “First Bank of Springfield”, care apărea în episodul original, a fost înlocuit cu “Silicon Valley Bank”.

Scena originală

YouTube video

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ponta și Simion vor pica la o înțelegere pentru alianța PRO AUR?

Conducerea partidului Pro România, fondat de Victor Ponta, se află în negocieri avansate cu partidul extremist AUR pentru formarea unei alianțe politice sau...

Ministra Educației, Ligia Deca, este convocată de urgență de premierul Ciolacu. Deca a trimis Corpul de control la Școala Titulescu

Ligia Deca, ministrul Educației, se află în ziua de 5 martie la Guvern, unde a fost convocată de urgență de premierul Marcel Ciolacu. Întâlnirea celor...

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...
Ultima oră
Pe aceeași temă